Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI U FINSKOJ

Testovi na antitijela pokazuju da je zaraženih puno više, nije se dovoljno testiralo

Karlovac: U prostoru bivše vojarne Luščić počelo drive-in testiranje
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
08.10.2020.
u 12:16

Zavod je također analizirao komparativne rezultate testova na antitijela iz drugih zemalja i zaključio da su brojke iz Španjolske bile puno veće.

U Finskoj je bilo pet puta više zaraženih koronavirusom nego što su pokazivali službeni podaci u prvom valu pandemije od ožujka do svibnja, objavio je u četvrtak zavod za javno zdravstvo.

Službena statistika temeljila se na dijagnostičkim testovima uzoraka iz nosa ili grla osobe sa simptomima, dok se testovi na antitijela provode na uzorcima krvi kako bi se utvrdilo tko je bio zaražen.

"Otprilike je bilo od 1.5 do pet puta više infekcija u usporedbi s potvrđenim kliničkim slučajevima", priopćio je finski zavod.

Velika razlika u brojkama uglavnom se objašnjava nedovoljnim testiranjem u prvom valu pandemije, rekao je šef zavoda Mika Salminen.

Zavod je u travnju pokrenuo testiranje na antitijela po finskim bolnicama kako bi utvrdio stvarne razmjere pandemije, uključujući među onima su bili zaraženi, ali bez simptoma.

Salminen kaže da su rezultati pokazali i da je u prvome valu bilo manje mladih zaraženih nego danas.

Zavod je također analizirao komparativne rezultate testova na antitijela iz drugih zemalja i zaključio da su brojke iz Španjolske bile puno veće.

"Na vrhuncu proljetne epidemije, značajno veći broj slučajeva, čak do deset puta, u Španjolskoj je prošao neopaženo", rekao je Salminen.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije