Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIRANJE STRANAKa

Transparency International Hrvatska: DIP ne može nadzirati tokove novca u politici

Davorka Budimir
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
05.07.2016.
u 16:27

Državni ured za reviziju ima stručne kapacitete za obavlja nadzor poslovanja političkih stranaka, ali je problem u tome što nema alate i mehanizme da sankcionira nepravilnosti, tvrdi Davorka Budimir

Transparency International Hrvatska oglasio se priopćenjem povodom financiranja političkih stranaka pozajmicama poručivši da kontrolna tijela javne vlasti koja su zadužena za praćenje financiranja nemaju alate i mehanizme kako bi se smanjila netransparentnost u poslovanju.  

- Političke stranke su pravni subjekti koje za redovito poslovanje moraju raspolagati novčanim sredstvima  za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osim izdvajanja javnog novca, članarina, te privatnih i korporativnih donacija stranke imaju pravo koristiti i sve druge oblike financiranja, ali oni moraju biti transparentno prikazani i odobreni od stranačkih tijela - istaknula je predsjednica TIH-a Davorka Budimir u priopćenju.

Dodaje kako problem financiranja političkih stranaka nisu pozajmice ili kreditno zaduživanje, jer će, kako kaže, toga biti sve više zbog nedostatka javnog novca, već neučinkoviti nadzor financiranja zbog nedostatnih kapaciteta Državnog izbornog povjerenstva da nadzire tokove novca u politici.

- Članovi DIP-a uglavnom su pravnici, bez stručnog znanja o ekonomskim temama i financijama, a na čelu tog tijela je predsjednik Vrhovnog suda koji većinu radnog vremena odrađuje na Vrhovnom sudu. Državni ured za reviziju ima stručne kapacitete za obavlja nadzor poslovanja političkih stranaka, ali je problem u tome što nema alate i mehanizme da sankcionira nepravilnosti. Zato se uočene nepravilnosti stalno ponavljaju - zaključuje Davorka Budimir.

>> TIH ukazao na potrebu boljeg reguliranja tijekova novca i financiranja izbornih kampanja

Komentara 1

GM
Gusta magla
21:19 05.07.2016.

Ajde ukinite vise te komunisticke udruge.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije