Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob nakon utakmice

Torcida se žali saborskom odboru: MUP je bez razloga napao navijače

'13.02.2011., Split - Proslava 100 godina Hajduka na Poljudu. Prijateljska utakmica Hajduk-Slavia. Torcida je na pocetku utakmice napravila nezaboravni ambijent. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
07.02.2013.
u 17:21

Zatražili smo od policije da nam dostavi snimke utakmice i svega što se događalo nakon utakmice jer znamo da je sve snimano, no dostavljeno nam je samo 6 minuta snimke, kaže Damir Gruić

Klub navijača Hajduka Torcida Split uputio je PU Zagrebačkoj, ali i saborskom Odboru za predstavke i pritužbe prigovor zbog nezakonitog i nepravilnog postupanja policijskih službenika PU Zagrebačke prema navijačima Hajduka nakon završetka nogometne utakmice između NK Zelina i HNK Hajduk Split odigrane 27. studenoga 2012. godine u Zelini. U prigovoru su naveli niz svjedočanstava navijača kojima se dokazuje da je policija na dva mjesta, u Caffe baru Pilot te na livadi izvan stadiona bez razloga napala navijače koji ničim nisu izazvali tu reakciju, što, dodaju, potvrđuje i činjenica da poslije nije podnesena kaznena prijava ni protiv jednog navijača već samo prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira.

– Zatražili smo od policije da nam dostavi snimke utakmice i svega što se događalo nakon utakmice jer znamo da je sve snimano, no dostavljeno nam je samo 6 minuta snimke, od čega su četiri već objavljene na YouTubeu te dodatne dvije minute. Nigdje se u tih šest minuta ne vidi ni da policija nešto radi, ali niti da navijači rade probleme – kazao je glasnogovornik Torcide Damir Gruić. Policija je, tvrdi, napala navijače na dva mjesta, u kafiću iz kojeg ih je pozvala da krenu prema autima pa ih je odmah počela tući, a nije im dala vremena da to i naprave, te na livadi kojom su navijači prolazili na putu do svojih automobila.

– Na našim amaterskim snimkama koje vam dajemo vidi se da je policija formirala kordon koji kreće prema grupi navijača koja je bila na sredini livade te kako ih napada u tri vala – ističe Gruić dodavši kako je time policija prekršila temeljna ljudska prava navijača, ali i brojne odredbe Zakona o policijskim ovlastima i Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika.

Pomoćnik ministra policije Vladimir Nemec uvjeravao je Odbor kako policija ne želi ništa sakriti, ali i utvrdio kako ne poriče da je bilo pogrešaka policije u pripremi i osiguranju utakmice.

– Ipak, uporaba sredstava prisile rezultat je napada na policiju – rekao je Nemec. Igralište u Zelini nije mjesto za utakmice srednjeg rizika, a kamoli visokog rizika, rekao je pomoćnik ministra.

– Prije utakmice PUZ je dobio popis navijača koji dolaze, a među njima su bila i 63 rizična navijača. I organizator utakmice je napravio niz propusta, uz 77 policajaca bilo je samo 75 redara, a treba ih biti više. Propust je dozvola za točenje alkohola koji se točio samo navijačima Zeline, dok Torcida tome nije imala pristup – pojašnjavao je Nemec. Propust policije je, kaže, što se za rukovoditelja postavio čovjek koji nema adekvatno iskustvo pa je vođenje akcije u jednom trenutku preuzeo njegov zamjenik iz interventne policije. Nije provedeno alkotestiranje navijača, a kada su utvrđene sve te pogreške, "počeli su ih sanirati".

– Izvedena su četiri navijača Torcide i onda ih je grupa od 250 do 300 navijača krenula osloboditi i tu je nastao kaos. No to potiskivanje navijača na livadi nije nikoga moglo ugroziti jer su iza imali slobodan prostor za odlazak – ističe Nemec. Dodao je i kako je sredstvo prisile upotrebljeno prema bivšem visokopozicioniranom umirovljenom policajcu koji se odbio maknuti s mjesta pa je priveden. Tu je reagirao Gruić koji je kazao kako Torcida ima informacije da je bivši visokorangirani policijski službenik priveden zato jer je bio revoltiran ponašanjem svojih bivših kolega, no kada je u postaji utvrđeno tko je on, pušten je bez prijave kako bi se cijela stvar zataškala.

HDZ-ova zastupnika Franju Lucića nije previše zanimala priča navijača, već je ustvrdio da njega policija nikada nije tukla kad je išao na utakmice pa mora da su oni u ovom slučaju, kao i u svim drugima, sami krivi što ih je policija batinala.

Iako su navijači ovom pritužbom željeli ukazati na potrebu nadzora policije, s obzirom na to da nikada ne mogu dokazati je li policija prekoračila svoje ovlasti ili nije, Odbor je zaključio samo kako će od MUP-a i PUZ-a tražiti da se poduzmu odgovarajuće mjere protiv službenika za koje se utvrdilo da su učinili propuste.

>> Specijalci u Čapljini spriječili sukob Torcide i BBB-a

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
20:07 07.02.2013.

Što je to, neka šala, ili se novinari zaje...

MA
markopvz
20:29 07.02.2013.

a huligani nevinasacaaaaaaaa....fujjjj..

MA
matashokac
17:56 07.02.2013.

Dakle kada ti navijači napadnu kukavički nekoga u omjeru 10: 1 onda im je sve smiješno i prave se važni i nedodirljivi. A kada dobiju što su tražili, kada im se vrati istom mjerom kojom oni uništavaju našu imovinu i napadaju ljude, onda plaču kao zadnji ljigavci. Ako policija i vlast sada popusti, onda bi ti značilo da je tim razmaženim huliganima sve dopušteno, i da ih se ne smije sprečavati u njihovom divljanju i primitivizmu. zaista, da imaju malo ljudskog dostojanstva šutjeli bi , a ne ovako se sramotili svojim licemjerjem i kukavičlukom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije