Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENTARNI IZBORI

Tko će voditi novu vladu? Poljaci izlaze na birališta, ankete daju prednost konzervativcima

Poland votes in parliamentary election
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL/REUTERS
1/4
15.10.2023.
u 09:27

Uoči izbora ankete su pokazale da će nacionalna konzervativna stranka koja je na vlasti, Pravo i pravda (PiS), vjerojatno ostati najjača snaga, ali neće uspjeti dobiti apsolutnu većinu

Poljaci su u nedjelju počeli izlaziti na birališta na parlamentarnim izborima u Poljskoj za 460 mjesta u Sejmu ili donjem domu i 100 mjesta u Senatu ili gornjem domu, na kojima će, kako se očekuje, relativni pobjednik biti vladajući PiS. Objava izlaznih anketa očekuje se nakon zatvaranja birališta u 21 sat. Uoči izbora ankete su pokazale da će nacionalna konzervativna stranka koja je na vlasti, Pravo i pravda (PiS), vjerojatno ostati najjača snaga, ali neće uspjeti dobiti apsolutnu većinu. Premijeru Mateuszu Morawieckom tada bi trebala potpora ultradesnog saveza za formiranje vlade.

Krajnje desna Konfederacija odbila je koaliciju s PiS-om u kampanji uoči glasovanja. Konfederacija želi potpunu zabranu pobačaja i njezini predstavnici ne bježe od antisemitskih teorija zavjere. Očekuje se da će liberalno-konzervativna Građanska koalicija (KO), predvođena bivšim premijerom i bivšim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, biti na drugom mjestu, odmah iza PiS-a, prema anketi. Građanska koalicija mogla bi koalirati s ljevičarskim savezom Ljevicom i kršćanskim konzervativnim Trećim putem.

PIS je na vlasti od 2015.  Njegova je popularnost doživjela udarac zbog visoke inflacije. Posljednjih su tjedana cijene goriva u zemlji strmoglavo pale, budući da je državna tvrtka Orlen iznenada počela prodavati benzin i dizel daleko ispod tržišnih cijena, što je oporba nazvala izbornim trikom.

Katolička crkva u Poljskoj slavi 15. listopada kao Papin dan u spomen na Ivana Pavla II. PiS se nada da će to dovesti konzervativne birače koji idu u crkvu na glasanje.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Milanović o sukobima u Izraelu: 'Pravo na obranu ne uključuje pravo na osvetu i ubojstva civila'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije