Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štićenicima oteo nekretninu

Kako je moguće da vlasnik staračkog doma već dvije godine radi ilegalno?

Dom za starije i nemoćne Dalmatino
Foto: Privatna arhiva
1/7
05.02.2020.
u 13:47

Mučna priča koju je otkrio Večernji list dobila je novi nastavak, a za pakao koji je prošao umirovljenički bračni par netko treba odgovarati pred sudom

U utorak smo objavili priču o Vesni Mioković (90) i Vladi Miokoviću (97), štićenicima obiteljskog doma za starije i nemoćne „Dalmatino“ u Biogradu na Moru koji su ostali bez stana od 60 kvadrata u zagrebačkoj Medvedgradskoj ulici. Naime, na njihov stan uknjižio se protivno zakonu i njihovoj volji vlasnik spomenutog doma Mišel Tepša. Taj pravni manevar pokušao je „legitimizirati“ ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju iako je bespomoćnim i jedva pokretnim starcima kazao kako potpisuju punomoć kojom će ga ovlastiti da proda njihov stan u Zagrebu te će s dobivenim novcem pokriti njihove troškove skrbi u domu za starije i nemoćne, a ostatak raspodijeliti Vesninim i Vladinim unukama.

Izigravao zakon godinama

Mišel Tepša time je ponajprije prekršio Zakon o socijalnoj skrbi koji nedvosmisleno zabranjuje djelatnicima ili vlasnicima ustanova u socijalnoj skrbi te njihovim užim obiteljima sklapati ugovore o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju sa štićenicima. No, mogao bi i kazneno odgovarati zbog kaznenog djela prijevare budući da je bračni par Mioković doveo u zabludu s ciljem da priskrbi znatnu imovinsku korist.

Izuzevši te činjenice, jednako je zabrinjavajući podatak da njegov dom „Dalmatino“ pune dvije godine radi ilegalno, odnosno protivno rješenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je izdano 3. siječnja 2018. godine, a sve zbog toga što nije postupio po pravomoćnom rješenju inspektora iz travnja 2016. godine.

Kako su za Večernji list kazali iz navedenog ministarstva te 2016. godine inspektor je u domu „Dalmatino“ postupio po anonimnoj prijavi, a tamo je zatekao mnoge nepravilnosti.

Prije svega, Tepša je u domu držao 10 korisnika više nego što mu je to bilo dopušteno rješenjem Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. Pritom nije zgorega napomenuti kako mjesečna skrb u domu „Dalmatino“ iznosi 5000 kuna. Nadalje, inspekcija je tada utvrdila kako čak pet radnica Tepšina doma radi na crno, dakle bez ugovora o radu i pripadajuće prijave te plaćanja mjesečnih obveza i doprinosa. Mišel Tepša nije ni udovoljio propisanim minimalnim uvjetima u pogledu stručnog osoblja koje brine za nemoćne osobe starije dobi. Inspektor ga je tada obvezao da mora zaposliti barem jednu osobu koja odgovara opisu radnog mjesta „medicinska sestra“ i koja ima položen stručni ispit. Na kraju, 2016. godine inspekcija je utvrdila da je Tepša dobar dio štićenika držao u nehumanim uvjetima, u relativno malenim prostorijama u kojima ne postoji prirodan izvor svjetlosti.

Dom za starije i nemoćne Dalmatino
1/2

Nemoćne osobe u nehumanim uvjetima

Tijekom provođenja inspekcijskog nadzora u studenome iduće godine, dakle 2017., utvrđeno je da se u domu „Dalmatino“ malo toga promijenilo. I dalje su se, stoji u odgovoru ministarstva, pružale socijalne usluge dugotrajnog smještaja za čak 32 korisnika iako je sukladno rješenju Zadarske županije dom Mišela Tepše ispunjavao uvjete smještaja za tek 18 osoba. Utvrđeno je i kako nije sklopio ugovore o radu s radnicama te nije ustrojio propisanu evidenciju i dokumentaciju sukladno Pravilniku o vođenju evidencije i dokumentacije pružatelja socijalnih usluga.

Hoće li Tepša kazneno odgovarati?

O donesenom rješenju o zabrani rada, obaviješteni su nadležni centri za socijalnu skrb radi savjetovanja i pomaganja osobama kojima se prekida smještaj te je obaviještena Zadarska županija koja je donijela licenciju. No, Mišel Tepša unatoč svemu nastavio je s radom. I to ne samo da je nastavio već je i protupravno priskrbio nekretninu od vlastitih štićenika.

Foto: Privatna arhiva (Na slici: Mišel Tepša)

Jedina mogućnost da se Tepši stane na kraj jest ponovni inspekcijski izlazak na teren budući da inspektor koji bi trebao posjetiti ovaj dom u Biogradu na Moru ima obvezu podnijeti optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog odnosno kaznenog postupka ako su se protupravne radnje dogodile ili se događaju paralelno s povredom propisa o socijalnoj skrbi.

Ipak, od svih nadležnih tijela kojima smo se obratili proizlazi kako su sve institucije napravile apsolutno sve u sklopu svojih zakonskih mogućnosti. Onda ostaje pitanje tko je uistinu kriv i odgovoran za potresnu priču iz Biograda na Moru.

 

Komentara 12

NO
nostradamus11
14:03 05.02.2020.

skola za zivot bajo moj...sto manje postivas zakone,institucije sto vise krades i otimas..dobro ti je..ucite djeco,to nam je nasa hrvatska

Avatar kokobil
kokobil
15:52 05.02.2020.

Ministarstvo izvršilo nadzor, a dom i dalje godinama radi.Krasnog li ministarstva koje takve zakone donosi i provodi.

MA
master58
14:29 05.02.2020.

Pa moguce je jer je sve korumpirano ,oni koji treba da rade avoj posao samo primaju platu i ne ra de nista.Neko od tih bi trebao da odgovara pored ovog mafijasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije