Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tomislav nikolić

'Teritorijalni integritet Kosova' izbaciti iz Strategije proširenja EU

'Serbian President Tomislav Nikolic speaks during a joint press conference with the Serbian Socialist leader after their meeting  in Belgrade on June 28, 2012. Serbian Socialist leader Ivica Dacic rec
Arhivska fotografija
13.10.2012.
u 10:18

Termin ”integritet Kosova” nije prihvatljiv za Srbiju, koja očekuje da će EU biti nepristran medijator u dijalogu Beograda i Prištine, smatra Tomislav Nikolić

 - Europska unija se pozitivno određuje prema neovisnosti Kosova kroz preciziranje u formulacijama u Strategiji za proširenje. Termin ”integritet Kosova” nije prihvatljiv za Srbiju, koja očekuje da će EU biti nepristran medijator u dijalogu Beograda i Prištine. Izmjena te formulacije predstavlja mali korak, koji bi dao dodatnu snagu Srbiji, kako bi u dobroj volji i u interesu svih građana riješila sve postojeće probleme i nastavila dijalog na najvišoj političkoj razini. Za EU ne bi trebalo biti prihvatljivo odvajanje dijela Srbije, jednog od osnivača UN, niti neprihvatljivo što Srbija ne želi da dio njenog teritorija dobije atribut države u Strategiji za proširenje, suprotno međunarodnim dokumentima i običajima - rekao je za današnje beogradske Večernje novosti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a prema saznanjima ovog dnevnika \"prijedlog Srbije je da se iz dokumenta izbaci riječ \'integritet\' jer ona prema svim pravnim tumačenjima povlači i suverenitet Kosova i da, umjesto toga, piše \'poštovanje teritorija Kosovo\' i u tom slučaju, Srbija bi mogla poštivati cjelovitost svoje južne pokrajine, što bi značilo kako prihvaća da nema podjele\".

Srbija je ovo predložila, doznaju Novosti, nakon objašnjenja povjerenika za proširenje EU Štefana Fulea, koji je uvjerio srpske dužnosnike kako se formulacija o ”teritorijalnom integritetu Kosova” isključivo odnosi na zabranu podjele i da je statusno neutralna. No, Milica Delević, predsjednica Parlamentarnog odbora za europske integracije, procjenila je za Novosti kako Bruxelles neće mijenjati tekst Strategije o proširenju zbog primedbi Srbije i Tomislava Nikolića.

- To nije zajednički dokument Srbije i EU da bi se o njemu pregovaralo, već dokument Europske komisije koji je već usvojen. Sam povjerenik Fule je rekao u Beogradu, pred našim parlamentarcima, kako nikakvih izmjena i precrtavanja rečenica neće biti - rekla Milica Delević. Novosti dodaju kako je Štefan Fule izjavio je jučer u Prištini, nakon sastanka s premijerom Kosova Hashimom Thacijem, da je \"Studija izvodljivosti veliki korak za Kosovo na putu prema EU i Kosovo bi moglo započeti pregovore o SSP početkom sljedeće godine\".

>>Nikolić zamolio Fulea da promijeni formulaciju o \'integritetu Kosova\'

Komentara 7

AT
atomised
11:46 13.10.2012.

Baš su me nasmijali ovi srbijanski zahtjevi. Pomislio bi čovjek da Kanada pregovara o povezivanju s Europskom Unijom, a ne neka zemlja slučaj na periferiji Balkana.

UG
ugljesa
12:12 13.10.2012.

@13.10.2012. u 11:46h atomised je napisao/la: --------- Prvo Srbija nije na periferiji Balkana, drugo, mi moramo voditi računa o našim interesima, Srbija će nastojati da uđe u EU, ali ne po bilo koju cenu.

OB
-obrisani-
11:39 13.10.2012.

Vi uvjetujete EU što da rade, imate muda i za to vas podržavam, ne gutate sve što EU kaže kao mi,mi se nikad neznamo oduprijeti EU podcjenjivanju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije