Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presudni utjecaj

Trump: U Vrhovni sud postavit ću ženu, i neću čekati izbore

US President Donald J. Trump holds a news briefing in the James Brady Press Briefing Room of the White House
Foto: Michael Reynolds/Newscom/PIXSELL
1/3
21.09.2020.
u 09:27

Trump se žuri, a Biden i Obama ga kritiziraju

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da će na ispražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu kandidirati ženu, i to tijekom ovog tjedna. Trump to planira napraviti prije izbora kako bi je republikanska većina u Senatu stigla potvrditi. Znamenita liberalna sutkinja Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak, što je Vrhovni sud lansiralo u središte predizborne predsjedničke kampanje Trumpa i demokratskog protukandidata Joea Bidena.

U jednom od najviše kritiziranih poteza do sada, republikanska je većina u Senatu požurila s imenovanjem nove sutkinje samo mjesec dana prije izbora, iako je 2016. blokirala imenovanje novog suca kojeg je nominirao bivši predsjednik Barack Obama, uz obrazloženje da je premalo vremena do izbora, iako je tada do glasanja bilo osam mjeseci. Biden i Obama pozivaju republikance da poštuju pravilo koje su sami stvorili te da čekaju da završe izbori. Neki su republikanci također rekli da treba čekati da prođu izbori.

Vrhovni sud presudno utječe na najvažnije politike, poput gej prava ili prava na pobačaj, a postoji velika šansa da će odlučivati i o tome jesu li Biden ili Trump pobijedili na izborima, ako će rezultati biti nejasni.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
10:12 21.09.2020.

a kako u demokrati postavljali suce? dal su čekali 2 mjeseca prije izbora, nek novi predsjednik to odredi, ili su i sami postavljali svoje? jesu, da su imali jedan dan za provesti to, odradili bi. trump radi isto što i njegovi prethodnici. tko im je kriv što su demokrati postavljali stare suce, pa sad u trumpovom mandatu i treći demokratski sudac odlazi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije