Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit

Theresa May izgubila ključno glasanje u Parlamentu za četiri glasa

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
13.12.2017.
u 22:09

May raspolaže tijesnom većinom od 13 glasova u Zastupničkom domu.

Britanska premijerka Theresa May je izgubila za četiri glasa današnje ključno glasanje o Brexitu u Parlamentu zbog pobune dijela svog konzeravtivnog tabora, čime je njezina slabost postala očita uoči europskog summita.

Bez obzira na napore koje je vlada ulagala tijekom dana da bi se suprostavila, nakon višesatne rasprave amandman je usvojen s 309 glasova prema 305, u sklopu plana vladina zakona o izlasku iz EU. May raspolaže tijesnom većinom od 13 glasova u Zastupničkom domu.

Taj amandman koji je predao jedan zastupnik konzervativne većine, bivši državni odvjetnik Dominic Grieve, predviđa da svaki konačni sporazum zaključen s Bruxellesom treba ratificirati parlament Westminstera.

Njegovo usvajanje ocrtava tešku poziciju Therese May, nakon njezina poraza na posljednjim parlamentarnim izborima u lipnju i gubitka apsolutne većine, daje parlamentu posljednju riječ za taj sporazum.  

Taj amandman je usvojen uoči početka dvodnevnog summita u Bruxellesu na kojem se treba donijeti odluka o prelasku na drugu fazu razgovora o Brexitu i budućim trgovinskim odnosima između Londona i EU. "Razočarani smo što je Parlament glasao za taj amandman", reagirao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva za Brexit.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Theresa May
1/10
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
13:30 14.12.2017.

englezi ko englezi, kalkuliraju, odugovlače, kako bi što dulje sisali neke beneficije, a u međuvremenu radili na dodatnoj zaradi. pola tisućljeća pljačkaju svijet, ne može se to samo tako naprasno prekinuti! bez kolonija englez je slab, kao i francuz, amerikanac, svatko tko se uzdigao na račun robovskog rada i pljačkanja. baš bu fora za nekih 300 godina istraživati engleska groblja. kako su oni egipatske grobove i grčke raskopavali i doma nosili razne ukrase.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
08:20 14.12.2017.

Igra leptira kupusara, EU pokazala zube pa se odugovlači. Učinak izlaska (razvoda) se pokazao jako poguban po Ujedinjeno kraljevstvo pa se želi kupit vrijeme i nešto ušićarit.

BR
brojevi
22:38 13.12.2017.

Nek mi Bog oprosti, Theresa me svojom pojavom i političkom retorikom strašno podsjeća na žensku varijantu g. Hyde-a iz glasovite horor priče Dr. Jekyll i g. Hyde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije