Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavila Repubblica

Talijanski političar pod sumnjom u primanje mita ima tvrtku u Hrvatskoj

Giancarlo Galan
screenshot/youtube
07.06.2014.
u 22:45

Galan je bio predsjednikom regije Veneto od 1995. do 2010. i znalo se da surađuje s istarskim čelnicima, posebno s IDS-om, da dolazi na godišnji odmor u Istru itd.

Bivši predsjednik regije Veneto i bivši ministar, a sadašnji parlamentarac pokreta Naprijed Italijo, Giancarlo Galan osumnjičen je za primanje mita od tvrtki konzorcija Nuova Venezia koja gradi golemu branu ispred Venecije, MOSE, kako bi se zaštitio grad od visokih voda.

Prema nekim najavama iz istrage Galan je, navodno, u razdoblju od 2003. do 2011. godine primao milijun eura godišnje. Pretpostavlja se kako je dio novaca tako dobivenog potrošio za obnovu goleme vile Rodella s parkom od 1500 četvornih metara u mjestu Cinto Euganeo, pokraj Padove. Galan odbacuje optužbe za korupciju i kaže kako se želi na njega svaliti tuđa "zvjerstva“.

Surađivao s IDS-om

Galan je bio predsjednikom regije Veneto od 1995. do 2010. i znalo se da surađuje s istarskim čelnicima, posebno s IDS-om, da dolazi na godišnji odmor u Istru itd. Talijanska glasila su, nakon što je izbila korupcionaška afera s izgradnjom MOSE-a, napisala kako Galan, osim vile i jahti u Italiji, ima i jahte u Hrvatskoj. Nisu se povezale dvije stvari, odnosno da je Galan od novaca koje je navodno dobivao kao neku vrstu plaće a vezano za MOSE kupovao jahte i slao ih u Hrvatsku. Jedino je danas novinar lista Repubblica, Fabio Tonacci, načinio rekonstrukciju navodnog bogatstva obitelji Galan, koja je, prema tom pisanju, od 2000. do 2011. prijavila prijavila 1,4 milijuna eura, a zapravo je potrošila 2,7 milijuna eura.

Vila iz 14. stoljeća u mjestu Cinto Euganeo, piše Repubblica, obnovljena je zahvaljujući milijunu eura koji mu je navodno dao poduzetnik Giorgio Baita. Tonacci zatim piše kako Galan u Hrvatskoj posjeduje tvrtku Franica d.o.o., preko koje "upravljao imovinom u Hrvatskoj“, a koja čini "više plovila, dosta nekretnina i bankarskih računa“. List prenosi kako u 400 stranica, koliko ih je napisala istraga, uz tvrtku Franica d.o.o. postoji i Ihlf s.r.l. u kojoj "na anoniman način“ Galan ima 50% kapitala te da preko milanske tvrtke Sirefid s.p.a. djeluje u sektoru davanja financijskih savjeta.  Ostalih 50% je u rukama poduzetnika iz regije Lombardije. Osim u tvrtki Ihlf, Galan navodno ima svoga interesa u tvrtki njegove supruge Sandre Persegato Amigdala s.r.l..

>>Splitski škver u akciji Mojsije zrakom i vodom spašavat će Veneciju

>>Gradonačelnik Venecije uhićen zbog korupcije

Komentara 2

NV
novo vriijeme
10:07 08.06.2014.

Nekada je Malta bila porezna oaza, sada je Hrvatska kriminalna oaza.

LE
LeonardS
11:32 08.06.2014.

Pa ovo ste davno mogli znati da ste htjeli, Sponza,Valerio D. i Nino.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije