Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonske šapice

Tri mušketira brinu se za napuštene životinje s osječkih ulica

Mace
Foto: Privatni album
1/7
16.12.2014.
u 21:44

Jedna od najmlađih udruge ističe se i po tome što su njezini osnivači i članovi – muškarci

Udruga Slavonske šapice iz Osijeka osnovana je prije pola godine. Jedna je od rijetkih čiji su osnivači i članovi – muškarci.

Trenutno su samo trojica, no hrabro su se uhvatili u koštac s problemima na koje nailaze svi zaštitari koji u Hrvatskoj pokušavaju pomoći napuštenim životinjama.

- Najveći nam je problem što nemamo sklonište pa su sve životinje o kojima se brinemo u našim domovima. Nemamo ni privremenih udomitelja, a oni su nam najvažniji kad pronađemo mačku na ulici – objašnjava Josip Jukić, predsjednik Udruge. Nedavno su zbog toga izgubili nekoliko mačića, nisu ih mogli ostaviti na ulici, ali ni razdvojiti barem dok ih ne cijepe i ne zaštite.

Spašen od uspavljivanja

- Ljudi su jako neodgovorni, misle da mi moramo uzeti svaku napuštenu životinju. Pokušavamo najviše što možemo, no novac nam ne pada s neba. Kad su mačići u pitanju, njih se lako udomi. No, odrasle mačke su veći problem – kaže J. Jukić. Dodaje da je u njegovom domu 6 odraslih mačaka i uz njih pas Vito, kojeg je vlasnik ostavio na ulici.

- Htio ga je uspavati, nisam to dao pa je Vito završio kod mene. Ima šest godina, kastriran je, cijepljen i naučen na život u stanu. Njemu treba makar privremeni dom jer u mojem je previše životinja – ističe Jukić.

Među macama koje traže novi dom su i dvije seke ostavljene ispred Vetama. Uz njih je bilo i nekoliko poruka u kojim je bivša vlasnica opisala što i kada jedu, što vole, kakve su im navike. I zamolba da pozovu udruge koje će se sigurno pobrinuti za mace. Da ih nisu preuzeli, mace bi vjetrojatno uspavalli.

Pomoć pri sterilizaciji

- Te mace su spašene s ulice da bi nakon četiri godine ponovno završile na ulici. Sterilizirane su i sada zajedno traže novi dom – kaže predsjednik Udruge. Ističe kako im je cilj edukacija građana te pomoć pri sterilizaciji i kastraciji. U jednoj od osječkih veterinarskih ambulanti u kojoj se liječe njihove mačke udomitelji na ove zahvate imaju i popust.

Kako bi pokrili troškove, snalaze se na sve načine. Donatora je malo, ni donatorski telefon ne zvoni često, prodaju nešto na aukcijama, a tijekom prosinca možete ih pronaći i na štandu u robnoj kući Sjenjak. Kad bi ih bilo više, mogli bi tamo biti i cijeli dan. Njih trojica, dodaje, sami ne mogu sve stići.

Pomoći im možete pozivom na 060/939393 ili uplatom na račun HR51 2500 0091 1014 17264. Možete ih nazvati na 097/712-00-44, a na Facebook stranici Slavonske šapice pročitati što sve rade.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Dameanu
Dameanu
05:21 17.12.2014.

Sretan sam kad znam da postoje ovakvi ljudi. Svaka cast decki.

Avatar mama mia
mama mia
13:25 17.12.2014.

Ovo su za mene heroji oni pomažu a za uzvrat netraže ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije