Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi mandat

Trump u kampanji za kongresne izbore već cilja na predsjedničke 2020.

Donald Trump
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
1/3
24.10.2018.
u 08:34

S već prikupljenih 106 milijuna dolara za kampanju 2020., Trump je daleko ispred svih potencijalnih kandidata

Strastveni govori pred uzbuđenim mnoštvom, ismijavanje potencijalnih suparnika: vodeći kampanju za parlamentarne izbore u studenome, američki predsjednik Donald Trump već ima na umu predsjedničke izbore 2020. godine.

Predvodeći do četiri predizborna skupa na tjedan pod sloganom "Učinimo Ameriku ponovno velikom", Trump prikuplja potporu među svojom biračkom bazom u nadi da će pomoći republikancima da nakon izbora 6. studenoga sačuvaju nadzor nad Zastupničkim domom i Senatom u Washingtonu.

"Demokrati žele jako povećati vaše poreze, gurnuti našu zemlju u socijalizam", rekao je u subotu Trump pred pristašama u Elku u Nevadi. "Pokušat će gurnuti našu zemlju u noćnu moru paralize i kaosa".

Ti skupovi, na kojima su glazba i zajedljive riječi praktički jednake onima koje se moglo čuti na njegovim skupovima prije neočekivane pobjede na predsjedničkim izborima 2016., početak su ujedno Trumpove predizborne kampanje za 2020. godinu.

Po Steveu Bannonu, bivšem Trumpovom savjetniku i velikom zagovorniku američkog nacionalizma, izbori u studenome, koji se održavaju na polovici Trumpovog mandata (eng. "midterm"), doista su "prva kampanja za reizbor predsjednika".

Kandidat 100 posto

I dok službeno vodi kampanju za zastupnike u skupštinama saveznih država, Trump ponajprije govori o sebi, hvaleći se svojim uspjesima koje već proglašava povijesnima, od "najboljeg gospodarstva" na svijetu do borbe protiv ilegalne imigracije.

"Ameriku se u svijetu ponovno poštuje", ističe rado pred oduševljenom publikom.

Dodatni plus je to što mu turneja pruža priliku da formira mrežu volontera širom zemlje i prikuplja novac. S već prikupljenih 106 milijuna dolara za kampanju 2020., Trump je daleko ispred svih potencijalnih kandidata.

"100 posto", odgovorio je sredinom listopada na pitanje hoće li se natjecati za drugi mandat.

Fokusirane na zapošljavanje i domoljublje, njegove poruke imaju snažan odjek. Svojim jedinstvenim stilom, on kombinira snažne slogane i proste šale koje bi ponekad bolje odgovarale igralištu i ne oklijeva iskrivljavati realnost.

Demokratima nije lako suprotstaviti se tome, kazao je Robert Erikson, profesor politologije na Sveučilištu Columbia.

"Ne uspijevaju baš skočiti u blato. I ako postoji netko tko bi se mogao veličanstveno uzdignuti iznad svega toga, ne vidim još tko bi to mogao biti", rekao je, dok demokrati tragaju za novim predsjedničkim kandidatom.

"Ludi Joe"

Donald Trump drži se provjerenog recepta koji ga je doveo do šokantne izborne pobjede. I nastavlja protivnicima dodjeljivati pažljivo birane i često uvredljive nadimke.

Bivši kandidat na demokratskim predizborima Bernie Sanders postao je tako "Ludi Bernie". Senatorica Elizabeth Warren, koja bi se mogla kandidirati za demokratsku predsjedničku kandidatkinju 2020., Trump zove "Pocahontas" jer tvrdi da ima daleke indijanske korijene.

Izbivši trenutačno na čelo u anketama među priželjkivanim demokratskim kandidatima za 2020., bivši potpredsjednik Joe Biden privukao je pak dvostruku dozu Trumpovog podsmijeha.

"Ludi Joe Biden pokušava se prikazati kao opasan tip. Ali on je zapravo slab, i mentalno i fizički", napisao je Trump na Twitteru, dodajući da bi u fizičkom okršaju "brzo izgubio, plačući".

Robert Erikson ipak napominje da se još ne može predvidjeti što se će dogoditi za dvije godine. Ako je suditi po Baracku Obami i Donaldu Trumpu, još se mogu pojaviti nova lica i sve okrenuti.

"U ovoj fazi prije točno četiri godine, Trumpa se još nije niti smatralo ozbiljnim kandidatom", podsjeća on.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije