Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najžešći embargo

Trump je iranski režim krenuo rušiti sankcijama

Teheran, Iran
Foto: NI Sindycation/Pixsell
07.08.2018.
u 12:14

Iranu je onemogućena trgovina naftom u dolarima, a bit će ograničena i trgovina rezervnim dijelovima u automobilskoj industriji

U jeku napetosti između Irana i SAD-a koji su došli na rub rata, američki predsjednik Donald Trump jučer je implementirao prvi dio dvoetapnih sankcija Teheranu. U sklopu tog embarga, Iranu će biti onemogućena trgovina naftom u američkim dolarima što je značajan izvor prihoda Irana, a bit će ograničena i trgovina rezervnim dijelovima za automobilsku industriju.

U dvije etape

Embargo će se odraziti i na druge zemlje s obzirom na to da je SAD pri povlačenju iz nuklearnog sporazuma najavio kako će uz uvođenje sankcija Iranu nametnuti sankcije i zemljama koje budu nastavile trgovinu s Iranom.

Ministarstvo financija SAD-a najavilo je da će nakon prvog paketa sankcija Iranu, drugi stupiti na snagu 4. studenoga. Tim sankcijama bit će, među ostalim, obuhvaćen cijeli naftni i plinski sektor te poslovanje središnje iranske banke. Državni tajnik Mike Pompeo je na povratku iz Azije u Washington rekao da je embargo važan dio nastojanja da se usprotive “iranskom zlonamjernom djelovanju”.

Teheran, Iran
1/16

Nakon što je Trump u svibnju objavio da se SAD povlači iz međunarodnog ugovora zaključenog 2015. koji bi trebao spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga previše popustljivim prema Iranu, Teheran je poduzeo protumjere i kazao da više neće primati američki dolar i energente će prodavati za eure ili za nacionalne valute u sklopu bilateralnih sporazuma s drugim zemljama. Isto tako, liberalizirao je kupnju i prodaju deviza, što je dosad bilo ograničeno.

Iako je državni tajnik Pompeo kazao da nametanjem sankcija SAD ne želi rušiti iranski režim već želi da Iran promijeni svoju politiku na Bliskom istoku, analitičari su uvjereni da je cilj ponovnog nametanja sankcija Iranu upravo rušenje režima. SAD je na iranski režim udario ekonomskim sankcijama, uz veliku pomoć Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Strmoglavi pad

Zbog ponovnog uvođenja sankcija iranska valuta rial izgubila je prošli tjedan u samo dva dana gotovo 20 posto vrijednosti i svi se žele dokopati dolara ili eura kako im životna ušteđevina ne bi propala. Prije 10 godina, za kupnju jednog američkog dolara bilo je potrebno izdvojiti 9000 riala, prije pet godina približno 25.000 riala, a ovaj tjedna su građani na crnom tržištu za jedan dolar nudili čak 60.000 riala.

Kako bi spriječila potpuni krah valute, država je prije nekoliko dana odlučila uvesti fiksni tečaj od 42.000 riala za jedan dolar, a potpredsjednik Eshagh Jahangiri izjavio je da će zamjena po višem tečaju biti kazneno djelo. Međutim, teško da će Iran uspjeti dugotrajnije zadržati tečaj na spomenutoj razini, jer povjerenja u valutu jednostavno nema već desetljećima. U vrijeme iranske islamističke revolucije 1979. jedan dolar vrijedio je 70 riala. U posljednjih 40 godina rial je izgubio čak 99,9% vrijednosti.

Ključne riječi

Komentara 9

MX
Mister X
12:41 07.08.2018.

Amerika je i Iračku vladu isto tako krenula da sređiva po naredbi i želji Izraela . Njemac reče jednom tu je sa Izrealom i Amerikom slučaj čudan da rep maše sa psom !!! Sada je ista priča , sve je je okolo rastureno a ostao kao vidimo več iz demokratskog naslova "režim" ali ne ujedam još... I Eto još jedan svjetli primjer kao se sa Amerikom može da napravi ""ugovor-dogovor""" . Izgleda da je S. korjanski poglavica svjestan toga i po zna tu politiku pre dobro ... Trump demokratski je iransku "vladu" krenuo rušiti sankcijama.. A narod če dobiti rakete i bombe koje je isto obečao i to nedavno u izobilju .. Naravno to je jasno svi ovisnici sa zapada ( 750 miliona "građana" moraju da se pokore) daleko strože i kobnije nego kad Putina kad on naredi svojima, pa če oni isto da to poslušaju sa kao prigovorom . Uostalom kao do sada svi su kao lutkice na koncu i tješe se da nemaju diktatora Putina nego pametnoga Trumpatora pa mogu da se žale Sv. Petru !!! Kao u svakoj demokraciji mogu svi skupa da laju da zavijaju ali na kraju repove svi do zadnjega podvijaju .

Avatar kakomijetakomije
kakomijetakomije
13:57 07.08.2018.

kada sruše sve režime onda će i oni propasti,

DU
Deleted user
19:32 07.08.2018.

do kraja godine imamo apokalipsu na bliskom istoku totalni rat eto kako stvari stoje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije