Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
logori su prepuni

Trump kritizirao Europljane jer odbijaju prihvatiti borce IS-a iz Sirje

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
30.04.2019.
u 22:30

Američki predsjednik također planira uvrstiti Muslimansko bratstvo na popis "terorističkih organizacija"

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je oštro kritizirao Europljane jer odbijaju primiti svoje državljane koji su se borili na strani danas poražene džihadističke skupine Islamske države

"Europske zemlje nimalo ne pomažu, iako je ovo umnogome učinjeno za njihovu dobrobit. Odbijaju primiti zatvorenike koji su njihovi državljani", napisao je Trump na Twitteru.

"1800 IS-ovih zatvorenika zarobljeno je u našim završnim bitkama za stopostotno uništenje kalifata u Siriji", napisao je Trump.

Ti su zatvorenici u logorima kojima upravlja Kurdima predvođene Sirijske demokratske snage (SDF), a one su bile glavna saveznica međunarodne koalicije u ratu protiv IS-a. 

Sjedinjene Države proglasile su teritorijalni poraz IS-a ove godine nakon velikih bitaka u ratu protiv IS-a koji je počeo 2014. 

Kurdski dužnosnici mjesecima upozoravaju da su logori prepuni IS-ovih zatvorenika i da je u njima stanje teško te da mnogi od tih ljudi i dalje prijetnja jer ne odustaju od svojih ekstremnih stajališta.

Britanija i Francuska nastavljaju pomagati SAD-u i SDF-u na teritoriju Sirije.

Trump želi smanjiti američku vojnu nazočnost u Siriji no teško pronalazi više saveznika spremnih zamijeniti američke vojnike kada se povuku.

Američki predsjednik također namjerava na američki popis "terorističkih organizacija" uvrstiti Muslimansko bratstvo, navela je u utorak Bijela kuća.

Bratstvo u Egiptu smatraju terorističkim i režim predsjednika Abdel Fattah al-Sisija ga se boji nakon što je ono dovelo do vojnog svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 2013.

"Predsjednik je razgovarao sa svojom ekipom za nacionalnu sigurnost i čelnicima regije koji su također zabrinuti i ta se ocjena razmatra prema internom procesu", rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće.

Ta objava stiže tri tjedna nakon što je al-Sisi posjetio Bijelu kuću. Tom prigodom je Trump pohvalio "jako dobar rad" egipatskog kolege.

Svrstavanje Muslimanske braće na "crnu listu" omogućilo bi Sjedinjenim Državama da uvedu sankcije svakoj osobi ili organizaciji koja je s njima povezana.

Pogledajte video: Trump častio burgerima i pizzom

Komentara 20

I1
ing-12345
06:46 01.05.2019.

Pa što Kurdi ne postupe sa ovim IS teroristima onako kako je IS postupao sa zarobljenim neprijateljima? Svi smo to na žalost gledali na videima. I problem riješen u pola dana.

Avatar superhik74
superhik74
23:17 30.04.2019.

Prihvatite nase porazene ISIL-ovce, nisu uspjeli svrgnuti vlast u Siriji pa bi bilo dobro da pokusaju svrgnuti vlasti u EU, kaze trumpeta.

FI
filipsbilliard
22:55 30.04.2019.

primi ih u usa...daj im azil...jbl..te oni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije