Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA IM BRIGA AUTO

Politički moral: Rastrošni i bahati lokalni šerifi

Merzel
Foto: Nikola Čutuk/PIXELL
1/3
02.11.2013.
u 11:45

Prva briga auto
 - Srbija reže svoj luksuz na kotačima, a naši se vladajući ne odriču balkanskog mentaliteta.

Najavljujući da će ne samo smanjiti broj službenih automobila nego da razmišljaju i o njihovu ukidanju, potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić prije dvadesetak dana za Nedeljnik je prepričao što je rekao svojim stranačkim kolegama: “Čekajte, ljudi, pogledajte vozni park. Hoćete li da nam vozni park bude kao u vladi? Pogledajte koliko je vas promijenilo automobile?”. Tu za Balkan heretičnu ideju o ukidanju službenih vozila argumentirao je ovako: “Imaš dobru plaću, sjedi u svoje vozilo i dođi na posao!”.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić iz HNS-a trpio je medijske kritike kad si je prije nekoliko godina uoči Croatia summita nabavio luksuzni BMW peticu vrijedan 400.000 kuna, ali birači mu ni to nisu zamjerili. Tomu se nada i sisačko-moslavačka županica. Premda su se neki esdepeovci već opekli kao svojedobno Ante Karamatić, koji je kao gradonačelnik Ploča, ali doduše pred izbore, nabavio audi A6 s punom opremom vrijedan 659 tisuća kuna.

“Apsolutna bahatost”

Županica Marina Lovrić Merzel u svoju je obranu rekla da ništa nije ukrala jer je riječ o vozilu kupljenom za županiju, a za koji je trošak leasinga (cijena vozila je 432 tisuće kuna) niži nego za prijašnji audi. Njezin kolega, esdepeovac Damir Rimac kaže da je tu riječ “apsolutnoj bahatosti” te da se “posve dobar, a siguran automobil može kupiti već za 150 do 200 tisuća kuna”. Doduše, to je on neki dan nesvjesno posredno poručio svojoj stranačkoj kolegici dok se zapravo obraćao vinkovačkom gradonačelniku, hadezeovcu Mladenu Karliću koji je objavio natječaj za automobil vrijedan 437.500 kuna. I europarlamentarka Biljana Borzan svojedobno je moralizirala bivšem gradonačelniku Osijeka kako “mora svojim primjerom pokazati da je spreman štedjeti prvo na sebi, a potom na građanima”, a tada je bila riječ o VW passatu 180.000 kuna jeftinijem od vozila koji si je nabavila sisačko-moslavačka županica.

Birači će reći je li kupnja luksuznog Audija A6 bila umjesna

Marina Lovrić Merzel

I ovi primjeri govore kako je problem nabave službenih vozila općedruštveni problem, svestranački te da s proteklom vremena i promjenom vlasti te unatoč tomu što napredujemo kao društvo, na žalost, ništa ne gubi na aktualnosti. To u kakvom će se automobilu voziti jedan je od prvih problema s kojim se mnogi naši dužnosnici suočavaju. I najpošteniji među njima teško će odoljeti tom zovu, da definiranjem svoga službenog vozila pokažu svoju moć, ukus i odnos prema javnom dobru. Iako su se proteklih godina okolnosti dramatično promijenile tako da se svakodnevno suočavamo s nužnošću odricanja od zdravstvenih, socijalnih, radnih i uopće egzistencijalnih potreba, kad su automobili posrijedi, ne odustajemo od balkanskog mentaliteta.

Razmetni župani

Prepuštanje nabave službenih vozila moralu dužnosnika i političara pokazuje se velikom pogreškom. Treba nam zakon o službenim automobilima jer je to ekonomski, politički i psihološki posve zapostavljeno u okolnostima kad vlast vreba gdje bi se građanima moglo još nešto nametnuti ili uskratiti radi štednje. Zbog razmetnosti župana koji se voze bolje nego ministri, reagirao je i zagrebački pročelnik za financije Slavko Kojić jer Zagreb godišnje daje 800 milijuna kuna iz prireza za financiranje regija skromnijih mogućnosti u kojima se župani bahate neracionalnim nabavama skupih limuzina.

 

Komentara 116

HR
Hrvoje31
12:00 02.11.2013.

Dok je međimurski župan smanjio sebi plaću, ne troši kreditnu od županije, ne izdaje si putne naloge i vozi svoj auto umjesto službenoga. Vrtić Krijesnica iz Hrvatske Kostajnice, u SM županiji , je zatvoren jer mu račun blokiran zbog dugaa od 432.000 kn. To su ti rezovi o kojima priča ministar ? Može , ako treba auto treba, al onaj za 100 tisuća vozi isto kao i onaj za 400 tisuća, pa molim lijepo, a sav ostali LUKSUZ doplatite iz SVOG đepa. Gdje je kraj pljački ovog naroda ? Troši se novac koji nemamo, pa se ZADUŽUJU i naši praunuci da bi nekakve skupine pune uhljeba tjerale život na visokoj nozi.

Avatar comandante
comandante
11:58 02.11.2013.

Dobro jutro, to je trebalo napraviti prije 20 godina, auto najvise klase samo predsjednik i premijer, ministri srednja visa - do 50000 eur. Župani, institucije države i ostali uhljebovići koji sisaju proracun- max 25000 Eur i nebi bilo problema a ovako svaki seljačić iz svake županije koja grca u neimaštini bi vozio A6. Sramota, komplekd+saši maloumni

L0
luena 01
12:02 02.11.2013.

A zasto bi se nasi politicari odricali icega ,pametnih telefona i luksuznih automobila... Da nisu politicari nego obicni sljakarosi sigurno bi tri puta prije promislili sto kupuju i da li im je neophodno potreban luksuz... Ovako dok su "aktivni politicari"ticari" mogu musti imaju koga jer su neopisivo bezobrazni ,ego im je veci od njihovih pozitivnih politickih rezultata i njih samih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije