Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčki filozof

Tko je Tales

tales
Foto: Liechtensteinisches Landesmuseum
07.10.2014.
u 06:30

Tales je grčki filozof koji je živio na Miletu. Uz to što je bio jedan od sedam mitskih starogrčkih mislilaca, jedan od utemeljitelja znanstvene misli uopće, njegove su filozofske postavke i znanstvena otkrića poznata preko navoda kasnijih autora. Zanimljivo je da je uspio predvidjeti pomrčinu Sunca 585. godine.

Talesov teorem promjera kružnice ili izračun piramide s pomoću njezine sjene, prva su poopćavanja iskustvenih i radnih zapažanja kao znanstvenih pravila. Talesov poučak geometrijski je poučak koji kaže, ako su A, B i C točke na kružnici, a dužina između točaka A i C promjer kruga, onda je kut između stranica A, B i C pravi.

Ipak, taj teorem treba pripisati Euklidu, dok sam Tales sebi pripisuje pet teorema elementarne geometrije: promjer je prava crta koja prolazi kroz središte kruga i spaja dvije točke njegova oboda; takva crta također dijeli krug na dva jednaka dijela, u jednakokračnih trokuta, kutovi su uz osnovicu jednaki; a ako se jednake prave crte povuku dalje, kutovi pod osnovicom bit će jednaki, ako se dvije prave crte sijeku, vršni kutovi što ih one tvore jednaki su, ako dva trokuta imaju dva kuta jednaka i jednu stranicu jednaku, preostale su im stranice i preostali kut također jednaki te obodni kut nad promjerom kružnice pravi je kut. Talesa Milećanina smatra se prvim pravim matematičarem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije