Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIĆI ĆE ŠATOR

Tristotinjak pirotehničara prijeti štrajkom, okupit će se u Zagrebu

mario iveković
Željko Hladika/PIXSELL
21.06.2013.
u 15:45

Kada se u obzir uzmu neradni mjeseci, prosječna mjesečna plaća iznosi im oko 4000 kuna neto

Pirotehničari kreću u štrajk, a okupit će se u srijedu u Zagrebu. Ne potpiše li se Kolektivni ugovor, razminiravanje će prekinuti 300-injak zaposlenika iz 27 tvrtki u Hrvatskoj.

- Odlučili smo biti svi na istome mjestu pa ćemo vjerojatno podići šator na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana – otkriva Mario Iveković, čelnik Novog sindikata.

Štrajk su najavili danas u Osijeku, a od ovoga su trenutka \"od nula do 24 sata dostupni za pregovore\" s Hrvatskom udrugom poslodavaca - Udrugom za humanitarno razminiravanje. Nešto više od 600 pirotehničara trenutno je u Hrvatskoj. Po starom Kolektivnog ugovoru, zarađivali su približno 7500 kuna neto ukoliko bi radili cijeli mjesec. No, teško da mogu cijeli mjesec biti na terenu.

- Zbog malo posla, prosjek je deset do petnaest radnih dana u mjesecu – ističe Iveković. Kada se u obzir uzmu neradni mjeseci, za koje na račun dobiju 3300 kuna bruto, prosječna mjesečna plaća iznosi im oko 4000 kuna neto.

- S obzirom da idu u minska polja, ipak su zaslužili više - smatra Iveković. Osim plaće, sporni su i terenski dodaci, kao i radno vrijeme. Ukupno 62 pirotehničara stradala su na poslu od 1998. do početka 2012. Život je izgubilo njih 26 u tom razdoblju.

>> U najistočnijoj županiji do sada pronađeno 30 avio-bombi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije