Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta Stolica od Rima traži promjenu zakona protiv homofobije

Talijanski parlamentarci: Ne prihvaćamo miješanje Vatikana

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
25.06.2021.
u 16:45

Novi zakon protiv homofobije mogao bi, boji se Crkva, suzbiti slobodu govora katolika

Vatikan je zatražio od talijanske vlade izmjene u nacrtu zakona protiv homofobije koji se sada nalazi u parlamentu zato što bi zakon mogao ograničiti vjerska prava Katoličke crkve u Italiji. Tajnik za odnose s drugim državama, vatikanski ekvivalent ministra vanjskih poslova, mons. Paul Richard Gallagher iznio je kako nacrt zakona krši neke dijelove konkordata potpisanog 1984. između Vatikana i Italije.

Desnica oduševljena

Nota vatikanskog ministarstva predana je talijanskoj vladi posredstvom talijanskog veleposlanika pri Svetoj Stolici u kojoj se traži ne da se blokira nacrt zakona, već da bude usklađen tako da bi Crkva mogla slobodno nastaviti svoju pastoralnu, edukativnu i društvenu aktivnost. Nota je predana neformalno.

– Postoji zabrinutost Svete Stolice, ali i svih nas – izjavio je pročelnik za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell.

Naglašeno je da neki sadržaji u nacrtu zakona, koji je na raspravi u Senatu nakon što je usvojen u Zastupničkom domu, ograničavaju slobodu Crkve i slobodu misli katolika, što bi moglo imati posljedice u izražavanju uvjerenja.

Sveta Stolica nije nikada intervenirala u neki talijanski nacrt zakona. Sada Vatikan koristi “moralno nagovaranje” koje je Crkva upotrebljavala u pitanjima kontroverznih zakona. Spočitava se kršenje drugog članka konkordata, odnosno njegovih stavaka 1 i 3. U njima se kaže da se katolicima i njihovim udrugama i organizacijama jamči puna sloboda udruživanja i izražavanje misli izraženih riječima i pisanjem te svim sredstvima komuniciranja.

Postavljeno je i pitanje da katoličke škole ne bi bile isključene u organiziranju Nacionalnog dana protiv homofobije i transfobije premda možda misle drugačije. Postoji i strah da bi se katolicima kršilo pravo na slobodu govora. Nacrt zakona bi im, po mišljenju Gallaghera, ograničio tu slobodu i mogli bi biti kažnjeni za iznošenje svojih misli.

Vatikanska inicijativa izazvala je raspravu talijanskih političkih snaga. Vatikan naglašava kako je spreman na dijalog o nacrtu zakona. Neke stranke desnice, kao što su Forza Italia i Liga, protive se donošenju toga zakona. Tajnik Demokratske stranke Enrico Letta rekao je pak kako je ta stranka uvijek bila za donošenje snažnih propisa protiv homofobije.

– Ostajemo pri tomu da se usvoji zakon, ali uvijek smo otvoreni za razmjenu stavova u parlamentu – dodao je Letta.

Inicijativu je pokrenuo i potpisao Paul Richard Gallagher, a o njoj se još nije očitovao papa Franjo pa ima i onih koji smatraju kako je ona pokrenuta da bi mu naudila. Iz sjene vatikanske note nazire se i određeno iznenađenje. U načelu, tijekom ovog pontifikata Vatikan nije izravno zadirao u nacionalna pitanja u Italiji. Dakle, moglo bi se shvatiti i da se na nacrt zakona reagiralo iza leđa pape Franje, koji je uvijek podržavao zakone protiv homofobije. Zakonom se pokušavaju suzbiti diskriminacija i nasilje temeljeni na spolu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji i invalidnosti.

‘Parlament je suveren’

Predsjednik zastupničkog doma Roberto Fico kazao je kako je odgovor Vatikanu jednostavan, odnosno da je parlament suveren, a parlamentarci neovisno odlučuju.

– Ne prihvaćamo upletanja. Parlament je suveren i ostaje takvim – kazao je Fico.

Premijer Mario Draghi govorio je u srijedu o vatikanskoj noti. Odgovor je bio dobro promišljen i Draghi je pazio da ne uvrijedi Svetu Stolicu. Smatra da je parlament neovisna institucija, a ministar za europske odnose Vincenzo Amendola potpisao je, zajedno s 13 kolega, osudu novog mađarskog zakona koji je, tvrde, diskriminatoran na temelju seksualne orijentacije. U svakom slučaju, nota koju je napisalo vatikansku državno tajništvo izazvala je ne samo u Italiji već i u Vatikanu raspravu o uplitanju u stvari druge države.

Komentara 17

BJ
Ben Juda Talmudan
17:47 25.06.2021.

Interesantno je licemjerje koje se tu javlja.Dakle,talijanski parlamentarci poručuju Vatikanu da su neovisno,dok je ministar za europske odnose Vincenzo Amendola potpisao, zajedno s 13 kolega, osudu novog mađarskog zakona koji je, tvrde, diskriminatoran na temelju seksualne orijentacije.Znači neovisni smo,ali se petljamo u odnose unutar mađarske države.

DU
Deleted user
17:54 25.06.2021.

Posljednja vremena napad na crkvu tko sluša neka čuje tko čita neka razumije posljednja vremena bit če kao u sodomi i gomori

DU
Deleted user
18:31 25.06.2021.

Napokon neka korist od Pape.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije