Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE STRANE INTERVENCIJE

Tillerson pokreće istragu o trošenju američkog novca na Balkanu? 'Ondje je godina 1389.'

15.03.2017.
u 14:47

Pismo Tillersonu tvrdi kako su američke ambasade godinama intervenirale u politički život država, smatrajući kako će financiranje stranaka lijevog opredjeljenja donijeti stabilizaciju i prosperitet.

Grupa od šest američkih senatora pred novoimenovanog državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona stavila je zahtjev koji nalaže 'neodložnu istragu' uloženog novca u države Balkana, osobito Albanije i Makedonije.

Tvrde kako se novac američkih agencija za međunarodni razvoj (USAID) trošio kako bi se podupirale lijevo orijentirane političke stranke, piše Blic.

Pismo Tillersonu tvrdi kako su američke ambasade godinama intervenirale u politički život država, smatrajući kako će financiranje stranaka lijevog opredjeljenja donijeti stabilizaciju i prosperitet.

Unatoč njihovim naporima, tvrde kako je intervencija prouzrokovala kontraefekt, s obzirom na to da je primjerice u Albaniji zabilježen rast korupcije, rast crnog tržišta droge i organiziranog kriminala.

- Najštetnija posljedica američkog miješanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, dovodi do ogorčenja kod mnogih građana tih država koji tradicionalno podržavaju snažne veze s SAD-om. Takve podjele otvaraju prostor agresivnim oportunistima, poput Rusije, da se umiješaju i stvaraju dodatnu štetu - navodi se u priopćenju senatora.

S druge strane, prema pisanju The Hilla, upravo područje Balkana spominje se kao prva strana intervencija predsjednika Donalda Trumpa, ne zbog potrošenog novca, već zbog ukorijenjenog radikalnog Islama, bujajućih nemira i provokacija na srpsko-kosovskoj granici. 

- Ako je podne u Pentagonu, na Kosovu je 1389. - istaknuo je američki general.

>> Procurile informacije: Porezna kartica iz 2005. godine otkrila koliko je Trump platio poreza

>> ‘Europski Trump’ ruši EU

Ključne riječi

Komentara 7

NE
nevjerujženikojalaže
15:13 15.03.2017.

isplivale na površinu liberalne makinacije koje donose sreću i prosperitet.

CI
cicibela
15:43 15.03.2017.

Dolazi kraj parazitima u raznim udrugama koje "izvoze demokraciju"i vrbovanim kvazi političarima koji za masnu lovu podupiru globalizaciju i korporativni fašizam na uštrb nacionalnih interesa. Zato im je Trump glavni neprijatelj.

Avatar -zztop-
-zztop-
15:22 15.03.2017.

A što se Amerika uopće mjesala u Evropu i iz kojih to politickih interesa. Sigurno ne iz želje da donese mir, blagostanje, napredak..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije