Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakovina poručio EK:

'Dopustit ćemo uvoz iz BiH, no riješite i CEFTA-u'

08.09.2015., Zagreb - U Ministarstvu poljoprivrede odrzana je konferencija za medije povodom zavrsetka projekta Zlata vrijedan za najbolji OPG po izboru Vecernjeg lista. Ministar Tihomir Jakovina. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
09.09.2015.
u 21:25

Zbog visokih carina lani je hrvatski izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH u odnosu na 2013. pao gotovo 60 posto

Dopustit ćemo uvoz mlijeka iz BiH, no tražimo od Europske komisije da jednako brzo, kako je njezinim mljekarama dala odobrenje da izvoze u EU, riješi i problem tradicionalne trgovine između Hrvatske i BiH, kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Europska komisija danas je, naime, odbila hrvatski prigovor na dopušteni uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz četiriju bh. mljekara – Megglea, Milkosa, Mlijekoprodukta i Mljekare Livno – u EU od 26. kolovoza. Dapače, nezadovoljna blažim standardima kvalitete nego ih je EU svojedobno postavio Hrvatskoj, naša je strana i stopirala izvoz iz BiH. No od sutra, prema odluci EK, bh. mlijeko može na hrvatsko i ostala EU tržišta, na što je Jakovina izjavio kako će RH dobro paziti što se i kako uvozi iz BiH i to pojačano kontrolirati.

– Čak 97% hrvatskog mlijeka ekstra je EU kvalitete, dok BiH i dalje ima problema sa sljedivosti, markiranjem životinja i HACCP-om – ustvrdio je apelirajući na hrvatske građane da kupnjom domaćeg mlijeka štite domaću proizvodnju. Od kolege Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i europskih odnosa BiH, traži pak da bude iskren i prestane obmanjivati svoje građane kako je hrvatska strana nekorektna.

Zbog visokih carina i prelevmana lani je hrvatski izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH u odnosu na 2013. pao gotovo 60%, dok oni po povlaštenim uvjetima izvoze u EU. Na upit štiti li EK bh. izvoz i zato što tvrtke iz EU tamo ulažu i imaju svoje tvornice, Jakovina odgovara kako je doista čudno da EK donosi rješenja o uvozu mlijeka s trećih tržišta u vrijeme kad se EU susreće i s prosvjedima zbog enormnih domaćih viškova i nemogućnosti izvoza u Rusiju.

>> Hrvatska stopirala izvoz mlijeka, jogurta, sira... iz Bosne i Hercegovine u EU

Komentara 16

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
22:17 09.09.2015.

Sve se EU potresla kako im je Jakovina odbrusio. I još mu RTL radi predizbornu kampanju.

FO
ForeignLegion1987
09:34 10.09.2015.

pa jer ovaj ,,,jos ,,,nije,,, iza resetaka,,,,ili se cekaju izbori pa ce onda ,,,jer odavno je trebao biti iza resetaka kao i njegovi cijenjeni drugovi,,,,

Avatar de_niro
de_niro
10:14 10.09.2015.

Jakovina bi mi jedino u cirkusu radio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije