Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijeno 49 ljudi

Terorist je pokolj u džamiji počeo uz četničku pjesmu

Novi zeland - napadač na džamije
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.03.2019.
u 18:08

Nakon što je pobio dio vjernika u prostoriji za muškarce, napadač je ušao u prostoriju gdje se mole žene i otvorio vatru ciljajući sve koje je ondje zatekao. Među stradalima ima i malodobne djece koja su se zatekla u džamiji

Novi Zeland bio je pojam mirne zemlje protkane suživotom među ljudima različitih rasa i vjeroispovijesti. Samo do danas, kada je Australac Brenton Tarrant (28) upao u džamiju Al Noor u Christchurchu i započeo pokolj pucajući iz automatske puške na sve koji su mu se našli pred oružjem, ne birajući radi li se o muškarcima, ženama ili djeci, starima ili mladima...

Poginulo je 49 osoba, a najmanje ih je 20 ranjeno. Na žalost, broj smrtno stradalih još nije konačan jer je dio ranjenih u kritičnom stanju i pitanje je hoće li preživjeti.

Tarrant, koji dosad nije bio znan ni australskoj ni novozelandskoj policiji niti službama sigurnosti, bio je, prema svemu sudeći, inspiriran Andreasom Breivikom koji je u Norveškoj pobio 77 osoba. Tarrant je kao svoje ciljeve prvenstveno vidio muslimane, imigrante, što je i naveo u svom manifestu koji je objavio na društvenim mrežama neposredno prije nego što je krenuo u smrtonosni pohod.

Na pušci i Stefan Lazar

Taj dokument na 73 stranice, koji je u međuvremenu obrisan s društvenih mreža, protkan je rasističkim i protuimigrantskim porukama i parolama, a potkrijepljen je citatima s Wikipedije. Prema njegovu manifestu, koji je nazvan “Velika zamjena” i koji počinje citiranjem stihova pjesme Dylana Thomasa “Ne odlazi tiho u tu blagu noć”, prvenstveni je problem velika stopa nataliteta koju migranti imaju u odnosu na bijelce, što on naziva “bijelim genocidom”.

“Čak i kada bismo deportirali sve neeuropljane iz naših zemalja, europski narod bi i dalje spiralno padao u propast, a naposljetku i u smrt”, naveo je Tarrant na početku, objašnjavajući potom kako je on samo “običan bijelac koji želi osigurati budućnost svog naroda”. Kako je napisao, rođen je u radničkoj obitelji u Australiji, u školi se jedva provlačio, a novac je zaradio investirajući u bitcoine. Posljednji posao koji je imao, tvrdi, bio je u kiosku koji prodaje kebabe.

Kao opravdanje za pokolj koji je pripremao ustvrdio je da je riječ o “osveti za stotine tisuća ubojstava koje su strani osvajači počinili na europskom tlu”.

“Ovim ću osvetiti europske žene i muškarce koji su izgubili živote za svoju zemlju u beskonačnim ratovima tijekom europske povijesti, da bi na kraju njihove zemlje bile predane stranom šljamu”, stoji u manifestu.

Tarrant je u svojoj mahnitosti i ludilu očito imao uzore, i to ne samo suvremene masovne ubojice i rasiste poput Breivika, već i povijesne ličnosti koje su ratovale protiv Turaka. Vidjelo se to na temelju snimki koje je Tarrant uživo emitirao tijekom napada jer je na sebi nosio malu kameru koja je izravno emitirala pripreme za napad i sam pokolj u džamiji.

“Izabrani smo kao meta”

Na oružju koje je, do dolaska pred džamiju, držao u stražnejm spremniku automobila, bila su ispisana imena na ruskom, njemačkom, engleskom i srpskom jeziku. Uz imena Edwarda Coringtona, Marca Antonija Bragadina, grofa Ernsta Rudigera von Starhemberga bila su ispisana i imena Marka Milajnova Popovića, crnogorskog književnika i vojskovođe, te Stefana Lazara, srpskog kneza koji je poginuo u bitci na Kosovu polju 1389. godine. Dapače, njegovo štovanje srpskih knezova i “junaka” nije na njemu stalo. Dok se od kuće vozio prema džamiji, na snimci koju je emitirao na Facebooku vidi se da mu je u vozilu treštala četnička pjesma u slavu osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića – “Karadžiću vodi Srbe svoje”.

Kada je ušao u džamiju, u kojoj je u tome trenutku u tijeku bila molitva petkom, Tarrant je prvo ušao u prostoriju za molitvu muškaraca i pucao u sve koji su mu se našli na ciljniku. Potom je ušao u prostoriju za molitvu žena i ponovo pucao u sve na koje je naišao. Zatim je došao do tijela koja su ležala na podu provjeravajući jesu li mrtva. U onoga za koga bi posumnjao da još daje znakove života potom bi ispalio dodatni metak ili dva.

– Sakrio sam se i počeo moliti u sebi da me ne pronađe ili da ostane bez metaka. Išao je iz jedne prostorije u drugu i pucao u svakoga koga je vidio – kazao je jedan od vjernika koji su se zatekli u džamiji za vrijeme napada.

Policija koja je stigla na lice mjesta uhitila je Tarranta, ali uskoro i još tri osobe, dvojicu muškaraca i jednu ženu, za koje se sumnja da su s njim u dosluhu. Prema prvim izvještajima novozelandske policije, i u drugoj džamiji, u predgrađu Linwoodu, došlo je do napada, ali detalja o tome još nema. Tarrant je vjerojatno, zajedno sa suradnicima, minirao nekoliko automobila koji su ostavljeni u raznim dijelovima Christchurcha. Policija je uspjela deaktivirati eksplozivne naprave u nekoliko vozila.

- To što se dogodilo u Christchurchu nezamisliv je čin nasilja i terorizma. Za takvo što nema mjesta na Novom Zelandu. Većina onih koji su pogođeni tim činom članovi su naših migrantskih zajednica, oni su dio nas – ustvrdio je na konferenciji za novinare novozelandski premijer Scott Morrison.

Kako bi se spriječili mogući daljnji napadi dok se situacija ne stabilizira, policija je savjetovala privremeno zatvaranje svih džamija i odgodu vjerskih službi na nekoliko dana.

– Izabrani smo za metu jer nismo rasisti i mrzitelji. Izabrani smo jer predstavljamo raznolikost, toleranciju, dobrotu, sućut. Izabrani smo jer smo pružili dom onima koji dijele naše vrijednosti, utočište onima koji ga trebaju – poručila je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern.

Komentara 6

ZI
zip123
20:35 15.03.2019.

Nije on normalan,jer normalan covjek ovo nece napraviti nikome,nebitno koja vjera.

DO
domolub
20:56 15.03.2019.

Hmm a šta reč na to ,zbilja neznam

Avatar Aydemi Popushi
Aydemi Popushi
20:44 15.03.2019.

Autor ima fetis na cetnike ocigledno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije