Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turbulencije u partiji

Tko će izraditi SDP-ov manifest o vrijednostima i misiji stranke?

Snježana Banović
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
19.01.2018.
u 16:03

Jedan od zaključaka druženja u Ogulinu jest i izrada stranačkog manifesta, no o detaljima u stranci nitko ništa ne zna

Nakon prozivki zbog objave na Twitteru na račun potpredsjednika SDP-a Borisa Lalovca, kazališna redateljica Snježana Banović podnijela je ostavku na funkciju predsjednice stranačkog Savjeta za kulturu. No u tekstu ostavke poručila je da njezin odlazak nije vezan isključivo uz prepucavanja oko sporne objave, nego uz činjenicu da SDP nema program ni plan konsolidacije, da ne radi na izgradnji poštovanja među svojim članovima, na pomlađivanju stranke ni drugim važnim pitanjima.

Organizacijski neprovedivo

– Nisu mediji krivi za sve, bit će da ima nešto trulo i u samom SDP-u, u kojem je, prema mišljenju jednih, za sve kriv Bernardić, po mišljenju drugih, Milanović, no čini se da problem nije tako jednostavan – poručila je Banović.

U ostavci je navela kako, osim programa za kulturu, koji je osmislio njezin savjet, nitko drugi na stranačkom programu nije ništa napravio.

Iako je Davor Bernardić rekao da ne prihvaća njezinu ostavku jer stranka cijeni i drugo i drugačije mišljenje, S. Banović je za N1 poručila kako je njezina ostavka neopoziva.

Na probleme u usuglašavanju novog programa stranke upozoravaju i drugi u SDP-u.

Stranka je još u srpnju osnovala radnu skupinu koja je do Nove godine trebala usuglasiti nacrt novog programa stranke, no ta se skupina, po svjedočenju njezina člana Peđe Grbina, nije sastala puna tri mjeseca.

Osim programa stranke, na nedavnom team-buildingu SDP-a u Ogulinu iznesena je i ideja da se donese poseban manifest, u kojemu bi se definirale misija i vizija stranke na vrijednostima koje su svima zajedničke.

Iako posljednji među zaključcima s tog skupa koje je stranački vrh sudionicima poslao mailom glasi – “izrada stranačkog manifesta”, o takvom dokumentu, tko bi ga i kada trebao raditi, nitko u stranci ništa ne zna.

Neki tumače da je zapravo riječ o programu koji neki jednostavno nazivaju manifestom, a neki programskom platformom.

– Očekivali smo da ćemo u Ogulinu razgovarati o našim politikama, vidjeti što smo napravili dobro, a što loše i što ćemo raditi u budućnosti, no rezultat su zaključci koje smo u srijedu dobili mailom, a koje nismo ni usuglasili ni izglasali – kazao nam je jedan od sudionika druženja.

Drugi sugovornik kaže, pak, da je nova organizacijska shema iz Ogulina, s 20 radnih grupa i četiri koordinacije, unijela dodatnu konfuziju u rad stranke. Kaže da je otpočetka bilo jasno da će to biti organizacijski neprovedivo, da se ne zna tko o čemu odlučuje.

– Sada mi više nije jasno trebam li za stav o nekom zakonu pitati šefa savjeta, Klub ili predsjednika stranke – kazao nam je taj saborski zastupnik.

Koliko je nova shema neprovediva, pokazala je, kažu, već prva sjednica SDP-ova kluba zastupnika, ali i prvi aktualac u ovoj godini, na kojem je predsjednik stranke postavio pitanje koje, kažu naši izvori, nije bilo dogovoreno na sastanku Kluba.

– Bernardić se probudi ujutro i zaboravi što je dogovoreno jučer; tako je bilo sa zastupničkim pitanjem koje nas je sve iznenadilo – svjedoče naši izvori.

Odmah su zaredale i priče tko mu je uopće savjetovao da postavi pitanje o blokadi Facebook stranice “Di su pare”, nakon čega je nekoliko trenutaka šutke pogledom “fiksirao” premijera Plenkovića.

Jagodić savjetnik za imidž

– Priča se da Bernardić ima novog savjetnika za osobni imidž, a navodno je riječ o Siniši Jagodiću, koji je svojedobno savjetovao bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića – kaže izvor iz Kluba zastupnika. Ta je informacija zapravo u skladu i s dijelom zaključaka koje je vrh stranke poslao kao rezultat team buildinga u Ogulinu, u kojima stoji kako je “iskazana potreba za glasnogovornikom/com stranke koja će uime stranke komunicirati s medijima”.

Tko bi trebao biti novi komunikator, u Ogulinu, međutim, nije rečeno.      

Snježana Banović
1/12

Komentara 19

Avatar navijač
navijač
16:17 19.01.2018.

NJihove vrijednosti je vidio svatko pametan još 91, kad su predali Hrvatsko oružje iz ondašnje. Teritorijalne Obrane. pobunjenim srbima.

Avatar jest
jest
16:25 19.01.2018.

SDP ukoliko želi obnovu ali i opstanak mora se jasno distancirati od totalitarnog boljševičkog režima do 1990.g. odnosno vratiti se stvarnim vrijednostima svake prave socijaldemokracije, dakle zaštiti malog čovjeka i radništva, nešto na tragu Živog zida ali za razliku od Živog zida uz konkretne i dobro osmišljene programe u kojima je detaljno elaborirano kako se što misli postići odnosno unutar kojeg vremena. Za sve to moraju se prije svega odmaknuti od vođenja svjetonazorskih ratova i dnevnopolitičkih obračuna o temama koje su odavno trebale biti apsolvirane u krugovima povijesne struke.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
16:18 19.01.2018.

Unajmiti tim iz sjeverne Koreje da napiše novi manifest SDPa. Pridodati timu balijskog cirkusanta Željka Komšića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije