Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postavljen infopano

Temelje otkrili arheolozi: Sa srednjovjekovnom utvrdom počinje priča o Slavonskom Brodu

Predstavljena turističko-informativna ploča Srednjovjekovna utvrda Brod - utvrda Berislavića
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
10.11.2022.
u 16:57

- Utvrda koja je imala nešto više od 2.000 četvornih metara korisne površine građena je vrlo kvalitetno, a mogla je primiti oko 300 vojnika – pojasnio je arheolog Josip Lozuk.

Turistička informativna ploča srednjovjekovne utvrde Brod iz sredine 15. stoljeća predstavljena je u četvrtak na ušću kanala Mrsunja u Savu u Slavonskom Brodu. Postavljanje je organizirao Muzej brodskog Posavlja, čiji djelatnici dugi niz godina vrijedno rade na čuvanju državnoga materijalnog blaga, ali isto tako i na istraživanju cjelokupne kulturno-povijesne baštine.

Informativnom pločom željeli su podsjetiti Brođane da su 2019. godine arheolozi prilikom radova na ličenju obaloutvrde rijeke Save na zapadnoj strani Mrsunje pronašli temelje utvrde Brod. Ali ne sadašnje, dobro poznate Tvrđave koju je gradila Austro-Ugarska, nego one iz doba velikaške obitelji Berislavić.

- S tom utvrdom zapravo kreće prava priča o Brodu – rekao je ravnatelj Muzeja brodskog Posavlja Hrvoje Špicer. Naime, kako se tvrđava širila i jačala, javila se potreba i za ljudima koji će skrbiti o toj tvrđavi, i to ne samo u vojnom smislu. Trebali su ljude koji će podržavati vojsku, hraniti je, zatim kovače, oružare, konjušare, stolare i druge majstore. Zato je plemić Franjo Berislavić sagradio prvi renesansni grad Slavonski Brod.

- Utvrda koja je imala nešto više od 2.000 četvornih metara korisne površine građena je vrlo kvalitetno, a mogla je primiti oko 300 vojnika – pojasnio je arheolog Josip Lozuk.

Postavljanju ploče prethodila je izrada makete utvrde, onako kako je izgledala krajem 15. ili početkom 16. stoljeća, koju su na osnovu crteža i prikupljenih podataka izradili viši muzejski tehničar-crtač Željko Matuško iz Muzeja brodskog Posavlja i arheolog Vjekoslav Iličić. 

VIDEO: Institut u Splitu u potrazi je za ogromnim crvom od 6 metara:

Komentara 2

RE
rennes
18:05 10.11.2022.

Odlična vijest! Trebalo je naznačiti lokaciju stare utvrde! Samo na engleskom se utvrda ne piše "Forth" već Fort.

HR
hr76
17:42 10.11.2022.

Na panou je slovo H viška pa bi ga trebalo obrisati - utvrda se na engleskome jeziku kaže fort, ne forth.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije