Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasilje u školi

Tete ćemo naučiti kako prepoznati dijete iz problematične obitelji

'18.03.2013. Zagreb - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta odrzala se Konferencija o nasilju u skolama. Konferenciju je otvorio ministar dr. sc. Zeljko Jovanovic, a nazocili su i potpredsjedn
'Marko Prpic/PIXSELL'
18.03.2013.
u 21:25

– Treba intervenirati u najranijoj dobi, tada se vidi je li dijete zanemareno. Ako se intervenira tada, s djetetovih 15 ili 16 godina nećemo govoriti o nasilju – upozorila je Milanka Opačić

Prevenciju nasilja treba početi još od vrtića, tada se vidi ima li dijete problema, dolazi li iz disfunkcionalne obitelji, a međuresornom suradnjom koja će obuhvatiti sustav obrazovanja, socijalne skrbi, pravosuđa i policije učinkovitije će se rješavati vršnjačko nasilje, ali i ostali oblici nasilja. Ta je poruka upućena s konferencije \"Nasilje u školi\" koju je organiziralo Ministarstvo obrazovanja, a među ostalima sudjelovali su na njoj i potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić i ministar Željko Jovanović.

Ubrzati pravosuđe

– Treba intervenirati u najranijoj dobi, tada se vidi je li dijete zanemareno. Ako se intervenira tada, s djetetovih 15 ili 16 godina nećemo govoriti o nasilju – upozorila je Milanka Opačić i najavila edukaciju teta u vrtićima kako bi mogle prepoznati dijete iz problematične obitelji, ali i intenzivniju suradnju obrazovnih ustanova i centara za socijalni rad. Naglasila je također da se presude za počinitelje moraju donijeti u roku od šest mjeseci jer jedino tada imaju učinak. Jovanović je ocijenio da je \"nasilje u školi posljedica nečega što se događa izvan škole\". Dodao je da hrvatsko društvo prolazi kroz krizu, da smo posljednjih dana svjedoci izjava za koje smo vjerovali da pripadaju prošlosti, da nasilje u školama nije izolirano te da je ministarstvo u proteklih godinu dana poduzelo brojne mjere kojima je cilj prevencija nasilja – uz ostalo i kroz građanski i zdravstveni odgoj. Jovanović kaže da nasilje u školama ne raste značajno, ali da im je cilj smanjiti ga odnosno prevenirati, i to suradnjom s obitelji, centrima za socijalni rad, školama, pravosuđem i policijom.

Elektroničko nasilje

Prema velikom istraživanju provedenom među 113 tisuća djece u dobi od 11 do 15 godina u 25 zemalja, ispostavilo se da su djeca vršnjačkom nasilju, ali i ostalim oblicima nasilja, najizloženija u Litvi, Grenlandu, Njemačkoj, Danskoj..., a najmanje u Švedskoj, Irskoj, Engleskoj, Škotskoj, Grčkoj... Hrvatska u tom istraživanju nije sudjelovala – nazočne je s trendovima u svijetu upoznala prof. dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Upozorila je također da je sve češće elektroničko nasilje odnosno nasilje preko internetskih stranica. U svijetu je tako 20 posto studenata doživjelo neki od oblika elektroničkog nasilja, od toga ih je 19 posto pokušalo suicid. Prema istraživanju iz 2008., kod nas se čak 54 posto djece i mladih susrelo na internetu s neprimjerenim seksualnim sadržajem... Prof. Buljan Flander ističe da na problem treba reagirati odmah, da ga retroaktivno i represivno ponašanje ne rješava i da je ključ u suradnji svih mjerodavnih institucija i u preventivnim programima, što dosad nije funkcioniralo.

>> Nasilje u školi: Dvojica starijih istukla učenika četvrtog razreda

Komentara 5

Avatar Axel
Axel
21:45 18.03.2013.

Samo se jos mozemo Bogu moliti...kako rece jedan Ministar. Samo da se slozi cijela Vlada,; moliti Bogu za radna mjesta, molti ce mo se Bogu kako djeci priustiti nomalno djetinstvo molti se Bogu da imamo sto jesti,.... Rekose to AGNOSTICI i ostase zivi!?

Avatar airbizz
airbizz
21:48 18.03.2013.

ne smiju tete u vrtiću i nastavnici u školi biti policajci.roditelji odgajaju djecu.ako djeca stvaraju probleme trebaju se sankcionirati roditelji.

CH
chemica
21:49 18.03.2013.

Sve to jako lijepo zvuči, ali napravi i upola od toga i bit ćeš najbolja ministrica u povijesti ove zemlje. Napokon da je nekom palo na pamet bar pokušati pomoći raznoraznim Paravinjama ili likovima koji kolju turistice u po bijela dana. Nitko sretniji od nas, njihovih potencijalnih žrtava. Čim vidiš da malom nedostaje daska u glavi, odmah uputnica za psihologa sa već spremnom onom za psihijatra. Ako ne ide drugačije, dijete izdvojiti iz poremećene obitelji. Psihopat se ne rađa, on polako nastaje, tijekom godina u kontaktu sa već formiranim bolesnicima. Mamom i tatom koji nisu imali Ministricu Opačić da im na vrijeme pomogne. Taj začarani krug može prekinuti samo država. Za roditelje je prekasno, bar da onda dijete ne ugrožava sve oko sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije