Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVRIJEME U HRVATSKOJ

Tri visoka vodostaja zabilježena u tjedan dana: Iz PMF-a objasnili s čime je to povezano

Zagreb: Obuka vatrogasaca za spašavanje na vodi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
03.11.2023.
u 23:17

Tri pojave visokog vodostaja unutar samo tjedan dana ukazuju na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme, priopćili su iz Geofizičkog odsjeka PMF-a

Na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u petak vodostaj koji za 103 centimetra premašuje srednju morsku razinu, a slični, izuzetno visoki vodostaji i posljedična poplavljivanja obalnog područja zabilježeni su i prije sedam te prije tri dana i to je već treći izuzetan vodostaj u nizu. Često ponavljanje takvih vodostaja znači da oni prestaju biti izuzetni te da bi ubuduće pozornost valjalo posvetiti prvenstveno rekordnim vodostajima, istaknuli su u priopćenju iz Geofizičkog odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

Kao i u prethodnim slučajevima, tako se visoka morska razina može ponajprije dovesti u vezu s olujnim usporom tj. uzdignućem morske razine povezanim s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra, s plimnim oscilacijama koje su kulminirale u petak prije podne te s porastom morske razine povezanim s klimatskim promjenama čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko tri milimetra na godinu.

Tri pojave visokog vodostaja unutar samo tjedan dana ukazuju na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme, priopćili su iz Geofizičkog odsjeka PMF-a.

POVEZANI ČLANCI:

 

Komentara 1

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
10:27 04.11.2023.

Možemo li vidjeti elaborat kojim dokazujete da visoki vodostaji imaju veze s klimatskim promjenama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije