Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11 mrtvih

Tisuće nestalih tjedan dana nakon što je razorni ciklon pogodio Novi Zeland

A view of the aftermath of cyclone Gabrielle in Hawke’s Bay
Foto: New Zealand Defence Force/REUTER
1/4
19.02.2023.
u 16:53

Ciklon Gabrielle pogodio je sjeverni otok 12. veljače te se kretao istočnom obalom, ostavljajući samo pustoš iza sebe. Tisuće se još uvijek vode kao nestale, a gotovo 30.000 domova i dalje nema struje

Broj poginulih u ciklonu Gabrielle na Novom Zelandu porastao je u nedjelju na 11, a tisuće ljudi vode se kao nestali tjedan dana nakon što je oluja pogodila Sjeverni otok. Ciklon je 12. veljače pogodio najsjevernije područje otoka i kretao se duž istočne obale ostavljajući iza sebe pustoš. Premijer Chris Hipkins nazvao je Gabrielle najvećom prirodnom katastrofom Novog Zelanda u ovom stoljeću.

Policija je u nedjelju priopćila da su još dvije osobe umrle u teško pogođenom zaljevu Hawke's Bay u okolnostima povezanim s ciklonom. Moguće je više smrtnih slučajeva, rekao je Hipkins novinarima u glavnom gradu Wellingtonu, budući da se 6431 osoba vodi kao nestala, dok se za 3216 smatra da su na sigurnom.

A view of the aftermath of cyclone Gabrielle in Hawke’s Bay
1/11

Katastrofa je "preokrenula živote" i oporavak je "strma planina pred nama", rekao je, ukazujući na poremećene telekomunikacije, nestašice svježe vode i oštećene ceste koje još uvijek ograničavaju pristup nekim područjima.

Lanci opskrbe poremećeni su uzrokujući probleme s kretanjem roba, mnogi usjevi su uništeni, a 28.000 domova još uvijek je bez struje, rekao je. Pravi razmjeri razaranja i gubitaka svakim danom postaju sve jasniji, rekao je premijer.

Vlasti bacaju neophodne potrepštine putem helikoptera zajednicama koje su blokirane nakon ciklona, koji je odnio farme, mostove i stoku te potopio kuće.

Policija je poslala dodatnih 100 policajaca u Hawke's Bay i obližnji Tairawhiti, uključujući izolirana područja, zbog izvješća o pljačkama. "Policija radi na održavanju reda i zakona", rekao je Hipkins.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije