Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIUM PRIČA
Povratak na članak

Tko su Komiti, domoljubi iz Crne Gore?

Nekada su to bili oficiri odani crnogorskoj dinastiji, a danas se dogodio preokret jer je na prosvjedima, s obzirom na patrijarhalno društvo, velik broj žena

Komentari 90

AN
angeomihael
18:35 19.09.2021.

Svatko tko brani svoj narod je Domoljub i na ovim prostorima se bori protiv Jugofašizma.

VL
NE
Neonacionalist
20:28 19.09.2021.

Nikad nece Crna Gora bit obala srpskog mora .

VL
PA
Pahor
18:36 19.09.2021.

Jedini preostali crnogorci. Ostali su asimilirani u srbe, zaboravili su pokolje koje su srbi radili poslije ww1, zaboravili izdaju dinastije, zaboravili crnogorsku pravoslavnu crkvu i prepustili se izdaji domovine i velikosrpstvu

VL
DU
Deleted user
19:35 19.09.2021.

Poslije sarajevskog atentata, kojeg je organizirao srpski oficir Dragutin Dimitrijević-Apis u susjednoj državi Austrougarskoj i odbijanja zahtijeva za poštenom istragom i kažnjavanjem organizatora, počinje WW1. Tada se na srpskoj strani, kao saveznica, našla i Crna Gora. Srpska vojska morala jee bježati pred austrougarskom vojskom i 1916. godine, nadljudskim naporima, uz velike žrtve crnogorske vojske, u čijim redovima su se borili i Komiti, crnogorka vojska uspije pobijediti Austrougarku 1916. god. u Mojkovačkoj bitci. Time su sačuvati srpsku vojsku od potpunog fizićkog uništenja. No dok je srpska vojska uspjela pobjeći , Crnogorska vojska je ostala u okruženju i morala kapitulirati. Nakon pobjedi saveznika , srpska vojska okupira svoju bivšu saveznicu CG, ukida dekretom crnogorsku pravoslavnu(autokefaknu pod rednim brojem 8, zavedenu u popisniku pravoslavnih autokefalnih crkava) otima joj imovinu i daje Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja postaje autokefakna SPC tek 1920. godine, po uplati 1,5 milijuna ekv. sada milijarde CHF Carigradu). Komiti traže samostalnu Crnu Goru, srpska vojska nekoliko tisuća ih je sasjekla sabljama, jer nisu imali dovoljno streljiva, popalili su oko 3000 crnogorskih kuća. Dakle sasjekli su one koji su im živote spasili u Mojkovačkoj bitci, eto.

VL
CI
ciganin
20:07 19.09.2021.

ogadili ste mi se . vl.

VL
FR
franc251
18:25 19.09.2021.

Komiti??????? U Crnoj Gori trenutno žive narodi Crnogorci i Srbi. Crnogorska država sa svojim kraljem je postojala do 1915. kada CG kralj bježi u izbjeglištvo. Crnogorska pravoslavna crkva je postojala do 45.e kada njene popove i patrijarha daje ubit titi. Tada su u CG naseljeni srbi. Ovi s prosvjeda su Crnogorci. Ništa više, ništa manje.

VL
Avatar Idler
Idler
18:50 19.09.2021.

Tak se i nami spravljalo, srećom tu je bil Francek i rješil stvar 🚜

VL
IS
istinomer
19:27 19.09.2021.

Ove su naši stari nazivali crnogorskim usrašama , a ja Titov pionir sa crvenom maramom mislio kako ne znaju ovi naši seljaci , kakve crnogorske usraše , to ne postoji . Sada vidim da su ti naši stari seljaci sve znali . Žao mo što nema živog više ni jednoga da mu se izvinem .

VL
Avatar bimbopus
bimbopus
05:58 21.09.2021.

Srbiji fali drugo oko u glavi , oko koje je pomoglo devedesetih godina Miloševiću da izazove rat na ovim prostorima ne uvažavajuči želje dviju republika po promjenama . Drugo oko je bila desna ruka boraca za Čosičevu veliku , prevelikuvu veliku , preveliku Srbiju koja nije zaživjela ali je zato razorila veliki dio bivše drźave . Neka ih u zagrljaju svoje brače u vjeri i oružju kako su nekada vikali na mitinzima širom bivše države . Ne treba se mješati u njihov problem , brača su . Hrvatska se mora brinuti za svoju sigurnost i učiniti sve da se oni koji nisu željeli živjeti u domovini nikada više ne vrate u nju jer njihovim povratkom dovodimo guju u njedra .

VL
KO
koziak
18:49 19.09.2021.

dali su to navijači FK Vardar?

VL
Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
03:33 21.09.2021.

Komiti su nekakva kompilacija baruna Trenka, Čaruge, Mile Martića i Torcide.

VL
DU
Deleted user
18:33 19.09.2021.

Dok su napadali Hrvatsku , nitko javno nije prosvjedovao , pa što se mene tiče, mogu se međusobno pomlatit ako hoće.

VL
BL
blok70
22:30 19.09.2021.

Komite, borili su se protiv utapanja Crne Gore u Srbiju. Inace, izjasnjavali su se kao Srbi...

VL
CR
crovritnjak
18:24 19.09.2021.

Što Hrvate zanima tko su komiti,što se ne piše o orjunašima kojih je više od komita, em su iz Hrvatske

VL
DU
Deleted user
18:17 19.09.2021.

Majke ti mile, ima li kraja ovoj temi na VL-u?! Počinje mi Maja Šuput faliti.

VL
SD
sdragan
19:07 19.09.2021.

Komite su trgovci bananama...I cuvari izgubljenog tovara koke...

VL
Avatar moskva
moskva
19:11 19.09.2021.

Mirna Nikčević, službenica u Đukanovićevom državnom aparatu, proslavila se pre dve godine kao savetnica crnogorskog ambasadora u Istanbulu po vređanju Srba i porukama da bi spalila "Hram (SPC) i sva goveda tamo". Dok je njen suprug Nikola Poleksić, "đakon" kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve raspopa Miraša Dedeića. Uz to, sudeći prema nalazima istraživačkog podkasta "The Empire Never Ended", ovaj dvojac, koji ne skriva mržnju prema Srbima, visokokotirani su pripadnici opasne sekte koju simbolizuje antihrist i otelotvorenje Adolfa Hiće i propagiraje nasilja, silovanja, pedofilije, prinošenje ljudskih žrtava!  Naime, istraživajući bizarni kult poznat kao "Red devet uglova", koji okuplja "samoprozvane naciste i pritom propagira prinošenje ljudskih žrtava, pedofiliju i silovanje", otkrili su da je sedište jednog njihovog odeljaka - "Lože astralnih kostoglodara" u Crnoj Gori. Ali i da su njene vođe dve "politički uticajne osobe" - Mirna Nikčević i Nikola Poleksić.

VL
DU
Deleted user
20:20 19.09.2021.

Admine,Illyricum izjavljuje kako sve pravoslavne crkve,te sve dzamije treba popaliti.Je li to dozvoljeno reci u komentarima,ili vaze neka nova pravila?

VL
Avatar moskva
moskva
19:09 19.09.2021.

Komite to je vatikanska podmetačina kao i crnogorska pravoslavna crkva. . Milovi satanisti hteli da SPALE SRBE u crkvi na Cetinju! .Uz Đukanovića glavni ideolozi i protivnici crkvene ceremonije i njemu bliski bračni par Mirna Nikčević i Nikola Poleksić. Inače,leksić. Inače, opasni satanisti, kako su otkrili istraživači engleskog analitičkog centra

VL
Avatar moskva
moskva
19:15 19.09.2021.

Ko su komite koje prave haos u Crnoj Gori?......... Projekat DPS-a koji služi za nasilno izvrtanje istorijskih činjenica..Izvorne crnogorske komite su nastale 1916. godine, posle raspuštanja crnogorske vojske i kapitulacije Kraljevine Crne Gore. Od 1916. do 1918. godine su vodilii borbu protiv austrougarske okupcije, a nakon stvaranja Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, manji broj komita kreće u borbu protiv izvršenog ujedinjenja, dok je drugi deo prihvatio i pomagao novouspostavljenu vlast. Svakako treba napomenuti da ovaj izvorni komitski pokret nije bio antisrpski, već se njegovi pripadnici nisu slagali sa načinom na koji je izvršeno ujedinjenje dve srpske države.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.