Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGRABILI MANDATE SDP-u

Tomašević: Ovo je fantastično, a sad ćemo na Bandića. Možemo!

Zagreb: Oduševljenje u stožeru koalicije Možemo! nakon objave izlaznih anketa
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/5
06.07.2020.
u 07:30

Očekivali smo tri mandata, pet je bila optimistična procjena, a ako se pokaže da su izlazne ankete točne i osvojimo osam, to je u najmanju ruku finale svjetskog prvenstva, komentirao je čelnik OraH-a Zorislav Antun Petrović

Već nakon ovih rezultata, a bit će još bolji kako ide noć, možemo reći: Zagreb je naš! Ovo nije kraj kampanje, ovo je početak gradnje jedne nove Hrvatske za 21. stoljeće. Zadovoljni smo našim rezultatom, više nego zadovoljni. Ali u isto vrijeme smo zabrinuti jačanjem krajnje desnice u Hrvatskoj i nema tu mjesta ni za kakav trijumfalizam. Ali mi ćemo se boriti! Crni mrak se nadvija nad nama, ali mi smo novo svjetlo u hrvatskoj politici i vjerujte nam kad vam kažemo: ugasit ćemo taj mrak – poručio je Tomislav Tomašević, čelnik platforme Možemo!, u prvom obraćanju javnosti nakon objave neslužbenih rezultata DIP-a prema kojoj crveno-zelenoj koaliciji pripada šest mandata u Saboru.

Kao finale SP-a

Iznenađujući rezultat ovih izbora čelnik OraH-a Zorislav Antun Petrović usporedio je s finalom svjetskog prvenstva.

– Rezultati su apsolutno fantastični. Očekivali smo tri mandata, pet je bila optimistična procjena, a ako se pokaže da su izlazne ankete točne i osvojimo osam, to je u najmanju ruku finale svjetskog prvenstva – komentirao je Petrović koji vjeruje da su privukli birače koji su apstinirali od izbornog ciklusa 2015. i koji su se 2016. još više razočarali, tako da su motivirali i neke nove. Smatra da im se vjerojatno priklonio i dio standardnih birača ljevice, ali i da nisu nužno oteli one Restartove.

– Imali smo od 2011. jaku osovinu na lijevoj strani spektra koju su činili SDP i HNS, a vjerujem da je to što je HNS podržao vladu predvođenu HDZ-om u prošlom sazivu Sabora, u koji je ušao sa SDP-om, dio progresivnih birača ljevice razočaralo i krenuli su tražiti nešto novo. A to novo smo očito mi – kazao je čelnik OraH-a. I čelnica Radničke fronte Katarina Peović smatra da su dobili glasove onih koji nisu dosad izlazili na izbore jer su se osjećali razočarano.

– Ono što nas zabrinjava jest ta desnica koja je dobila jako puno, previše mandata. Napravit ćemo sve da se ne formira desna Vlada i s ovim brojem mandata možemo utjecati na budućeg pobjednika – prokomentirala je prve izlazne ankete. Važno je, dodala je, da se čuje glas radnika, siromašnih i obespravljenih, blokiranih.

VIDEO Stožer platforme Možemo nakon prvi izlaznih anketa (Snimila Valentina Wiesner)

– Dosad su uglavnom njihova leđa držali oni koji su se pozivali na narod, a jedino narodno bila je imovina koju su prisvojili – poručila je K. Peović. Prokomentirala je i odnose unutar platforme, o čemu se pričalo nakon različitih tumačenja izjava o idejama koje se odnose na oporezivanje štednih uloga većih od 100 tisuća eura.

– Odnosi unutar platforme su odlični, to nije samo politika koja spaja za izbore. A unijeli smo u njih živost, komunicirajući radničke teme i klasni sukob na specifičan način – kazala je Katarina Peović.

Snaga koja raste

Kandidat stranke Zagreb je naš Vilim Matula rekao je da je ovo tek početak i da njihova politička snaga raste.

– Građani su pokazali da možemo i drago mi je da u drugoj izbornoj jedinici Milan Bandić nije prošao. To samo govori: za godinu dana na lokalnim izborima – Zagreb je naš – uvjeren je Matula.

Ta se krilatica orila cijelu večer s prepune terase Muzeja suvremene umjetnosti koja je, kako je večer odmicala i broj službenih mandata rastao, bila sve življa i punija.

Komentara 12

GE
Gensoman1000
09:31 06.07.2020.

Mozemon je za malog covjeka i za radnika. Zato podrzavaju zabranu jeftine i pouzdane energjje (fosilna goriva), skuplju struju i grijanje, poskupljenje svega kaj se proizvodi i prevozi energijom (doslovno sve), manje radnih mjesta, manje proizvodnje itd... Mozemo ce spasititi planetu i okolis samo moraju prvo osiromasiti vec unistenu srednju i radnicku klasu.

PR
Prekosutra
08:43 06.07.2020.

Volio bih da grijesim, ali nisam bas siguran da Mozemo uistinu moze i nesti i prakticki dobro draditi. Jedno je zelja za promjenom a drugo sto ta promjena donosi.

MK
MKinkognito60
09:01 06.07.2020.

Do lokalnih izbora je skoro godinu dana, puno toga se može dogoditi do tada u korist Bandića kojeg usput baš ni ne obožavam. On sigurno ima nekog asa u rukavu za obnovu, naći će on nekog donatora za neke odjekujuće obnove neka mala kadrovska reorganizacija u javnim poduzećima i njega opet gradonačelnik. Zelena politika je lijepa za čut, ali problem miješanja lijeve politike sa zelenom u lokalnim razmjerima uvjek se čuje kao anarhija i rasipanje novaca. Teško prolazno u zagrebu. Pureri su uvijek znali izabrati ono što ih neće šamarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije