Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijest
Povratak na članak

Tko je bio zapovjednik snaga Konfederacije Robert E. Lee

Leeja je Lincoln prvo zvao na stranu Unije. Bio je protiv rata, ali se priključio Jugu

Komentari 81

Avatar Apsalar
Apsalar
20:44 21.08.2017.

Rat je počeo jer je sjever jugu nametnu porez od 40%. A Lee je bio više gentleman i časan čovjek nego većina sjevernjaka. Spin da uklanjanje spomenika ne uklanja memoriju možda vrijedi generaciju, dvije. Mislite da su sve one Titovee komunjare ili Kimove ili slične Ruske, bezveze podizali sebi spomenuke za života? Red spomenika, red mijenjanja udžbenika i eto ti generacije ljevičarskih kretena u Hrvatskoj npr... i onda još instaliraju "povijesničare" poput jakovine i markovine i što dobiješ... isprane mozgove...

VL
PR
prajdali100
20:34 21.08.2017.

Mogu mu srusiti sve spomenike ali general Lee ce ostati legenda.

VL
DU
Deleted user
20:23 21.08.2017.

George Washington Borio se protiv robovlasnistva tako sto je imao 400 svojih robova.... ha ha to je bio prvi antifasist. Podrska juznjacima

VL
Avatar oIrajt
oIrajt
20:58 21.08.2017.

"Abraham Lincoln, u SAD i svijetu slavljen kao osloboditelj robova iz lanaca, je u Charlestonu, Illinois, 18. rujna 1858 izjavio: “Želim vam reći da nisam, niti sam ikad bio, za uvođenje bilo kojeg vida društvene i političke jednakosti bijele i crne rase.” A 4. ožujka 1861., u osvit građanskog rata kojeg je pokrenuo mjesec dana kasnije, u svom inauguralnom govoru rekao je: “Nemam namjeru, izravnu ni neizravnu, ukinuti instituciju ropstva u državama u kojima ona postoji. Mislim da nemam zakonsko pravo to uraditi, i nemam takvih namjera.” S druge strane, pet godina prije toga, budući general Robert E. Lee u svom pismu datiranom 27. prosinca 1856, kaže: “Vjerujem da je malo je ljudi preostalo, u ovo doba prosvijećenosti, koji neće priznati kako je institucija ropstva moralno i političko zlo”."

VL
DU
Deleted user
20:48 21.08.2017.

Talibani i levičari ruše spomenike.

VL
Avatar 123456
123456
20:29 21.08.2017.

Uklanjanjem spomenika ne mijenja se povijest, već način na koji je povijest zapamćena, kazao je Grossman. ----------------------------------------------------------------------- Moš mislit - kad židov tak veli onda je sigurno tak. Za mene su svi koji ruše spomenike i pale knjige divljaci! Spomenik je znak vremena i podsjetnik. Ako podsjeća na dobro onda je dobar, a ak podsjeća na zlo onda je opet dobar jer podsjeća i na to da se zlo ne smije ponoviti. Uglavnom rušenje spomenika je barbarstvo - pa vidite kaj delaju ISIL-ovci i talibani. Znači ak oni ruše spomenike onda je to loše, a ak to delaju ameri onda je dobro. Ma dajte najte zahebavati!

VL
DU
Deleted user
20:05 21.08.2017.

Mos mislit borio se protiv robovlasnistva a imao 400 robova. To je isto kao kod nasih antifasista koji su gori zlikovci od fasista.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
20:15 21.08.2017.

Sam dokaz kolko je Tump ustvari promišljen i odmjeren u svojim izjavama....al kaj ćeš kdaj ih nazovi-ljevi tumačiju kak njima odgovara !!!

VL
Avatar oIrajt
oIrajt
21:07 21.08.2017.

"U konačnici, u pozadini su, kao i kod svakog rata, bili čisti ekonomski interesi, a rasizam je ušao u priču tek kad su Francuzi i Englezi počeli manje više otvoreno naoružavati Jug i kad je prijetilo da će sjever rat izgubiti. Postojao je i strah od ulaska Francuza i Engleza u rat na strani juga, i ne bez osnove. No, bi li te dvije prosvijećene nacije mogle ući u rat protiv strane koja, eto, želi ukinuti ropstvo? Očito, ne. Zato je sred rata Lincoln smislio da je rat, eto, izbio zbog ropstva. Iako ono jest bilo u pozadini priče i kamen spoticanja, ali, kako rekoh, ne zbog humanosti: pa i neki generali Juga su bili izraziti abolicionisti, dok je pola političara na sjeveru bilo protiv ukidanja ropstva, a gotovo svi protiv davanja bilo kakvih prava crncima!"

VL
CE
cenzura
21:07 21.08.2017.

O generalu Leeu napisano je pedesetak knjiga a nama Tomašević pokušava objasniti njegovu biografiju u par redaka i to izvlačenji polu istine koje odgovaraju ljevičarima. Ne ulazeći u ovaj pamfletić pun poluistina i mišljenja "američkih Jakovina Markovina i Klasića" (koje se uvijek kod ljevičara uzimaju kao apsolutne istine a naravno nisu) treba samo napomenuti dvije činjenice važne za cijelu priču o geberalu Leeu. Prva je da on nikada nije imao svoje robove dok su njegovi ljuti protivnici Grant i Washington imali na stotine a druga je da rat tj odcjepljenje "Juga" nije počelo zbog robova i robovlasništva već zbog suludog poreza od 40 %.

VL
BL
Bluefull
21:11 21.08.2017.

Pa taj Washington je imao krdo robova aahhhaaaa ..i sada su židovi odlučili da je on dobar a general Lee nije ...e pa neće moći bando sorosovska ..... ipak mora se priznati da je mali Washington bio jako poduzetan obziromzirom da je prve robove kupio sa 11 god. ..... to se zove razvijati poduzetnički duh od malih nogu hahaaaaaa

VL
Avatar abcd
abcd
21:23 21.08.2017.

Slijedece sto ce antifasisti htjeti rusiti je Mt. Rushmore jer su svi tamo prokleti bijelci. Antifasisti=ISIL

VL
NO
NoHo
21:30 21.08.2017.

Mali tečaj hrvatskog jezika: "Punac, tast" - otac moje žene. "Svekar" - otac moga muža. Dakle, general Lee, nije imao "svekra", nego "punca". E, vražja rodna ideologija... :)

VL
Avatar oIrajt
oIrajt
21:10 21.08.2017.

"Robovlasništvo je tu bila, očito, sporedna stvar, Rat nije počeo zbog robovlasništva nego zbog previsokih poreza (40%) nametnutih južnim državama – od kojih za Lincolna nije glasala niti jedna – i koje su zbog toga, u skladu sa Ustavom, odlučile napustiti Uniju. Nema dokaza da je Lincoln ikad proglasio rat kako bi ukinuo ropstvo, a bez oficijelne izjave, priča o “ratu za oslobođenje robova” ostaje samo narativ pobjednika, koji već preko sto godina dijeli Ameriku."

VL
Avatar oIrajt
oIrajt
21:06 21.08.2017.

"Lincoln ropstvo nije naveo kao razlog niti u svojoj proklamaciji o emancipaciji, koja je stupila na snagu s prvim danom 1863. Naprotiv, ponudio je Jugu rok od tri mjeseca da se vrate u Uniju (i plate 40% poreza!) pa mogu zadržati robovlasništvo i svoje robove! Kao razlog Lincoln navodi “nužne mjere da bi se suzbila pobuna neplaćanja poreza”. Niti Jug nije robove naveo kao razlog: 25. prosinca 1860. Južna Karolina navodi nepoštene poreze kao razlog otcjepljenja: “Građani južnih država nisu samo nepravedno oporezovani u korist sjevernih država, nego se nakon prikupljanja tri četvrtine prikupljenog novca troši na sjeveru”. Sjever je tada imao 97% industrijske proizvodnje: Jug je živio od pamuka i poljoprivrede."

VL
BA
bakulušić
22:18 21.08.2017.

Ženin otac je punac ili tast. General nije mogao imati svekra osim ako je bio u istospolnoj zajednici.

VL
GO
gooniegoogoo
21:01 21.08.2017.

Silvek laže kad zine

VL
DI
Diesel
07:12 22.08.2017.

Kao i svi drugi ratovi, ni taj Americki gradjanski rat nema veze sa ideologijom i ljudskim pravima. Juzne drzave su u to vrijeme zivjele jako dobro i izvozile pamuk u ogromnim kolicinama u Englesku, a posebno Manchaster i Liverpool, koji su u to vrijeme bili najbogatiji i najidustrijaliziraniji gradovi u svijetu. Najvaznija industrija je bila tekstilna industrija, a ta dva grada samo srce i motor tekstilne industrije. Juzne drzave su imale bolje kontakte sa Engleskom nego sa Washingtonom.

VL
MU
multivitamin
22:16 21.08.2017.

Što sa Rimskim imperatorima,cjelom prošlošću, hoćemo li kao ISIL rušiti sve što nije naše ili nam trenutno ne odgovara?

VL
Avatar mofo
mofo
20:19 21.08.2017.

Isus Bog šta se ovo dogodilo večernjem, pa ovi stvarno istražili nešto... Jest da vam je trebalo par dana i sad je tema već odavno zaboravljena, ali ajd bar da smo jednom ovo dočekali...

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.