Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon tri godine

Tokio, Peking i Seul opet za istim stolom

trilateralni razgovori
Foto: Reuters/PIXSELL
18.03.2015.
u 08:00

Japan, Južna Koreja i Kina razgovarat će o gospodarskim pitanjima, ali i o Sjevernoj Koreji

Nakon pune tri godine prekida najviši diplomati Japana, Kine i Južne Koreje sjest će za isti stol i nastaviti razgovore oko situacije u tom dijelu Azije, ali i o vojno-političkim promjenama na globalnoj razini.

Trilateralni razgovori koji su započeli 2007. i na kojima su se, osim diplomata, redovito susretali i lideri triju zemlja prekinuti su 2012. zbog nepremostivih povijesno teritorijalnih međusobnih pitanja.

Korijeni problema vuku se još iz vremena 2. svjetskog rata kada je Japan zauzeo dio Korejskog poluotoka i Kine. Predstavnici triju zemalja odlučili su ponovno pokušati uspostaviti bolje odnose jer, osim što su međusobno gospodarski povezani, dio su i vojne podjele u kojoj Tokio i Seul tijesno surađuju sa SAD-om dok je Kina glavni zaštitnik Sjeverne Koreje.

>> Komunizam u Kini pred završnim činom?

>> Japanci ponovno za dlaku ispred Nijemaca i Amerikanaca

Komentara 2

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:33 18.03.2015.

Pod hitno moramo nesto napraviti (mislim se kakav false flag da napravimo) kako bi ovo sprijecili. Mir je egzistencijalna prijetnja nasem imperiju kaosa.

HO
homofob
09:17 18.03.2015.

Super ekonomije svih triju zemalja se rezultat Amerike! Ameri su ih obnovili, organizirali i kupovali njihovu robu dok je bila losa da im pomognu stati na vlastite noge i sada su sve tri drzave super ekonomije zahvaljujuci Americi a nitko ih nije opljackao kao sto se tu neki na forumu boje da su planovi opljackati vode, sume i more Hrvatske. Vama ljudi nije jasno kako mala i beznacajna je Hrvatska: Sest bogatih Amera ima dovoljno prihoda godisnje da mogu kupiti cijelu hrvatsku u par godina. Tu ne racunam njihovo vec ranije akumulirano bogatstvo. Pa da vas onda netko ide "pljackat" a tamo zaista niti nema bas puno za opljackati (tu uracunavam sve sto je vec opljackano kao da je jos uvijek u Hrvatskoj).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije