Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

Poljska upozorila Ukrajinu: Ne stvarajte bliski savez s Njemačkom; Prigožinov sin želi biti novi šef Wagnera?

Sommet de la Communauté politique européenne (CPE) à Bulboaca en République de Moldavie
Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.10.2023.
u 10:33

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je izvršio pritisak na republikance u Kongresu kako bi podržali prijedlog zakona o više pomoći Ukrajini, rekavši da je "umoran" od politike visokog rizika koja je gotovo dovela do blokade vlade.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u govoru objavljenom u nedjelju da ništa neće oslabiti ukrajinsku borbu protiv Rusije, dan nakon što je američki Kongres izglasao zakon o privremenom financiranju u kojemu se ne spominje Ukrajina.

Tijek događaja: 

10:28 - Poljski premijer upozorio je Ukrajinu da ne sklapa bliski savez s Njemačkom dok su odnosi između dviju zemalja zategnuti. Mateusz Morawiecki optužio je Volodimira Zelenskog za "vrlo neprimjerene riječi" u UN-u nakon što je rekao da bi poljska zabrana ukrajinskog žitarica pomogla Moskvi, navodi Ukriniform.

Morawiecki je rekao da će "zaštititi poljsku poljoprivredu od ukrajinskih agrooligarha", dok spor oko žitarica povećava napetosti između saveznika, što je dodatno pojačano predstojećim izborima u Poljskoj.

"Razumijem da on (Zelenski) sada misli da će imati tijesan savez s Njemačkom. Upozoravam vas da će Nijemci uvijek pokušavati postići razumijevanje s Rusima preko glava srednjoeuropskih zemalja",  rekao je Morawiecki prenosi Ukriniform.

“Poljska je primila nekoliko milijuna Ukrajinaca, Poljaci su primili Ukrajince pod svoje krovove, a mi smo najviše pomogli kada su Nijemci htjeli poslati 5000 šljemova u opkoljeni Kijev. I to ne treba zaboraviti, gospodine predsjedniče Zelenski", kazao je. 


8:55 -  Sin Jevgenija Prigožina, Pavel Prigožin (25), čini korake da preuzme zapovjedništvo nad Wagner grupom, prema ISW-u. On pregovara s ruskom nacionalnom gardom, Rosgvardijom, oko ponovnog uključivanja te organizacije plaćenika u borbu u Ukrajini, rekao je Institut za proučavanje rata, pozivajući se na istaknuti Telegram kanal povezan sa skupinom.

Taj bi potez osigurao alternativnog vođu zapovjedniku Wagnera Andreju Troshevu, koji je potpisao ugovor s ministarstvom obrane i javno ga je prihvatio Vladimir Putin, pridruživši mu se na prošlotjednom sastanku.

GALERIJA Pristaše Prigožina obilaze grob vođe ruskih plaćenika u Sankt Peterburgu

Sommet de la Communauté politique européenne (CPE) à Bulboaca en République de Moldavie
1/8

To ukazuje da je "neko osoblje Wagnera zainteresirano za okupljanje oko alternative Kremlju i Troshevu povezanoj s Prigožinom", rekao je ISW.

Ipak, ISW je citirao Wagnerov izvor koji je izvjestio da su pregovori između Pavela Prigožina i nacionalne garde uključivali paravojnu skupinu koja je zadržala svoje ime, simbole, ideologiju, zapovjednike i upravljanje.


8:53 - Čini se vjerojatnim da će Moskva pokrenuti drugu raketnu kampanju ove zime, osmišljenu da ponovno osakati ukrajinsku energetsku mrežu, piše Guardianov Luke Harding iz Hostomela.

Prošle srijede Ukrenergo, državni operater prijenosnog sustava električne energije, rekao je da je "neprijateljsko granatiranje" oštetilo termoelektranu. Očekuje se više napada nakon ljeta u kojem je Rusija ciljala na izvozne pogone Ukrajine.

Ovaj put, međutim, inženjeri su optimistični. “Godine 2022. morali smo improvizirati. Sada smo bolje pripremljeni", rekao je Oleksandr Danyliuk, inženjer najveće ukrajinske privatne elektroenergetske tvrtke DTEK.

Serhii Buriak, voditelj regionalne elektroenergetske mreže, rekao je: “Imamo puno iskustva od prošle zime.

“U prošlosti bi napad izbacio struju za cijelo područje. Sada se možemo brzo prebaciti s jednog izvora električne energije na drugi."

VEZANI ČLANCI: 


8:51 - U ruskom granatiranju ukrajinske južne regije Herson tijekom noći ubijena je najmanje jedna osoba, a šest je ranjeno, uključujući dvoje djece, rekao je regionalni guverner u ponedjeljak. Oleksandr Prokudin rekao je na Telegramu da su ruske snage izvele 71 napad u posljednja 24 sata, "usmjeren na stambene četvrti", kao i na trgovine i medicinsku infrastrukturu, među ostalim ustanovama.

Dvadeset zračnih i kopnenih napada usmjereno je na grad Herson, administrativni okrug regije, dodao je guverner, dok su vlasti odmah ugasile požar izazvan granatiranjem rano u ponedjeljak.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće. Iz Rusije nije bilo trenutačnih komentara.

Kijev je protjerao ruske snage iz dijela regije Herson prošlog studenog nakon nekoliko mjeseci okupacije, ali su ruske trupe nastavile granatirati glavni grad regije i područja oko njega s druge strane rijeke Dnjepar.


7:31 - Premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Rishi Sunak, rekao je da nema izravnih planova za upućivanje vojnih instruktora u Ukrajinu nakon komentara njegovog ministra obrane, koji je sugerirao da bi vojnici mogli provoditi obuku u zemlji.

Osvrćući se na komentare Granta Shappsa, premijer je rekao da "nema britanskih vojnika koji će biti poslani da se bore u sadašnjem sukobu".


7:12 - U obraćanju u nedjelju na ukrajinski praznik kojim se odaje počast veteranima i poginulim vojnicima, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će "doći pobjeda" u ratu zemlje protiv Rusije te je naglasio važnost jedinstva i optimizma.

"Naše jedinstvo mora nam omogućiti da idemo do kraja kako bismo istjerali okupatora s naše zemlje, a to i hoće", rekao je Zelenski tijekom ceremonije u Kijevu povodom obilježavanja Dana branitelja. "Nikada više Ukrajina neće plaćati budućnošću svoje djecu, njen suverenitet i volju za iluzornim obećanjima mira", dodao je.

Zelenski, u snimljenom govoru na praznik Dana branitelja, nije se osvrnuo na izglasavanje u Kongresu, no ponovio je svoju odlučnost borbe do pobjede.

Rekao je da će se Ukrajina prestati odupirati i boriti na dan pobjede. "Kako joj se približavamo svaki dan, borit ćemo se sve dok bude potrebno."


6:30 - Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je izvršio pritisak na republikance u Kongresu kako bi podržali prijedlog zakona o više pomoći Ukrajini, rekavši da je "umoran" od politike visokog rizika koja je gotovo dovela do blokade vlade.

Biden je govorio nakon što je Kongres usvojio zakon u subotu kojim se produžuje financiranje vlade za više od mjesec dana i nakon što je izbjegnuta blokada koja bi ostavila više od 4 milijuna zaposlenika savezne vlade bez plaće, kao i srezala širok dijapazon usluga.

Prijedlog zakona koji je usvojen uz široku podršku demokrata i republikanaca, bio je poticaj jednom republikanskom zastupniku da pozove na smjenu predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja.

GALERIJA Ukrajinski vojnici bore se protiv agresora

Sommet de la Communauté politique européenne (CPE) à Bulboaca en République de Moldavie
1/20

Proračun, koji vrijedi do 17. studenog, ne uključuje podršku Kijevu. SAD uvelike podržava Ukrajinu nakon ruske invazije prošle godine, a Biden je nastojao okupiti podršku u svijetu, kao i u svojoj zemlji, da se ta pomoć nastavi.

Biden je rekao da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasovanja.

"Ni pod kojim okolnostima ne možemo dopustiti da se prekine američka podrška Ukrajini. U cijelosti očekujem da predsjednik Zastupničkog doma održi svoju obvezu za prolaz i podršku kako bi se pomoglo Ukrajine dok se brani protiv agresije i brutalnosti", rekao je novinarima Bijele kuće.

Biden je uvjerio ukrajinskog predsjednika Zelenskog tijekom posjeta Washingtonu prošli mjesec da će se nastaviti snažna američka podrška ratu protiv ruskih okupatora unatoč opoziciji nekih republikanskih zastupnika.

"Politika visokog rizika mora završiti. I ne bi smjelo biti još jedne... krize", rekao je. "Snažno pozivam svoje republikanske prijatelje u Kongresu da ne čekaju. Ne tratite vrijeme kao cijelo ljeto. Usvojite godišnji proračun. Održite riječ prema dogovoru od prije nekoliko mjeseci."

Biden nije htio izreći svoj stav o tome trebaju li demokrati podržavati McCarthyja ako mu zatrebaju njihovi glasovi da zadrži posao predsjednika Zastupničkog doma. Predsjednik je rekao da će to ostaviti demokratskim čelnicima u Kongresu da odluče.

Komentara 30

BB
Big Bang
08:45 02.10.2023.

hrabri Ukrajinci hvala vam što bas branite od fašizma s istoka pa ne moramo mi ratovati! hvala vam što dajete živote za obranu svih nas!

FU
Fusnota
08:14 02.10.2023.

Bravo Ukrajnci pokazali ste kako se brani sloboda i domovina.

DU
Deleted user
07:34 02.10.2023.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u nedjelju da će Unija povećati vojnu pomoć Ukrajini, nakon što je američki Kongres kasno u subotu usvojio zakon o privremenom financiranju.EU nikada jača i ujedinjenja čvrsto stojii uz Ukrajinu i neće dozvoliti rusku agresiju na Europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije