Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJAK RADNE SNAGE

Teško nalazi radnike: Plaća je od 8 do 9 tisuća kuna, a nudi se i smještaj

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
24.09.2018.
u 12:36

Pero Kuduz iz Trebinja došao je prije pet godina kao ispomoć na samo tri mjeseca i još uvijek se tu nalazi

Amir Alijagić u Konavlima proizvodi PVC stolariju i svoje proizvode izvozi u susjedne zemlje. Najveći problem mu je radna snaga koju teško nalazi iako nudi odlične uvjete.

– Prosječna plaća oko osam do devet tisuća kuna. Radnici imaju smještaj i objed. Sada imam 10 zaposlenih, a trebalo bi mi ih još, ali radnika je vrlo teško naći – rekao je Amir Alijagić za Novu TV.

Radnu snagu potražio je u susjednim zemljama. Pero Kuduz iz Trebinja došao je prije pet godina kao ispomoć na samo tri mjeseca i još uvijek se tu nalazi. S njim radi i Amer Tufekčić iz Tuzle.

HUP upozorio na probleme s radnom snagom

I Hrvatska udruga poslodavaca upozorila je nedavno na veliki problem nedostatka radne snage. Tvrde da posla ima, no i da je ispražnjen bazen radnika. Strahuju i od otvaranja tržišta u Austriji i Sloveniji.

– Došli smo do dna, patimo od kroničnog nedostatka radne snage. Možda se u Zagrebu ne vidi toliko taj nedostatak, ali od naših članica iz drugih dijelova Hrvatske neprestano nam pristižu apeli i upozorenja. Posla ima više nego ikada, ali nema ga tko napraviti. Bazen je ispražnjen – rekla je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca na nedavnoj konferenciji za medije.

– Svuda u okruženju plaće su veće i ne treba posebno objašnjavati što će se dogoditi otvaranjem Austrije i Slovenije. Nismo jedini s problemom manjka radne snage i moramo biti svjesni da nam problem nisu samo Njemačka i Irska. I zemlje u našem neposrednom okruženju otvaraju natječaje za nova radna mjesta, na tisuće njih, kojima pozivaju i naše radnike – rekla je Deranja.

– Mi smo u elementarnoj nepogodi nedostatka radne snage. Okvir nije dobar i treba ga mijenjati. Na tržištu rada u Hrvatskoj postoje otvoreni natječaji za radna mjesta raznih vrsta, na koja se nitko ne javlja. Zašto ne bi u Hrvatskoj mogli zapošljavati strance kao u Sloveniji? – kazao je Franjo Turek, predsjednik HUP-ove udruge metalne industrije.

Ključne riječi

Komentara 120

Avatar korona
korona
12:52 24.09.2018.

Pa to vam je vrlo jednostavno.Raspišite natječaje i vi u Njemačkoj, Irskoj,Austriji Švedskoj i Sloveniji,pa neka njihovi radnici dođu k vama.To vam je Evropa,slobodno tržište roba,usluga i ljudi.Možete i preko interneta baš kao što iznajmljujete apartmane i sve ostalo.Bio bii red da mi pošaljete nekakvu nagradu što sam vam pronašao riješenje vaših problema.

VL
vlada1
13:00 24.09.2018.

Ajd molim vas ne serite s plačom 8-9000 kuna, napiši kolko je osnovna plaća za 170 radnih sati, kolko je gablec, pevoz, koliko se sati radi prekovremeno.

PE
Peet
12:45 24.09.2018.

Pocnite cijeniti radnika. Ponasajte se prema njemu ko prema covjeku. Kad sam rekao da odlazim iz firme jer mi je dosta sefa debila i dva poslovodje, direktor je poceo plakati neka ostanem jer nema drugog koji to zna raditi. Uzmite s biroa kazem mu. A on pocne plakati kako nema ni na birou. E pa draga gospode pocnite cijeniti rad i znanje. A o sefu debilu koji odgovara ja nista ne znam, ja sam samo sef necu trositi rijeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije