Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor za Večernji list

Tihomir Blaškić: Zahvalan sam, predsjednik Milanović je postupio kao čovjek

Umirovljeni časnici HVO-a kod predsjednika
Foto: Ured predsjednika
1/4
29.04.2021.
u 16:08

Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je, recimo, Mladić, ja ga ne bih primio, rekao je predsjednik

Nakon što je u prigodi 25. obljetnice Oluje prošle godine u Kninu odlikovao gardijske brigade HVO-a i specijalnu policiju MUP-a Herceg-Bosne, predsjednik Zoran Milanović otvorio je novo poglavlje u nesumnjivo sve toplijim odnosima s umirovljenim časnicima HVO-a.

Na Pantovčaku je održao sastanak koji je svojim trajanjem uvelike probio predviđeni protokol, na kojem su sudjelovali potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, ratni zapovjednik Zbornog područja Vitez i ratni načelnik Glavnog stožera HVO-a umirovljeni general Tihomir Blaškić, umirovljeni general HVO-a i brigadni general HV-a Ivica Primorac, ratni zapovjednik ZP-a Bosanska Posavina umirovljeni general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik obrane Mostara umirovljeni general HVO-a Ilija Vrlić, ratni zapovjednik zrakoplovstva HVO-a i umirovljeni brigadir Nedeljko Perić, ratni zapovjednik pukovnije Posušje i 66. pukovnije za izgradnju cesta umirovljeni brigadir Ivan Bago, ratni zapovjednik specijalne policije Livno umirovljeni pukovnik Jure Granić, zapovjednik I. bojne ABB-a Livno umirovljeni bojnik Boško Barać, umirovljeni ratni načelnik saniteta ZP-a Tomislavgrad dr. Josip Perić i pomoćnik ratnog zapovjednika HVO-a Žepče Vinko Marić.

Odlikovat će 66. pukovniju

Za komentar sastanka zamolili smo umirovljenog generala Ljubu Ćesića Rojsa koji ne skriva svoje oduševljenje.

– Nakon predsjednika Tuđmana mi nismo imali konstruktivnijeg, državničkog sastanka. Primio nas je kao poglavar i pažljivo saslušao svakog od nas 11 sudionika. Uvodno sam govorio o problemima hrvatskog naroda u BiH, posebno pripadnika HVO-a i njihovih obitelji, i o svemu onome što predsjednik nije razumio dok je bio premijer. Imam osjećaj da Milanović kao predsjednik države konzumira svoje pravo korištenja transkripata predsjednika Tuđmana koji se nalaze u državnom arhivu jer, sudeći prema riječima koje on sada izgovara, čini mi se da je doživio katarzu i preobraćenje. On govori sve što je govorio predsjednik Tuđman! Jako dobro razumije materiju, ali neke stvari nije znao i rekao je: “Ispravit ćemo sve nepravde i više nitko se neće drznuti ugroziti hrvatski narod u BiH.” Rekao je i da neće dopustiti da hrvatski narod postane manjina, da mora biti konstitutivan, suveren i jednakopravan – otkrio nam je Ljubo Ćesić Rojs dodajući kako će se osobno potruditi da predsjednik Milanović u BiH bude dočekan kao pravi državnik.

– Znate li vi da Stipe Mesić u deset godina mandata nije posjetio Hrvate u BiH, i o tome smo govorili na sastanku. Za razliku od njega, Milanović će obilaziti mjesto po mjesto, jer on osjeća hrvatski narod u BiH – kaže Rojs dodajući da je predsjednik najavio da će 5. kolovoza odlikovati Specijalnu vojnu policiju, zatim 66. pukovniju za izgradnju cesta te postrojbu “Ludvig Pavlović”, naknadno i ostale.

Sastanku je nazočio i umirovljeni general Tihomir Blaškić, nekadašnji haaški uznik, čija je nazočnost na Pantovčaku zainteresirala javnost. No predsjednik je bio jasan.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

– Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je, recimo, odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom na to da takvih kod nas nema, primio sam njega i primit ću Petkovića kad izađe iz zatvora – kazao je nakon sastanka predsjednik Milanović dodajući kako je Blaškiću i Petkoviću dosuđena politička presuda.

U razgovoru za Večernji list general Blaškić kaže kako je zahvalan predsjedniku te misli da je postupio “kao čovjek, ali i racionalno, kao pravnik”.

– Ja jesam osuđen od Haaškog suda, ta je presuda javni dokument dostupan svima, ali ja nisam doživotno osuđen – kazao je Tihomir Blaškić dodajući da je u zatvoru proveo devet godina zbog zapovjedne odgovornosti, jer nije procesuirao one koji njemu nikada i nisu bili podređeni.

Ohrabruje da se neće umoriti

– Želim reći da duboko suosjećam s ahmićkim, ali i sa svim žrtvama na jednoj i drugoj strani. Rijetko govorim o tome, ali i moj otac je poginuo na prvoj crti u tom proteklom sukobu, i bratić mi je stradao, i jedno malo groblje bi moglo biti od te rodbine do trećeg koljena i zato suosjećam, osobito kad posjećujem grobove svojih najmilijih pa dignem pogled i na druge ljude na tome groblju. Ali s druge strane ja sam devet godina proveo na Haaškom sudu dokazujući da zločin nikada nisam zapovjedio. Ne znam nikoga od optuženika tko je 166 sati svjedočio, ispitivan od tužitelja i sudaca u svom predmetu, a to možete učiniti samo ako vam je savjest čista. Uostalom, od 150 svjedoka nitko nije upro prst u mene, dapače bilo je i muslimana i časnika Armije BiH koji su pitali časni sud zašto ovaj čovjek ovdje sjedi – kaže Blaškić kojeg je Ministarstvo pravosuđa 2009. rehabilitiralo temeljem Kaznenog zakona RH.

U konačnici, general Blaškić bio je prvi vojnik koji je reporteru BBC-a Martinu Bellu, o čemu je kasnije i svjedočio na Haaškom tribunalu, još u travnju 1993. godine kazao kako je u Ahmićima počinjen strašan zločin.

– Sastanak s predsjednikom Milanovićem koji se želio informirati o sudjelovanju postrojbi HVO-a u organiziranju otpora u BiH bio je iznimno kvalitetan. I sada imamo taj paradoks: s jedne strane ogroman broj žrtava, a na drugoj strani situaciju da se nekim dekretima hrvatskom narodu prijeti oduzimanjem konstitutivnosti. No ohrabrilo nas je kada je predsjednik rekao da se neće umoriti u borbi političkim sredstvima za interes Hrvata u BiH i da će dati svoj doprinos – zaključio je Tihomir Blaškić.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Peđa Grbin o Milanovićevom primanju branitelja

Komentara 30

RI
rimac444
16:23 29.04.2021.

Blaškiću zar si zaboravio da su upravo ti kao slučajni, dikobraz, lignja i brojni podržali tvoju osudu na 45 godina zatvora kada te branio udabaš nobilo.

DI
dino85
17:26 29.04.2021.

Nešto mi puno smrdi na Mesićevu taktiku, opstanka na vlasti.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
18:23 29.04.2021.

Blaškić bi trebao znati da ga Milanović nimalo ne cijeni, dapače prezire a ovo radi zbog luđačke opsjednutosti osvetom Plenković i HDZ-u. Nećeš ludonjom uspjeti u svom naumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije