Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONUDA MOSTU: OPSTANAK BEZ TROJICE

Tko bi sve mogli biti HDZ-ovi mandatari. Karamarko ne bi bio u Vladi za koju bi oformio novu većinu

07.06.2016., Zagreb - Clanovi HDZ-a okupljaju se u sjedistu stranke na Trgu zrtava fasizma gdje ce se predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko obratiti javnosti. Tomislav Karamarko.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.06.2016.
u 11:30

Ako sam jednom mogao odustati od funkcije, onda mogu i sada. Nije Vlada vrh svijeta, prenio nam je izvor Karamarkove stavove

Tomislav Karamarko spreman je otići iz Vlade s mjesta prvog potpredsjednika, ali jedino pod uvjetom da odu i premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Božo Petrov. Najbolje je da odemo sva trojica, rekao je jučer za Večernji je list predsjednik HDZ-a..

Bez šefa HDZ-a u Vladi

Tu je ponudu HDZ jučer stavio na stol Mostu, doznajemo u toj stranci, a razgovori bi se, prema tvrdnjama iz HDZ-a, trebali nastaviti. U saborskoj proceduri zasad ostaje i zahtjev HDZ-a za opoziv predsjednika Vlade, a HDZ ga je spreman povući ako premijer sam podnese ostavku. U tom slučaju taj opoziv više i nema smisla. Teoretski, kada bi Most i Orešković pristali na takav Karamarkov zahtjev, to bi značilo da je ostavkom premijera pala Vlada, ali je očuvana parlamentarna većina HDZ-a i Mosta. U tom bi slučaju HDZ inzistirao na svom mandataru (premijeru), a budući da bi postojala većina, taj bi mandatar mogao odmah od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dobiti mandat za sastavljanje nove Vlade HDZ-a i Mosta. Ako Most ne bi pristao na Karamarkov ultimatum o odlasku Oreškovića i Petrova, izvori bliski Karamarku tvrde da HDZ ima novu parlamentarnu većinu u koju opet pozivaju i Most. I s tom novom saborskom većinom (prema kojoj su HDZ-ovci sumnjičavi), bila bi formirana nova Vlada, ali bez Tomislava Karamarka. Izgleda da je potencijalnim partnerima HDZ-a mamac upravo to da Karamarko više neće sudjelovati u izvršnoj vlasti.

– Ako sam jednom bio spreman odreći se premijerske funkcije, onda mogu i sada otići s potpredsjedničke funkcije. Nije Vlada vrh svijeta. Ali nije stvar moje tvrdoglavosti, nego je problem u Oreškoviću koji više ne može biti premijer – prenio nam je izvor blizak Karamarku njegove stavove.

Petrov je jučer pak rekao da Most neće sudjelovati ni u kakvom preslagivanju vlasti i, ako Karamarko bude rušio Vladu, onda su za Most opcija jedino novi izbori. Budu li Most i Petrov inzistirali na premijeru Oreškoviću, premda Petrov u izjavi jučer nije izrijekom spomenuo premijera kao ultimatum za opstanak Vlade (ali su to poslije učinili drugi zastupnici Mosta), očito će i vrh HDZ-a morati korigirati svoje zahtjeve. U Karamarkovu krugu, već smo napomenuli, uvjereni su u novu većinu, ali ako ona ne postoji, onda bi se u samom HDZ-u mogao stvoriti pritisak na Karamarka da mora otići. Dio HDZ-ovih saborskih zastupnika već je protestirao zbog pokretanja opoziva premijera jer smatraju da HDZ ne može formirati novu većinu i da to vodi novim izborima i vraćanju SDP-a na vlast. Gordan Jandroković tako je jučer zatražio da se ponovno preispita ta odluka jer smatra da se HDZ dovodi u opasnu situaciju.  

Koliko je realno

Šef Sabora Željko Reiner, Karamarkov je potez o odlasku trojice čelnih ljude Vlade nazvao državničkim potezom. Kada je riječ o novom HDZ-ovu mandataru, u optjecaju je nekoliko imena. Budući da su dvojica ministara – Oleg Butković i Tomislav Tolušić – dobili najviše glasova na stranačkim izborima za potpredsjednike (Butković najviše), logikom njihove dobre pozicije u stranci, ali ponajviše zbog političke zrelosti i racionalnosti te uključivosti, obojica bi bila dobar izbor. Nagađalo se da bi uloga mandatara mogla pripasti i Domagoju Ivanu Miloševiću, glavnom tajniku HDZ-a, a spominjao se i ministar financija Zdravko Marić koji je stručan, ali i prihvatljiv i Mostu i HDZ-u. Karamarko bi se odlaskom iz Vlade mogao povući u parlament na mjesto predsjednika Sabora ili pak šefa Kluba zastupnika HDZ-a, što je i operativno utjecajnija funkcija.

Komentara 21

Avatar mama mia
mama mia
13:37 09.06.2016.

Ima li neko ko bi bio premijer i u pozadini imao Karamustića koji bi opet vodio glavnu rijeć pa njegov IQ manji je od IQ-a samog Karamarka

Avatar navijač
navijač
12:03 09.06.2016.

Orešković odlazi u svakoj opciji a bolje nije ni zaslužio.Uopće nije onoliko naivan i dobroćudan kao što na prvi pogled izgleda, nešto poput josipovća.

LA
LANA555
12:33 09.06.2016.

Samo ste sposobni za muljažu i za uništit sve HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije