Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INAUGURACIJA

Trump će prisegnuti za predsjednika nakon čaja s Obamama

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
20.01.2017.
u 07:10

Ono što javnost najviše zanima bit će inauguracijski govor Donalda Trumpa u kojem bi trebao reći kako će Ameriku opet učiniti velikom

Danas točno u podne po washingtonskom vremenu novoizabrani predsjednik Donald Trump položit će zakletvu i tako postati 45. američki predsjednik. Iako mnogi ističu da predsjednička inauguracija u Sjedinjenim Državama ne bi trebala nalikovati krunidbi monarha, to je za sve Amerikance ipak slavlje kojim se obilježava otvaranje nekog novog poglavlja u životu nacije.

Povijest predsjedničkih inauguracija dugačka je kao i povijest Sjedinjenih Država – prvu je daleke 1789. imao i prvi američki predsjednik George Washington, no ona nije održana u Washingtonu, već u New Yorku.

Za novog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu obitelj današnji dan službeno počinje odlaskom u Bijelu kuću gdje će ih dočekati Barack i Michelle Obama.

Susret će potrajati oko pola sata, a očekuje se da će budući i bivši predsjednik tijekom toga kurtoaznog susreta popiti čaj ili kavu, nakon čega će zajedno krenuti niz Aveniju Pennsylvania do zapadnog platoa američkog Kongresa gdje će se održati inauguracija.

Tijekom cijele ceremonije Barack Obama bit će uz budućeg predsjednika koji će zakletvu položiti pred predsjednikom Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Johnom Robertsom, i to s rukom na dvjema Biblijama, onom Lincolnovom i svojom vlastitom koju mu je majka poklonila 1955. kada je položio završni ispit iz vjeronauka.

Nakon Trumpa, zakletvu će položiti i potpredsjednik Mike Pence, i to pred sucem Vrhovnog suda Clarenceom Thomasom na Bibliji Ronalda Reagana. Na inauguraciji će biti i predstavnici šest vjerskih zajednica, a među njima bit će i katolički nadbiskup New Yorka Timothy Dolan. Svi oni blagoslovit će novoga predsjednika i potpredsjednika.

Ono što u ovome trenutku najviše zanima američku i svjetsku javnost jest inauguracijski govor novoga predsjednika. Zna se da će glavni motiv Trumpova nastupnog govora biti isti kao u njegovoj kampanji: “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Glasnogovornici Trumpova tranzicijskog tima kazali su da sam Trump već više od tri tjedna radi na svome govoru i da pažljivo oblikuje svaku misao i rečenicu te da je glavninu govora napisao za vrijeme boravka u svome zatvorenom resortu u Floridi.

U srijedu je sam Trump na Twitteru objavio i svoju fotografiju na kojoj se vidi kako radi na govoru. No portal Politico piše da je govor, uz suradnju s Trumpom, napisao Stephen Miller, čovjek koji je Trumpa savjetovao i u kampanji.

Ovaj govor izuzetno je važan jer bi se iz njega trebalo moći iščitati kako će Donald Trump započeti svoj predsjednički mandat, gdje vidi glavne probleme s kojima se odmah mora pozabaviti, ali i to kako će voditi svoju administraciju u prvih stotinu dana, ali i nakon toga političkog “medenog mjeseca”.

– On u svome govoru želi progovoriti o svojoj viziji Amerike, ali i o stanju u kojem se ona trenutačno nalazi. On je osobno oblikovao govor, ali bio je otvoren za svaki savjet sebi bliskih ljudi. Taj govor je nešto što on smatra vrlo dragocjenim i osobnim, prilikom da progovori o svemu što kani učiniti za svoju zemlju – kazao je njegov budući glasnogovornik Sean Spicer dodajući kako bi govor mogao trajati oko dvadeset minuta i da će biti vrlo izravan, inspirativan i ujedinjujući.

Tradicija je da inauguraciji prisustvuju svi živući bivši predsjednici i prve dame. Uz Baracka Obamu, bit će tu Jimmy Carter, Bill Clinton i George W. Bush. Njegov otac George H. W. Bush (92) neće doći na inauguraciju što zbog visoke dobi, što zbog činjenice da je zajedno sa suprugom Barbarom zaprimljen u bolnicu u Houstonu.

Bivše predsjednike pratit će i njihove supruge tako da će se među visokim uzvanicima naći i Hillary Clinton, Trumpova protivnica iz predsjedničke utrke. Na Trumpovu inauguraciju sjenu bi mogla baciti činjenica da je do jučer 65 zastupnika iz redova Demokratske stranke najavilo da će bojkotirati ceremoniju, što znači da će na mjestu rezerviranom za zastupnike biti dosta praznih stolica.

Njihovi kolege senatori najavili su da će bez iznimke doći na inauguraciju. No meteorolozi najavljuju da bi moglo biti i nekih nevolja s neba za vrijeme inauguracije. U obliku kiše.

Nakon ceremonije na zapadnom platou Kongresa Barack Obama otpratit će predsjednika Trumpa i potpredsjednika Pencea do zgrade Kongresa gdje će biti pripremljen ručak. Kao predjelo bit će posluženi jastog i škampi, glavno jelo sastojat će se od govedine na žaru i zapečenog krumpira, a na kraju će se uzvanici zasladiti čokoladnim sufleom te sladoledom od vanilije i višnje. No na tom ručku neće biti Baracka Obame.

U nepoznatom pravcu

Nakon što doprati Trumpa do Kongresa, on će se sa suprugom ukrcati u predsjednički helikopter Marine One koji će ih odvesti u zračnu luku odakle će krenuti na svoje posljednje putovanje predsjedničkim zrakoplovom Air Force One.

Njihovo odredište nije poznato, kao što tradicija nalaže. Predsjednička parada krenut će od Kongresa prema Bijeloj kući u tri sata poslije podne, a nešto kasnije počinju predsjednički balovi. Predviđeno je da će Trump posjetiti samo tri bala.

Bit će to kraj jednog dugog i događajima ispunjenog dana. U subotu ujutro novi predsjednik ima samo jednu obavezu – molitvu u nacionalnoj katedrali u Washingtonu koja je simboličan dom sviju kršćanskih denominacija koje djeluju u SAD-u.

Američke predsjedničke inauguracije oduvijek su privlačile pozornost pa tako postoji čitav niz zanimljivosti, kurioziteta i nagađanja. Prva dva predsjednika nisu zakletvu polagala u Washingtonu, već u New Yorku i Philadelphiji, a Thomas Jefferson prvi je predsjednik koji je zakletvu položio u zgradi Kongresa u Washingtonu.

Jedna od zanimljivosti vezanih za promjenu lokacije vezana je uz predsjednika Ronalda Reagana i njegovu inauguraciju iz 1981. godine. On je navodno zatražio da se ceremonija s istočnog platoa Kongersa preseli na zapadni kako bi on mogao gledati prema zapadu, točnije prema svojoj matičnoj državi Kaliforniji.

Od tada se inauguracije održavaju na tom mjestu. Jedna inauguracija održana je i u samoj Bijeloj kući, i to 1945. godine. Bila je to četvrta inauguracija Franklina Roosevelta koji je bio prebolestan da izađe iz Bijele kuće.

Najneobičniju inauguraciju imao je predsjednik Lyndon Johnson koji je preuzeo dužnost nakon atentata na Johna Kennedyja. On je svoju zakletvu položio u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One koji se nalazio na pisti vojne zračne luke u Dallasu.

Istodobno u zrakoplovu se nalazio i lijes s tijelom Johna Kennedyja. Na inauguraciji je bilo 27 ljudi, a kako zbog sigurnosti zrakoplov nije bio priključen na struju, unutra je bilo vruće i zagušljivo.

Pokraj novoga predsjednika stajala je i Kennedyjeva udovica Jackie, a već tijekom zakletve upaljeni su motori zrakoplova koji je poletio za Washington odmah nakon inauguracije od koje je ostala jedna fotografija i zapis na diktafonu. 

>> Trump će prisegnuti pred 700 do 900 tisuća ljudi, a svečanost će koštati 200 milijuna dolara

Komentara 3

FI
Fisherman
08:53 20.01.2017.

Neka nam Bog pomogne.U Rusiji Putin,u Americi Trump.Gore nemoze...

AN
anticenzura
09:37 20.01.2017.

Jadan covjek mora i danas gledati Clintonovu i Obamu i sve te njihove fanove. Ne znam sto mu je to trebalo, pored svoje predivne familije i kapitala sto posjeduje, rezultata svoga dugogodisnjeg rada. Mora da covjek ludo voli svoju zemlju kada se toliko zrtvuje, a sigurno se brine i za buducnost svoje djece, pa konta ako ja to ne stavim na mjesto nitko nece. Doduse to je rekao u kampanji, ova zemlja mi je dala toliko toga, sada je doslo vrijeme da ja nesto ucinim za nju. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije