Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod pritiskom

Talijanski premijer Monti frustriran zbog visokih kamata

'Italian Prime Minister Mario Monti speaks during a press conference in Strasbourg, France, 24 November 2011. French President Nicolas Sarkozy, German Chancellor Angela Merkel and Italian Prime Minist
'Rolf Haid/DPA/Pixsell'
10.08.2012.
u 19:42

Unatoč tome što će Italija ove godine proračunski manjak privesti unutar kriterija eurozone, tržište obveznica i dalje ne reagira

Talijanski premijer Mario Monti frustriran je zbog tržišta obveznica, smanjenja potrošnje koje uništava rast, a ni nagrada u obliku manjih troškova posudbe novca ne stiže. Mario Monti pokušava umiriti kreditore zauzdavanjem proračuna i povećanjem poreza. Iako će Monti uspjeti smanjiti proračunski deficit i ugurati ga u pravila eurozone, Italija će i dalje plaćati 441 baznih bodova više od Njemačke na posudbe na 10 godina, dok je taj jaz iznosio 78 bodova kada je Monti preuzeo premijersko mjesto premijera. Monti ima još osam mjeseci vladavine i vremena da spriječi traženje paketa pomoći EU. Udružio je snage s kolegom iz Španjolske, no analitičari tvrde da, što dulje Španjolska preživi bez pomoći, toliko će dugo Italija krvariti. Monti stoga pokušava raznim pritiscima privući i uvjeriti investitore da je zemlja na putu ozdravljenja.

Usto, probleme mu stvara njegov prethodnik Silvio Berlusconi. Monti je zbog Berlusconija bio prisiljen odvojiti vrijeme za uvjeravanje njemačkih parlamentaraca da i dalje vjeruje u demokraciju. Što su bliži izbori u Italiji, Monti će imati sve teži zadatak i sve će teže dobiti pravu podršku za mjere štednje. Goldman Sachs srezao je udio u talijanskom dugu 92 posto na 191 milijun dolara u drugom tromjesečju.

Američki Goldman povećao je svoje pozicije derivata, pri čemu je smanjio svoju izloženost vladinim i nevladinim vrijednosnim papirima s negativnih 977 milijuna dolara na pozitivnih 2,4 milijarde dolara.

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez2
09:04 11.08.2012.

Ili u prijevodu, ....... "nezna što napraviti" i vidi da sve odlazi kvragu i da nema ni italiji više spasa .....................

SI
sinaj
22:47 10.08.2012.

U europskim državama vlada demokracija, tko je ovog čovjeka izabrao na vlast?

IN
InfoMan
17:07 11.08.2012.

Izjava "Talijanski premijer Mario Monti frustriran je zbog tržišta obveznica, smanjenja potrošnje koje uništava rast" govori upravo suprotno od onoga sto Monti i svi ostali politicari rade. Potrosnja pada jer su sve drzave povisile poreze i na taj nacin isisale novac od onoga tko ga trosi - narod. Govori i da banke uopce nije briga sto se desava jer novac cuvaju za sebe umjesto da ga plasiraju narodu i privredi. Ali, drzave i dalje te iste banke opskrbljuju novim novce. Tko je tu lud?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije