Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.07.2016. u 06:42

Najjači adut Vesne Pusić dolazi iz iskustva rata i poznavanja kako UN-ove misije funkcioniraju

Možda je prva javna debata kandidata za glavnog tajnika UN-a održana u utorak u New Yorku mali korak u transparentnijem odabiru osobe koja će voditi tu svjetsku organizaciju, jer će odluku ipak donijeti Vijeće sigurnosti iza zatvorenih vrata, ona se ipak pokazala korisnom. Kandidati su pokazali karaktere i vještine u javnom nastupu, ali, prije svega, što oni sami smatraju svojim jakim stranama. Zasigurno najjači adut hrvatske kandidatkinje Vesne Pusić dolazi iz iskustva rata i poznavanja kako UN-ove misije funkcioniraju ili pak ne funkcioniraju na terenu.

Drugi adut, koji vrlo često koristi, jest činjenica da je žena, ali i feministica s iskustvom osnaživanja žena u državama Bliskog istoka i Afrike. Nije slučajno – postoji neformalni konsenzus da je vrijeme da UN vodi ženska ruka. Za razliku od kandidata iz država bivše Jugoslavije, a čak ih je petero – uz V. Pusić, tu su Slovenac Danilo Türk, Crnogorac Igor Lukšić, Srbin Vuk Jeremić i Makedonac Srgjan Kerim – ne igra toliko na kartu regionalne rotacije po kojoj bi sada bio red na tzv. istočnu Europu.

Dubiozna je to rotacija koja ima glasne protivnike i vjerojatno će je ovoga puta zanemariti. S druge strane, nedostatak V. Pusić poznavanja je UN-a kao institucije te zasad nedokazana sposobnost vođenja velikih sustava. Tu u prilog okolnosti idu Bugarki Irini Bokovi, čelnici Unicefa, Christiani Figueres iz Kostarike, glavnoj pregovarateljici UN-a o klimi, te Novozelanđanki Helen Clark, šefice UN-ova razvojnog programa.

Nitko V. Pusić ne spori izvrsno poznavanje regije i europskog susjedstva, no skepsu izaziva nepoznanica do koje mjere poznaje azijske prilike, što bi mogla biti otegotna okolnost za zeleno svjetlo Kine, a dubiozno je i do koje mjere V. Pusić antagonizira Rusiju.

No najveći problem V. Pusić je zapravo u Hrvatskoj. Bez jasnije i konkretne podrške i lobiranja Vlade dužnost glavnog tajnika UN-a – iako bi podigla razinu političke prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu – ostaje teško dohvatljiv cilj.

>> Vrdoljak: Počinju pregovori s SDP-om o zajedničkom izlasku na izbore

Komentara 9

DU
Deleted user
08:32 14.07.2016.

drugaric (CEKA) Becna, moze traziti podrsku od svoej domovine..Republike Srbije ili Republike Srpske...

KS
Ksantipa
09:10 14.07.2016.

Štogod tko mislio o gđi Pusić, sviđala se ona vama ili ne, mora se priznati da je ostavila snažan dojam svojim nastupom, komunikacijom, držanjem, osobnošću i vještim snalaženjem u danoj situaciji, jedan od boljih, ako ne i najbolji.Vidim je kaoo tajnicu UN i bila bih ponosna na to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije