Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival arheološkog filma

Rekonstruirana intimna prepiska supružnika stara četiri tisuće godina

Međunarodni festival arheološkog filma
10.11.2022.
u 11:00

Sedmi Međunarodni festival arheološkog filma počijne sutra u Splitu. Festival se od 2010. održava bijenalno, a ulaz na projekcije je besplatan

Od sutra je Split svjetski centar arheološkog filma. Počinje sedmi Međunarodni festival arheološkog filma, a svečano otvorenje je u 17 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Festival se od 2010. održava bijenalno, a ovogodišnje izdanje završava u suboru svečanom dodjelom nagrada.

Za nagrade se bori 21 film iz osam zemalja, a direktorica festivala Lada Laura odabrala od 75 filmova. Djela koje stižu pred publiku bave se bogatom arheološkom baštinom cijelog svijeta, ali iz različitih perspektiva, poneki i na vrlo intrigantan način. Osim arheologije festivalski filmovi pokrivaju vrlo široko područje kulturne i povijesne baštine, restauracije-konzervacije, antropologije i kulturnog turizma. I ove godine program nudi zaista širok spektar tema od jedinstvene četiri tisuće godina stare intimne prepiske supruge i muža na asirskom, preko detektivskog istraživanja najstarijeg svjetskog astronomskog računala iz Grčke te znamenitog astronomskog tornja Radkan u Iranu, pa sve do istraživanja svijeta šamana paleolitika (među kojima je bilo i žena), arheološke priče o najljepšem gradu antike, sicilijanskom Agrigentu i priče o najvažnijoj oslikanoj podvodnoj špilji u Europi, koju su paleolitski umjetnici stvorili prije 30.000 godina.

Istaknuti svakako treba i filmove koji ne zadiru tako daleko u prošlost čovječanstva, nego se bave modernom poviješću, uključujući i forenzičku analizu “očeva” Francuske revolucije Marata i Robespierrea. Osim filmova festival ima i bogat popratni program, predavanja će održati Cyrille Gouyette, autor knjiga o tome kako klasična umjetnost inspirira suvremenu urbanu umjetnost, te dr. Paraskevi Kalamara, direktorica jednog od najpoznatijih svjetskih muzeja umjetnosti Bizanta i kršćanstva, onog u Ateni. Kao i uvijek do sada ulaz na projekcije je besplatan, a posjetiteljima festivala na raspolaganju je i posjet više aktualnih izložbi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije