Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o pdv-u

Trebaju li banke izdavati račune? Na financijske transakcije PDV se ne plaća

banka
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
10.07.2014.
u 08:15

PDV se naplaćuje za izdavanje potvrda o stanju depozita, ovjera i izvještaja vezanih uz račune, prijepisa dokumenata...

Varaju li banke državu na PDV-u? To se pitanje proteklih dana potezalo po nekim web portalima i izazvalo žustru raspravu nakon što je klijent postavio pitanje je li na transakciju, za koju mu je izdala potvrdu o plaćanju, banka trebala obračunati PDV. I trebaju li banke, kao i ostali pružatelji usluga, za usluge koje naplate izdavati račune?

Prema aktualnom Zakonu o PDV-u, na oba pitanja odgovor je – ne. Čak i da su to dužne, pitanje je koliko bi koristi klijenti imali od toga? Ili bi, prema uobičajenoj praksi, teret nameta bio prebačen na njihova leđa kroz skuplje usluge.

Potvrda ili račun

I dok su, prema članku 40. Zakona o PDV-u, financijske transakcije oslobođene PDV-a, a prema članku 78. za njih nema ni obveze izdavanja računa, postoje i usluge na koje se PDV naplaćuje: izdavanje potvrda o stanju depozita, potvrda, ovjera i izvještaja vezanih uz račune, prijepisa dokumenata vezanih uz račune, potvrde o plaćanju provedenom putem banke, pregled aktivnih i pasivnih kamata, dostavu tečajnih lista, kao i informacije i potvrde vezane uz kreditno poslovanje, najam sefova i skrb nad vrijednosnim papirima.

– Za ove usluge, uvijek uz potvrdu o obavljenim transakcijama na kojoj se navodi ukupno naplaćeni iznos po transakciji, banka izdaje i račun na kojem je iskazan obračun PDV-a. U smislu odredbi Zakona o PDV-u, izdana potvrda nije račun – objašnjavaju u Zagrebačkoj banci, iz koje poručuju da na sve oporezive usluge obračunavaju PDV, izdaju račune klijentima i uredno podmiruju porez.

Za ostale, neoporezive usluge, naplaćuju naknadu; to čine kad klijenti, primjerice, u banci plaćaju račune za telekomunikacijske usluge, električnu energiju, komunalije... U tom slučaju, neće obračunati PDV za uslugu provođenja plaćanja. No, zatraži li klijent iz nekog razloga potvrdu o stanju svog tekućeg računa ili visini depozita, naplatit će je, na nju obračunati PDV i uplatiti ga u Državni proračun.

Važno i sjedište klijenta

Slična objašnjenja daje i Privredna banka Zagreb, napominjući da banka o uplaćenom porezu podnosi izvješća Poreznoj upravi u zakonom propisanim rokovima. Jednako postupaju i u RBA, Splitskoj i Erste banci, OTP-u, Hypu..., a zakoni koji reguliraju ove usluge i njihov porezni tretman usklađeni su sa zakonodavstvom EU.

– Porezni tretman, osim o vrsti usluge, ovisi i o tome gdje se nalazi sjedište poslovanja poreznog obveznika primatelja usluga, u nekoj od zemalja članica EU ili izvan nje – napominju u Splitskoj banci. Zanimljivo je da do zaključenja broja objašnjenja nismo dobili od instance koja je za to najviše nadležna, Porezne uprave Ministarstva financija, premda smo upit poslali u ponedjeljak.

Aktualni Zakon o PDV-u na snazi je od 1. srpnja 2013., no nikad nije na odmet podsjetiti kako se i gdje PDV naplaćuje i koje su usluge i plaćanja od njega izuzeti. Jer, dok god građani revno preispituju ponaša li se pružatelj usluge ili trgovac u skladu sa zakonom, sužavaju prostor “sive zone”. Bitno je tražiti račun kad god se na njega polaže pravo jer – bez računa se ne računa.

>>Orban opet udario na banke: Vratite Mađarima ekstra zaradu na švicarcima!

>>Mađarske banke moraju vratiti 2 do 3 milijarde eura dužnicima s valutnom klauzulom

Komentara 5

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:54 10.07.2014.

Neznam odgovor na to o "našim" bankama....Ali znam da je gospodin Orban (premijer Mađarske) naredio bankama da građanima moraju vratiti 2-3 milijarde eura....zbog nezakonitih radnji.....Naš Orban šuti...Zašto ?????

DU
Deleted user
08:40 10.07.2014.

Postavljam sljedeće pitanje već nekoliko godina: Kako banke se vode prihod od opomena. Svojevremeno je opomena, A4 list papira s tri rečenice naplaćivan 50kn. Dobili bi ga svaki put kad bi tri dana kasnili s uplatom rate. Neke banke su išle tako daleko da bi i opomenu slale i jamcima a svaka je koštala 50kn. Postavio sam ovo pitanje Narodnoj banci, a oni su mi odgovorili da se javim u banku koja mi je opomene slala!

Avatar airbizz
airbizz
18:04 10.07.2014.

sva trgovačka društva koja premaše 150 tisuća kuna prometa godišnje ulaze u sustav pdv-a.što je banka?društvo ili ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije