Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČER ZA PAMĆENJE

Tomislav Bralić i klapa Intrade glazbenim spektaklom oduševili Bečane

Koncert Tomislava Bralića i klape Intrade u Beču
Foto: Petar Tyran
1/4
17.11.2023.
u 07:53

Čarobna atmosfera i oduševljene s obje strane pozornice. Bralića i klape Intrade fantastičnim prijemom bečke publike, a Bečana, preciznije rečeno austrijskih Hrvata čarobnim ozračjem koje je kod mnogih probudilo nostalgiju za rodnim krajem. A nekima natjeralo suze na oči.

Glazbeni spektakl za pamćenje! U rasprodanoj velikoj dvorani Radničkog sveučilišta VHS u 12. stambenom okrugu Meidling u Beču, publika svih generacija, iz raznih dijelova Austrije, i austrijskog najbližeg susjedstva, zajedno je prošle subote, u jedan glas pjevala s gostima iz Hrvatske, Tomislavom Bralićem i zadarskom klapom Intrade, sve njihove velike hitove.

Čarobna atmosfera i oduševljene s obje strane pozornice. Bralića i klape Intrade fantastičnim prijemom bečke publike, a Bečana, preciznije rečeno austrijskih Hrvata čarobnim ozračjem koje je kod mnogih probudilo nostalgiju za rodnim krajem. A nekima natjeralo suze na oči.

Publika je frenetičnim pljeskom, povicima “bravo” i glasnim pjevanjem pokazala koliko voli klapu Intrade, predvođenu Bralićem. Ono što je bilo jedinstveno u toj emotivnoj glazbenoj interakciji je činjenica da je  publika, iako ne živi u Hrvatskoj nego u Austriji znala riječi ama baš svake poznate uspješnice koju je zapjevao Bralić & Intrade. Prava atrakcija! Jer u glas s izvođačima pjevao je ne samo mlađi dio publike, nego i onaj  stariji. Uglavnom, klapska se je pjesma orila, s obje strane pozornice.

VEZANI ČLANCI:

Organizator ovog emocijama nabijenog koncerta bilo je Kulturno i sportsko društvo “Zagreb” u Beču, na čelu s agilnim predsjednikom Blaškom Papićem. Koncert je održan u sklopu Tradicionalne godišnje kulturno-zabavne večeri KSD “Zagreb”, a u povodu obilježavanja 50. godišnjice postojanja i djelovanja ovog izuzetno aktivnog Društva na austrijskom terenu i 10. godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, kako je za Večernji list istakao predsjednik Društva Blaško Papić.

Svečanosti je bio nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić s članovima svog diplomatskog tima.

U publici je, između ostalih,  bio i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno- dokumentacijskog centra u Zagrebu, sa suradnicima.

S austrijske strane priznanje KSD “Zagrebu”, ali i predsjedniku Papiću, svojim su dolaskom odali i potpredsjednik Bečke radničke komore Helmut Gruber i glasnogovornica predsjednika Gospodarske komore Austrije Sonja Horner. Još jedna važna potvrda odličnih austrijsko-hrvatskih bilateralnih odnosa i  činjenice da su Hrvati u Beču i Austriji izuzetno cijenjeni. Ne samo zbog njihove uspješne integracije u austrijsku sredinu, nego i zbog njihove marljivosti.
 
U svakom slučaju, u ovoj su čarobnoj glazbenoj priči vrhunskih zadarskih profesionalaca, koji su osvojili Beč, uživali svi nazočni. Njih 600, jer za sve ostale koji su tražili “kartu više”, nije više bilo mjesta.

VEZANI ČLANCI: 

“Publika je bila fantastična. Došli su Hrvati ne samo iz Austrije nego i iz susjedne Slovačke i Mađarske. Dogovorili smo se za sljedeća gostovanja i već se sada veselim da ćemo se ubuduće u Beču družiti u znatno većem prostoru. Vjerojatno već za Martinje sljedeće godine”, naglasio je Papić. A Papiću to, s obzirom na njegove dobre bečke veze s Radničkom i Gospodarskom komorom i Sindikatima, kao i vrhunski glazbeni domet Tomislava Bralića i klape Intrade, koja je već gotovo četiri desetljeća prisutna na hrvatskoj glazbenoj sceni, neće biti teško organizirati. 

Jer, kako su se i Bečani i sami uživo uvjerili, radi se o zasigurno našim najpopularnijim izvođačima koji rade jedinstvene koncertne spektakle i bez problema pune sportske dvorane i stadione, ne samo u Hrvatskoj nego i širom Europe i svijeta.

Stoga je samo po sebi bilo razumljivo da je bečka publika Bralića i svoju omiljenu klapu, uz stajaće ovacije, dugotrajnim i frenetičnim pljeskom i uzvicima ushićenja pozivala na bis, ne puštajući ih da odu s pozornice.  Zahvalni pritom za njihove popularne hitove koje su redali jedan za drugim, među njima i za iseljene Hrvate srcedrapajuće pjesme “Croatio, iz duše te ljubim”, “Samo more nosim ja u duši”, “Večeras je naša Fešta”  …….

I na kraju također treba istaknuti čestitke gostiju i uzvanika KSD “Zagreb” i predsjedniku Blašku Papiću na 50. godina postojanja i rada, o čemu će, kako je najavio Papić, uskoro izdati monografiju. 

“KSD Zagreb u Beču egzistira od 1977. godine. Prvo pod imenom zagrebačkog poduzeća Braća Kavurić, a od 1977. do 1983. godine kao zagrebačko Sportsko društvo “Monting” u koji su se udružila poduzeća Braće Kavurić, Industromontaža i Montaža. Klub Zagreb datira iz 1980. godine, a kao Kulturno i sportsko društvo Zagreb od 2010. godine, kada sam ga osobno u svibnju te godine u Beču, na nagovor mojih kolega, registrirao”, ispričao nam je Blaško Papić, koji je već počeo pripremu projekata za sljedeću godinu. Jedan od njih je i ponovno gostovanje Tomislava Bralića i klape Intrade u Beču.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije