Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDENTITET GRADA

Techno scena u Berlinu na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a

storyeditor/2024-03-16/tehno_2.jpg
17.03.2024.
u 08:30

Mreža Clubcommission opisala je ovaj potez kao još jednu prekretnicu za berlinske techno producente, umjetnike i klupske operatere

Berlinska techno scena dodana je na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine čime joj je odano priznanje za doprinos kulturnom identitetu grada. Clubcommission, mreža berlinskih techno klubova i glazbenika, opisala je ovaj potez kao "još jednu prekretnicu za berlinske techno producente, umjetnike, klupske operatere i organizatore događaja".

– Odluka će nam pomoći da osiguramo da klupska kultura bude prepoznata kao vrijedan sektor vrijedan zaštite i podrške – rekao je Lutz Leichsenring, izvršni član uprave Clubcommissiona, za njemačku televizijsku kuću DW. Više od desetljeća postoji kampanja za dodavanje techno kulture i glazbe na taj popis, a predvodi je Rave the Planet, neprofitna organizacija koja podupire elektroničku glazbenu kulturu.

"Čestitamo svim kulturnim kreatorima koji su oblikovali i pridonijeli berlinskoj tehno kulturi. Ovo je velika prekretnica za cijelu kulturu, a naša radost je neopisiva", stoji u priopćenju grupe na društvenim mrežama. Rave the Planet podnio je prijavu za uvrštenje techno glazbe na popis u studenom 2022. godine. Status nematerijalne kulturne baštine češće se dodjeljuje tradicionalnijim kulturnim aktivnostima, poput malavijskog plesa Mwinoghe ili slovačke kulture gajdi. Međutim, nedavno uvrštenje jamajčanskog reggaea i velikog indijskog festivala Kumbh Mela na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine potaknulo je vođe techno zajednice u Berlinu da se založe za uvrštavanje njihove scene u registar. Berlinski DJ i glazbeni producent Peter Kirn smatra da je techno ugrađen u temelje grada.

– U drugim gradovima ljudi ne bi prihvatili glazbu koja je teška, čudna i puna sintesajzera i stvarno brutalnih, iskrivljenih bubnjarskih strojeva. To ne možete puštati u špici u klubu, a kamoli za ručkom. A ovdje je potpuno prihvatljivo slušati to za vrijeme ručka – rekao je Kirn 2021. za Observer.

VIDEO: Filmski studio u Egiptu izgorio do temelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije