Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELNO MJESTO HRT-A

Tko sve želi biti novi ravnatelj HRT-a: Stiglo 15-ak prijava

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
08.09.2021.
u 08:37

Doznaje se da su se kandidirali: Anja Šovagović Despot, Robert Šveb, Krešo Ćosić, Ivo Kujundžić, Josip Krželj, Anita Šimić Bitunjac, Gordana Grandov, Dražen Rajković, Željko Valentić...

Kako je zbog sumnji u kriminalne radnje najprije uhićen i pritvoren, pa onda i smijenjen višegodišnji glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, raspisan je natječaj za njegova nasljednika, a rok za prijavu na natječaj istekao je preksinoć u ponoć. Neslužbeno smo uspjeli doznati da je pristiglo 15-ak prijava za novog glavnog ravnatelja ili ravnateljicu HRT-a, a u kuloarima se mogu čuti i neka od imena onih koji su poslali prijave.

Tako se kao kandidati i kandidatkinje koji žele doći na čelno mjesto HRT-a spominju glumica Anja Šovagović Despot, Robert Šveb (bivši ravnatelj HTV-a), Krešo Ćosić, Ivo Kujundžić (urednik programa za Hrvate izvan Hrvatske), Josip Krželj (s Radio Splita), Anita Šimić Bitunjac, Gordana Grandov (bivša rukovoditeljica financija HRT-a), Dražen Rajković (bivši član Nadzornog odbora HRT-a) te Željko Valentić (bivši urednik i novinar Večernjeg lista).

Otvaranje prijava 14. rujna

Sve smo ove informacije željeli provjeriti kod čelnika Nadzornog odbora HRT-a Mladena Čuture.

– Točno je da je rok za prijavu na natječaj istekao 6. rujna u ponoć i točno je da je dosad pristiglo 15-prijava, što potpisanih što nepotpisanih. Pretpostavljam da bi prijava moglo biti još jer ako su neke poslane poštom, onda one mogu stizati i do srijede ili četvrtka pa valja pričekati još koji dan. Što se tiče imena onih koji su se prijavili, i za koje me pitate, o tome vam ne mogu i ne smijem ništa reći – kazao nam je Čutura.

Dodatno je pojasnio proceduru koja slijedi idućih dana.

– NO HRT-a na svojoj će sjednici u srijedu 14. rujna otvoriti sve prijave pristigle na natječaj i provjeriti ispunjavaju li svi prijavljeni uvjete natječaja. Kada to utvrdimo, NO prijave samo onih koji zadovoljavaju sve uvjete natječaja šalje saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije. Time ćemo mi iz NO-a svoj posao odraditi, a dalje sve na sebe preuzima saborski Odbor koji onda poziva svakog kandidata i kandidatkinju koji je zadovoljio uvjete natječaja na intervju te na kraju jednog ili jednu od njih predlaže Saboru na imenovanje. Potom se zastupnici i zastupnice glasanjem izjašnjavaju o tome predloženom kandidatu ili kandidatkinji – naveo je Čutura dodavši da će Odbor za medije do 16. ili 17. rujna od NO HRT-a dobiti dokumentaciju o kandidatima i kandidatkinjama koji su ispunili sve uvjete natječaja.

Pokušali smo jučer doći i do navedenih kandidata i kandidatkinja čija se imena spominju u kuloarima. Tako nam je glumica Anja Šovagović Despot (koja je u dva mandata bila članica Programskog vijeća HRT-a, od 2003. do 2007. i od 2007. do 2011, te je od 2015. do 2017. bila i članica NO HRT-a) potvrdila da se kandidirala, no nije htjela davati nikakve izjave dok ne budu i službeno obznanjene sve pristigle kandidature. Također samo potvrdivši svoju kandidaturu, isti stav oko izjava zauzeo je i Ivo Kujundžić koji na HRT-u radi od 1991., bivši je urednik u redakciji vanjske politike HTV-a, pokretač je i TV emisija “Pogled preko granice – Hrvati u BiH” te “Globalna Hrvatska”, a od 2005. do 2011. bio je veleposlanik u Makedoniji. Bio je i diplomat u Mađarskoj te dopisnik HRT-a i Hine iz Budimpešte.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dokončati bezakonje

– Javio sam se smatrajući da dostignutom razinom znanja, obrazovanja, sposobnosti i iskustva stečenog tijekom dosadašnje karijere novinara, urednika, ekonomista, menadžera i člana nadzornih tijela u medijskim i drugim poslovnim sustavima te s istaknutom ulogom u zalaganju za slobodu javne riječi i borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, pripadam u neveliki krug stručnjaka koji znaju, žele i mogu preobraziti HRT u odgovoran, učinkovit i kvalitetan javni servis – rekao nam je Dražen Rajković, od 2012. do 2015. član NO HRT-a.

Željko Valentić, koji je od 1985. do 2012. radio u Večernjem listu (urednik regionalnih izdanja, Plave devetke, noćni urednik, jedan od prvih urednika na teletekstu Večernjaka i HTV-a...) izjavio je: – Prijavio sam se samo zato što želim da se dokonča ovo razdoblje bezakonja na HRT-u i da HRT konačno postane javni servis, što dosad nikad nije bio. Najbolji dokaz za to jest i činjenica da je HRT vijest o uhićenju, pritvaranju i optužbama za sumnju u korupciju svog glavnog ravnatelja objavio tek u sredini Dnevnika, a ne na početku, čime je tu vijest više skrivao nego otkrivao i istraživao.

Ključne riječi

Komentara 29

KO
konoplja
08:54 08.09.2021.

Kakva je ovo farsa oko izbora kada svi znamo da će HDZ postaviti svoga kandidata kao što je to do sada i činio.

DE
deepstate
10:22 08.09.2021.

za neke bi trebalo uvesti psihijatrijsko vještačenje

ST
Stjepan2103
10:16 08.09.2021.

...kam Vam se žuri... sa ravnateljem ili bez ravnatelja......televiziju uređuje i vodi politika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije