Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Titovo herojstvo i Stepinčeva svetost dio su istog procesa sprečavanja demobilizacije društva

Stepinac je na suđenju rekao isto ono što je Tito na sudu izrekao puno prije: Priznajem samo sud svoje partije

Komentari 51

DU
Deleted user
08:41 30.07.2017.

Prvo i osnovno vi ne zasluzujete pisati u vl Drugo svaka usporedba jednog od najvecih zlocinaca i blazenika katolicke crkve je besmislena vrijedja osjecaje i katolika i hrvata

VL
B2
bokida 2
08:53 30.07.2017.

Gospodine Gerovac, nažalost ste opet napisali hrpu gluposti kojima vrijeđate vjernike i katolike dovodeći Stepinca u bilo kakvu sličnost sa Titom koji ga je i dao svojim krvnicima lagano pogubiti.

VL
DU
Deleted user
09:14 30.07.2017.

Autorova priča o "demobilizaciji" dobila bi na težini to jest težinu bi njoj dalo da sam autor skine uniformu koja je vidljiva u neobjektivnim paralelamaje i u ovom članku. Ovako je ovo još samo jedan od autorovih ideoloških pamfletiča u u svrhu spašavanja, vađenja iz krize pripadajuče mu ideologije.

VL
DU
Deleted user
10:28 30.07.2017.

zanima me je li autoru jakov blažević što u rodu..... mome susjedu gerovcu je...

VL
Avatar Cinco
Cinco
12:13 30.07.2017.

Uspoređivati masovnog ubojicu koji je čak pobio i stotine svojih drugova sa čovjekom koji ni mrava nije zgazio je čista blasfemija. Odvratan stav, tj. potpuno poremećen sustav vrijednosti autora. Suludo je tko sve može pisati za VL.

VL
DU
Deleted user
02:52 31.07.2017.

Bolje bi ti bilo da se kloniš tema koje nadilaze tvoje kapacitete, Gerovče.

VL
ŽU
žuti
18:25 30.07.2017.

Drug Go-Ge eksplicite dokazuje da je punopravni član "VI ličke"! Gad do gada, crvena brigada!

VL
BA
bakulušić
12:40 30.07.2017.

Papir podnosi svašta, Večernjak objavljuje svašta a, njegovo prvo pero, građanin Gerovac piše doslovno svašta. I sve ciljano, ništa slučajno.Ovo se zove liberalna demokracija. Koja svoje izvorište ima u sekularnom liberalizmu, zlu koje je opasnije od svih -izama koji su poharali svijet.

VL
DO
domxerex
10:45 30.07.2017.

NE znam je li autor ovime želio pomiriti ili još više posvađati zagovornike stepinčeve svetosti i titovog heroizma? Jedino je uspio uvrijediti i jedne i druge zagovornike, ne toliko izjednačavanjem koliko banaliziranjem obiju osoba. U školi bi za ovakav uredak dobio 1 i pored bi pisalo promašena tema. Moram autoru priznati da ima nešto od navedenog ali to nije razradio, obrazložio a ponajmanje argumentirao, kao da je dobio od nekoga temu i misao vodilju a dalje ga nije išlo jer mu nije bio dan. Ovaj članak je samo dokaz da se o takvoj temi ne može pisati u novinama gdje je prostor ograničen. Dio neuspjeha pada i uredniku na grbu.

VL
DR
drugPlenky
14:18 30.07.2017.

Druže Gerovac za ovo ste dobili vritnjak od čitatelja Večernjaka ali nema frke vi i onako ne pišete za njih već za sebe i svoje stare uspomene i zablude kojih se nije lako riješiti

VL
IS
Istranka
00:38 01.08.2017.

A tek ova rečenica je posvemašnji promašaj Gorana Gerovca”Ovako je pokazao ili da nije bio spreman žrtvovati se za vjeru i u krajnjoj konzekvenci za ljude,ili je ideja njegove vjere puno bliža bila karađorđevićevskoj ili ustaškoj militantnosti,nego boljševičkoj,čime je dovoljno toga poručio i samom narodu.” Na vašu žalost ,a na našu sreću Goran Gerovac narod je veoma dobro shvatio i prihvatio Stepinčeve poruke ,što vi niste sposoban ni shvatiti ,ni prihvatiti,jer jednostavno sa tim narodom niste ničim povezan. Ne djelite sa tim narodom ni elementarne osjećaje pripadnosti i zbog toga ga niti ne razumijete. Točno ste napisao da je proces protiv Stepinca bilo “besramno i besmisleno suđenje” ali nije bilo beskorisno. Tito je htio podvaliti Stepincu Hrvatsku katoličku crkvu ,što naravno Stepinac i svećenstvo nisu prihvatili. Stepinac je bio spreman žrtvovati svoju glavu kao što ste napisao za svoju vjeru i Crkvu ,ali Tito čisto sumnjam da bi svoju žrtvovao za svoju Partiju. Uostalom poznato je da se volio sakrivati u pećinama za vrijeme rata, baš herojski ,da bi sačuvao svoju glavu! Biskupi su se brzo organizirali i 27.kolovoza 1946 po svim crkvama pročitala se poslanica kao odgovor na Titovu Hrvatsku katoličku crkvu” Kidanje odnosa s Papinskim Rimom značilo bi likvidaciju živog krščanstva i propast katolicizma u Jugoslaviji. To znaju dobro oni koji nam savjetuju da raskinemo svoje veze s Petrovom stolicom u Rimu. Mi ih nećemo poslušati. Svi napadaji na Papinstvo za nas će biti

VL
IS
Istranka
00:28 01.08.2017.

Zadivljuje me kako pojedini novinari traže i nađu način za diskreditirati i obezvrijediti sve što predstavlja vrijednost za hrvatski narod. Kada se ne nađe ništa drugo dobra je ideja univerzalnog i utopističkog mirotvorstva kao jedan od načina diskreditacije hrvatskih svetinjaa ,čega se ne bi ni sam Goebbels postidio. Goran Gerovac pisac ovog članka studiozno je obradio temu tako da preko ideje mirotvorstva diskreditira proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca! Preko univerzalne svetosti ,univerzalnog mira ,univerzalne demilitarizacije kao kvazi raja na zemlji ,pokušava izjednačavanjem Tita i Bl. Alojzija Stepinca diskreditirati Stepinčev lik i djelo. Već kada Tito odlazi u ropotarnicu povijesti, perfidnim povlačenjem paralele Tito -komunizam i Stepinac Vatikan, ,treba povući i Stepinca i na bilo koji način ga diskreditirati. Kaže Goran Gerovac u svojoj teoriji militarizma”.Ne tako davno vojnici partije dezertirali su da bi postali vojnici nacije u borbi koja je za njih posve jednaka ,jer nama razlike u gaženju preko leševa.” A gdje su mu tu dragovoljci ,koji nisu nikada bili “vojnici partije”? On očito ne pozna taj naziv ,ne njemu je to nemoguće ,jer on to nikada ne bi bio zbog svog univerzalnog mirotvorstva .Eto kako razmišlja čovjek koji ne poznaje ljubav i osjećaj prema svojem narodu,svojoj naciji i svojoj domovini. Tako razmišlja čovjek kojemu su ti osjećaji strani ,koji je univerzalan ,svjetski čovjek,čovjek “novog doba i novog svjetskog poretka”

VL
AL
alf
04:22 31.07.2017.

O svetosti kardinala Stepinca mozemo raspravljati ali o Titi se nema sto raspravljati. Bio je zlocinac I krvnik. Mi koji smo prozivljeli poslijeratne godine dobro smo osjetili "svetost" Tite. Ako je vase znanje koji o njemu piste danas samo onono sto ste culi od svojih roditelja ili sto ste ucili u Titinim skolama, bilo bi dobro da potrazite informacije I od drugih. Njegova oholost I surovost je bila najvise izrazena of 1945- 1953. Tokom poslijeratnih godina "mrak" je pojeo stotine tisuca zitelja, dali u zatvorima ili u prognanim kolonama. Ovaj "vrijedni" novinar pokusava usporediti Stepinca sa jednim velikim zlocincem, to je ta komunisticka pokvarenost. Nikada nisu bili posteni ali zato su bili surovi I sjekli sve one koji nisu mislili kao oni.

VL
IS
Istranka
00:34 01.08.2017.

Po Gerovcu ne postoji ni obrambeni rat,jer “nema razlike u gaženju preko leševa” Znači li to da se treba prepustiti agresoru i da svi koji su se branili trebaju postati leševi ? Znači nema obrane u toj borbi ,jer ” je za njih posve jednako” biti napadnut ili se braniti? Nije logično Goran Gerovac! U početku teksta stoji” kroz iracionalnu kategoriju kao što je nacija ,koja i nije ništa drugo nego skup zbunjujuće različitih pojedinaca koje na okupu mogu držati isključivo bubnjevi,trube i poziv na juriš.” Kakva zlonamjerna i perfidna definicija nacije ,samo da bi poslužila kao dokaz u tekstu. Čisto sumnjam da Goran Gerovac ne zna definiciju nacije ,ali stvarna definicija nacije nikako mu se ne uklapa u njegovu interpretaciju militarizma. Da definiramo naciju ; Nacija je skupina ljudi koji dijele zajednički identitetr,odnosno nacionalnu svijest,koja se temelji na zajedničkim elementima ,a to su jezik, vjeroispovjed,kultura ,povijest i zajedničko podrijetlo. Očito on prema svom narodu ništa ne osjeća , niti takav osjećaj poznaje. Kada tvrdi da je se “o Stepinčevoj svetosti se ne raspravlja mimo konteksta odnosa s Titom i Pavelićem. ” Gerovac pokazuje elementarno nepoznavanje kauza svetosti. U tom smislu mogao se bar malo raspitati, jer je o tome njegova matična kuća Večernji list pisala još 10.veljače 2005 godine.Da bi se nekoga proglasilo svetim postoje kriteriji koji sigurno nisu.

VL
IS
Istranka
00:36 01.08.2017.

”Nije li bar suspektna svetost koja se gradi u petlji između dva diktatora ,koji su svoj društveni legitimitetr,a time posve neposredno i legitimitet Stepinčeve svetosti gradili na -uniformi.” ovi koje je zlonamjerno i u svrhu diskreditacije ne samo Stepinca nego i Katoličke crkve Goran Gerovac napisao. E tu me Gerovac razočarao,previše je htio dokazati svoju teoriju pa se malo sapleo u svoje konstrukcije. Dakle da bi netko bio proglašen svetim mora se dokazati krepostan život , život u molitvi, mučeništvo, čudesna ozdravljenja, a upravo dva slučaja čudesnog ozdravljenja sa potpunom medicinskom dokumentacijom su osnova za proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca, a ne konstrukcija militarnosti kako Gerovac navodi! Spominjanje Franje Šepera kao Gerovčeva kandidata za svetost umjesto Stepinca da bi potvrdio svoju univerzalnost, je čista podvala,jer Gerovac i sam znade da o tome autonomno odlučuje isključivo Katolička crkva i sam Papa. “,Stepinac je izgubio univerzalni argument svetosti. Učinio je isto što je Tito svojevremeno učinio; obznanio je da priznaje sud svoje partije.” Kakve li nebulozne usporedbe! Zar je vjera partija? Zar je Božji sud ,sud partije? Stepinac priznaje samo Božji sud,a Bog nikako nije partija i neusporediv je sa partijom. Vjera je stara dva tisućljeća ,a Titova partija niti jedno stoljeće! Totalno promašenao uspoređivanje . Možda i nije za Gorana Gerovca, jer je vidljivo iz teksta da ne poznaje osnovne postulate vjere.

VL
IS
Istranka
00:41 01.08.2017.

"Kidanje odnosa s Papinskim Rimom značilo bi likvidaciju živog krščanstva i propast katolicizma u Jugoslaviji. To znaju dobro oni koji nam savjetuju da raskinemo svoje veze s Petrovom stolicom u Rimu. Mi ih nećemo poslušati. Svi napadaji na Papinstvo za nas će biti pobuda i opomena da se još tješnje povežemo s Ocem kršćanstva na Petrovoj stolici.” ZAKLJUČAK Članak je napisan sa očitom namjerom diskreditacije Bl.Alojzija Stepinca, a pisac Goran Gerovac je čovjek koji nema nikakvu emocionalnu povezanost sa hrvatskim narodom i sa hrvatskom nacijom . Iz samog teksta razvidno je potpuno nerazumjevanje značaja i povezanosti hrvatskog naroda sa svojom vjerom i sa Bl. Alojzijem Stepincem. Goran Gerovac uopće ne poznaje značaj vjere u identitetu hrvatskog naroda ,jer se nikako ne može poistovjetiti sa tim identitetom,ne razumije ga,jer u protivnom ovakav članak ne bi ni napisao. Nekompetentan je da sudi o Bl.Alojziju Stepincu i određuje njegovu svetost !https://wordpress.com/posts/lilibencikblog.wordpress.com

VL
DU
Deleted user
09:14 29.08.2017.

Kao dobar katolik i svećenik kardinal Stepinac samo podržava ono što je tadašnji Papa govorio, a godine 1937. Papa Pio XI. objavljuje encikliku "Divini Redemptoris" u kojoj osuđuje ateistički komunizam, 1931. Papa objavljuje encikliku "Non abbiamo bisogno" (Nije nam potrebno) kojom se odredio protiv fašističkog totalitarizma. Nekoliko godina kasnije odnosno također 1937. Papa će u enciklici "Mit Brennender Sorge" (S gorućom brigom) jednako energično osuditi i nacistički totolitarizam. S druge strane, uvažavajući njihovu borbu protiv nacizma i fašizma, Tito i komunisti su lovili u mutnom kako bi proveli boljševičku revoluciju. Njima, kao ni Sovjetskom savezu nije toliko stalo do borbe protiv fašizma i nacizma koliko do boljševičke revolucije. Uostalom, za komuniste su svi drugi od socijalista preko demokrata bili fašisti pa tako i za Tita.

VL
DU
Deleted user
10:28 30.07.2017.

zanima me je li autoru jakov blažević što u rodu..... mome susjedu gerovcu je...

VL
VE
Vergilia
10:58 27.08.2017.

Svaka politička elita svoje heroje i svece ima!

VL
VE
Vergilia
10:58 27.08.2017.

Svaka politička elita svoje heroje i svece ima!

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.