Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Team Building

Da zaustavi pad podrške, SDP osniva vladu u sjeni

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
15.01.2018.
u 07:18

Nova organizacija posla u stranci odmah je naišla na kritike SDP-ovih zastupnika koji ne žele “trčati” koordinatorima po mišljenje

Najavljivani akcijski plan za spas rejtinga, koji su zastupnici i članovi Predsjedništva SDP-a pokušali osmisliti protekla dva dana na stranačkom “team buildingu” u Ogulinu, na kraju se sveo na novu organizaciju posla u stranci, u kojoj se predsjednik Davor Bernardić i Klub zastupnika međusobno prozivaju za pad podrške birača, koja je u prosincu pala na svega 18,9 posto.

Poslali poruku

Veću podršku na kraju će pokušati ostvariti kroz politike koje bi trebalo osmisliti čak 20 radnih skupina u čijem će radu sudjelovati i zastupnici i drugi partijski dužnosnici. Skupine su podijeljene u četiri područja koja koordiniraju četvorica potpredsjednika stranke. Koordinaciju za društvene djelatnosti tako će voditi Rajko Ostojić, koordinaciju za lokalnu upravu Zlatko Komadina, za gospodarstvo i financije Boris Lalovac, a za unutarnju i vanjsku politiku Peđa Grbin.

Na čelu svake radne skupine bit će po jedan član Predsjedništva, a preostale tri skupine popunit će saborski zastupnici koji su također gotovo svi uključeni u rad skupina. Izuzetak su Milanka Opačić, Mirando Mrsić, Zdravko Ronko i Darko Parić čime je stranački vrh, po mišljenju većine SDP-ovaca, poslao jasnu poruku da su to ljudi na koje ne računa ni u jednoj situaciji.

Kao i većina prijedloga stranačkog vrha otkad je na čelo SDP-a došao Davor Bernardić, i nova stranačka organizacija posla naišla je na kritike nezadovoljnika koji tumače da je riječ o daljnjem urušavanju sustava. Dobar dio SDP-ovih zastupnika pita se hoće li sada po mišljenje o bilo kojem predmetu o kojem Sabor raspravlja morati trčati koordinatoru.

S obzirom na to da koordinacije i broj grupa prate organizaciju Vlade, tumače da je riječ o Bernardićevu pokušaju sastavljanja vlade u sjeni, pri čemu podsjećaju da je Bernardić već oformio stranačke savjete koji su, kažu, očito doživjeli neuspjeh kada se već ide na formiranje radnih skupina. Nezadovoljnici podsjećaju da je jednako neuspješno završila i skupina koja je trebala pripremiti novi program stranke, a koja se po svjedočenju Peđe Grbina u Glasu Istre nije sastala niz mjeseci, zbog čega sumnjaju i u uspjeh najnovijeg projekta.

Kritike “oči u oči”

Konačni učinak “team buildinga” u Ogulinu, koji je trebao dokinuti podjele u stranci i osigurati ponovni rast stranke, sveo se tako na dokument za koji je i samim SDP-ovcima nejasno što će donijeti u praksi. Ipak, i Bernardićevi podupiratelji i njegovi oponenti skup su iskoristili kako bi si još jednom oči u oči rekli što im smeta u suprotstavljenom taboru. Bernardić se tako već prvoga dana, u subotu, našao pod oštrim kritikama da je osobno glavni krivac za pad rejtinga, a od Joška Klisovića, kojega mnogi u SDP-u doživljavaju kao potencijalnog pretendenta na Bernardićevu funkciju, predsjednik stranke čuo je kako bi trebao razmisliti je li doista kapacitiran za dužnost koju obnaša, dok su drugi iznosili pesimistične procjene da SDP klizi k zanemarivom rejtingu i gubitku prepoznatljivosti među biračima.

Bernardićevi pobornici uzvratili su pak optužbama na račun Kluba zastupnika, u čijim neformalnim medijskim istupima i kritikama na račun svega što poduzima vrh stranke vide glavni uzrok lošeg dojma stranke u javnosti.      

Komentara 31

Avatar Jaglun
Jaglun
08:00 15.01.2018.

Već ste u dubokoj sjeni,uskoro očekujte odlazak u tamu.

AI
airforceone99
07:42 15.01.2018.

skupino neznalica, kada biste imali bilo kakvo znanje mogli bi svakodnevno kritizirati odluke Vlade. a osnivanje Vlade u sjeni je politika na razini srednje škole i dokaz koliko nemate ideja i koliko ništa ne znate.

KA
karlodrago
07:32 15.01.2018.

Nedirajte Bernardića ,on je pravi političar koji vodi ka propasti SDP-a .Želom mu puno sreće u rušenju SDP -a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije