Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladin plan

Tražit će se dodatni kontrolni mehanizmi poslovanja u Ini

Zagreb: Upravna zgrada Ine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
02.09.2022.
u 08:09

Mađari moraju uvažavati suvlasnika, a valjda je i drugoj strani stalo da stvari promijene nabolje i da se više ne događa da milijarda kuna nestane iz tvrtke – kaže izvor iz koalicije.

Iako je premijer na konferenciji za medije u srijedu, govoreći o pljački u Ini, kazao da će zatražiti smjenu hrvatskih i mađarskih članova uprave Ine, ali i promjenu načina upravljanja tom kompanijom, koalicijskim partnerima na sastanku koji je prethodio konferenciji nije dao konkretna objašnjenja kako će se to točno postići.

Izvor iz koalicije kaže kako je rečeno da će se tražiti mijenjanje sustava upravljanja i donošenja odluka, ali i tražiti da se ugrade dodatni kontrolni mehanizmi kako se takva vrsta pljačke više ne bi ponovila, a kazano im je da će se tražiti i promjena prakse da direktori na nižim razinama mogu odlučivati o ugovorima vrijednim 20 milijuna eura. Međutim, kako to premijer misli postići, odnosno što će napraviti ne bude li mađarska strana suglasna s takvim promjenama, partnerima na sastanku nije rečeno.

VIDEO: Dolazak članova NO-a na sastanak u Inu

– Jasno je da za sve to treba razgovarati s Mađarima i da bez njih nijedna od takvih promjena neće biti moguća, ali zato je premijer i rekao da će se tražiti razgovor s mađarskom stranom. Mađari moraju uvažavati suvlasnika, a valjda je i drugoj strani stalo da stvari promijene nabolje i da se više ne događa da milijarda kuna nestane iz tvrtke – kaže izvor iz koalicije.

Dodaje i to kako je na sastanku rečeno da će se tražiti odgovori na pitanja postoji li još tvrtki koje su kupovale plin po povlaštenoj cijeni i kome su ga sve prodavale po povlaštenoj cijeni. Na pitanje kako je premijer objasnio partnerima zbog čega se neće tražiti smjena Nadzornog odbora, a još jučer se upiralo prstom u bivšeg šefa NO-a Damira Vanđelića kao nekoga tko je trebao primijetiti da se plin prodaje po povlaštenoj cijeni, naš izvor kaže kako je rečeno da je odgovornost na upravi, a ne na Nadzornom odboru.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
09:58 02.09.2022.

Ne trebaju novi kontrolni mehanizmi, nego postojeći moraju proraditi. Kao što postojeća tijela i organi državnog aparata, dakle institucije, trebaju raditi svoj posao.

LU
lupa
10:10 02.09.2022.

Znaci jos jedna agencija sa 20. ljudi sa placama od 2000e

NA
najposebniji
10:09 02.09.2022.

Dodatni mehanizmi...ako nisu u stanju primijetiti da nedostaje milijarda kuna, onda trebaju kolektivno na biro, a HDZ u oporbu...ne u ništavilo, jer će prebjeći u druge stranke, a u moderna doba ne smiješ žigosati ljude da se vidi tko je došao ili bio u HDZu. To je.ipak neljudski...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije