Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I ZA BLAGDANE

Konačno će zabraniti sve vrste petardi tijekom cijele godine!

petarde
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
10.01.2020.
u 10:44

Kažnjavat će se i oni koji koriste pirotehnička sredstva na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana, osim ako se radi o pirotehnici kategorije F1 u što spadaju prskalice, fontane i vulkani.

Inicijativa Udruge Prijatelji životinja o zabrani upotrebe petardi dobila je i službenu potporu Ministarstva unutarnjih poslova koje je otvorilo savjetovanje za zainteresiranom javnošću vezano uz nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Predloženim izmjenama, pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje se prodaja, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe. U tu kategoriju spadaju i, na primjer, popularne petarde “piratice” od čije se buke u blagdansko vrijeme “ne da živjeti”, što su potpisom na peticiju Prijatelja životinja potvrdili brojni građani.

U obrazloženju zbog čega su se odlučili na izmjene zakona MUP navodi da iako je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 mlađima od 18 godina, najčešće ozlijeđeni uporabom petardi i redenika osobe su iz te kategorije pa je od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine među 23-oje ozlijeđenih bilo šestero djece. No, cilj je i - navodi MUP - smanjiti broj stradavanja i ozljeđivanja životinja. Savjetovanje o izmjenama zakona otvoreno je do 7. veljače.

“Ako pričamo o ozljeđivanju, onda moramo naglasiti službenu statistiku da je prošle godine od pirotehničkih proizvoda bilo ozlijeđeno manje od 20 osoba, a iste je godine u Hrvatskoj od ugriza pasa bilo ozlijeđeno 520 osoba. Nama nikada na pamet ne bi palo da zabranimo držanje pasa, već kroz kvalitetnu edukaciju i odgoj učiniti što kvalitetniji suživot, kako ljubitelja životinja, tako i ljubitelja pirotehnike”, navodi se na stranici Mirnovec pirotehnike gdje se nalazi i peticija protiv zabrane pirotehnike i petardi koja, očito, nije urodila plodom.

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
13:17 10.01.2020.

za slijedeći doček moram napraviti listu susjeda koji obožavaju topovske udare, biti će samo alooo 192...

HA
hacker
19:40 10.01.2020.

Ko djeca smo za vrijeme bivše Jugoslavije doček Nove Godine "ilegalno" pucali ručno napravljenim DIY improviziranim eksplozivnim napravama jer petardi nije bilo, patrola "Milicije" je samo prošla pokraj nas i produžila dalje. Ova zabrana će dovesti samo do još više ozljeđjenih nažalost, ova zabrana neće ništa riješiti kao ni visoke kazne u prometu. Samo edukacija nikakve zabrane!

Avatar dr. Evil
dr. Evil
19:19 10.01.2020.

Udruga "Prijatelji životinja"...A koliko to imate članova?!? 500? 1.500? 5.000?!? U Hrvatskoj ima 4 mil. stanovnika, prema tome, ina vas na nivou statističke greške, samo ste lajavi pa se stječe dojam da vas ima više od beznačajne manjine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije