Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi grčki premijer već je ublažio retoriku

Tsipras sada traži da dug vraća sukladno veličini rasta BDP-a

European Parliament President Martin Schulz (L) points out that Greek Prime Minister Alexis Tsipras does not wear a tie, outside the Greek Premier's office in Athens January 29, 2015. Schulz warned leftist Tsipras on Wednesday against diverging from the E
Foto: Reuters/PIXSELL
02.02.2015.
u 10:04

Izgleda da je mladi grčki premijer Alexis Tsipras (40) shvatio da su predizborna obećanja jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo

Novi grčki premijer Alexis Tsipras (40) stiže sutra u Rim na razgovor s vršnjakom – talijanskim premijerom Matteom Renzijem. Predviđen je radni ručak u vili Doria Pamphili. Prvi izlazak Tsiprasa iz Atene vodi ga u Rim. Italija kreditira Grčku sa 40 milijardi eura i nema namjeru opraštati dug.

Oštra poruka iz Finske

Mladi grčki premijer shvatio je da su predizborna obećanja jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo pa je u subotu navečer nazvao predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija i najavio mu da njegova vlada želi pronaći rješenje koje bi bilo povoljno i za Grčku i za Europu.

U najmanju ruku neuljudnim je u Europi ocijenjen susret grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa sa šefom eurogrupe Nizozemcem Jeroenom Dijsselbloemom. Varoufakis je nediplomatski izjavio da ne želi raditi s Trojkom, od koje je Grčka dobila 240 milijardi eura. Ako do 28. veljače Grčka ne bude pokazala volju za suradnjom, više neće dobiti kredit. Tsipras je telefonskim pozivom Draghiju morao „ispraviti" držanje svoga „marksističkog ekonomista", kako sebe naziva Varoufakis.

– U ekonomiji se ne može negirati realnost – poručio je grčkom premijeru guverner finske središnje banke Erkki Liikanen.

– Ne želimo odlučivati unilateralno u vezi s našim dugom – kazao je Draghiju Tsipras, koji će nakon Rima pohoditi Pariz i London.

Preskupe kamate na dug

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da nema novoga rezanja grčkog duga te da Njemačka i druge države EU žele da Grčka ostane u eurozoni. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz pozvao je Tsiprasa da ublaži retoriku prema kancelarki Merkel.

Grčki ministar ekonomije Georgios Stathaki ublažava odrješite riječi Varoufakisa prijedlogom da se dug vraća u odnosu na razvoj. Sada čak 5 posto grčkog BDP-a ide na plaćanje kamata na dug. Stathakis predlaže da se plaća manje ako je rast manji, i obrnuto. Tako se više ne govori o rezanju duga, već o promjeni načina njegova vraćanja.

Komentara 16

DU
Deleted user
12:18 02.02.2015.

Bilo je za očekivati, ali ne ovako brzo da bude "obećanje ludom radovanje".

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:38 02.02.2015.

Temelji Ponzi-jeve sheme EU (medjunarodnog) bankarstva se tresu. Tsipras ide okolo vidjeti moze li se uopce s birokratima razgovarati, prije nego sto prestanu placati, a kada se to dogodi rusi se kula od karata.

IV
Ivan50
16:44 02.02.2015.

Došla do mozga stvarnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije