Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Brodu

Traže provedbu Zakona o zaštiti životinja: 'Od svojih domova ne možemo praviti skloništa'

Slavonski Brod: Prosvjedni skup ljubitelja životinja Ulica bez lutalica
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/11
20.06.2020.
u 15:08

- Previše je pasa i mačaka, premalo volontera, a sredstava je još manje - kazao je Jasminko Kormoš, volonter i predsjednik udruge "Spas"

'Ulica bez lutalica', naziv je prosvjednog skupa koji je danas (subota) u Slavonskom Brodu organizirala grupa građana i volontera koji godinama neumorno brinu o napuštenim psima i mačkama. Ljudi koji ispravljaju nepravdu koju nemoćnim bićima nanose njihovi bivši vlasnici izrazili su svoje nezadovoljstvo što u Brodsko-posavskoj županiji i dalje nema skloništa za životinje. Od županije, gradova i općina traže kontrolu mikročipiranja, propisivanje obveze kastracije vlasničkih pasa i mačaka i financiranje kastracija samoživućih mačaka po sistemu 'uhvati - kastriraj - vrati'. Zatražili su i edukaciju građana o postupanju prema ozlijeđenim životinjama te zbrinjavanje traumatiziranih pasa.

- Već 20 godina gledam mlade i stare, žene i muškarce koji se o svom trošku, uz ogromnu osobnu žrtvu, pate i muče kako bi s ulica sklonili ozlijeđenu mačku ili psa. Sve to rade praćeni kritikama roditelja, negodovanjem susjeda, napadima nepoznatih ljudi. No, od svojih domova, nažalost, ne možemo napraviti skloništa. Tražimo od lokalnih zajednica neka počnu provoditi Zakon o zaštiti životinja, zajedno s nama. Čuda moramo raditi svi zajedno – kazala je Anica Mrša u ime okupljenih.

Okupljeni ljubitelji životinja poručili su kako im je najveći problem nerazumijevanje zajednice za njihove potrebe.

Slavonski Brod: Prosvjedni skup ljubitelja životinja Ulica bez lutalica
1/11

- Previše je pasa i mačaka, premalo volontera, a sredstava je još manje. Kada nešto zahtijevamo, ne tražimo to za sebe, nego za životinje kojima zakonski moraju pomoći jedinice lokalne samouprave. Problem gradskog skloništa je što nema karantenu, ne prima skotne kuje i štence koji su onda prepušteni nama. Mi nemamo srca okrenuti glavu od njih. - kazao je Jasminko Kormoš, volonter i predsjednik udruge "Spas".

Prosvjed su podržale udruge na području grada Slavonskog Broda, građani, pojedine političke stranke, udruga Prijatelji životinja te Mreža za zaštitu životinja koja broji 53 udruge iz cijele Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije