Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Talijanska vlada usvojila najteže ekonomske mjere u povijesti

Silvio Berlusconi
12.08.2011.
u 21:31

Talijanska vlada donijela je mjere za poravnavanje državnog duga s BNP koje predviđaju ukidanje nekih pokrajina i općina, te poreze na visoke plaće

RIM – Talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija usvojila je večeras paket mjera, najteži u povijesti talijanske republike, za rezanje državnog duga i suzbijanje ekonomske krize. Ukinut će se 38 provincija s manje od 300 tisuća stanovnika, od 108 postojećih, ukinut će se 1500 općina s manje od tisuću stanovnika od 8000 postojećih, uvodi se porez od pet posto na plaće veće od 90 tisuća eura, a 10 posto na plaće veće od 150 tisuća eura kako bi se stvorio fond solidarnosti za siromašnije, povećava se porez sa 12 na 20 posto na zarade na financijskijskim transakcijama, odnosno u godinu dana treba odrezati dodatnih 45 milijardi eura na već programiranih 90 milijardi eura rezova s mjerama donesenima prije mjesec dana.

Krv i suze očekuje Talijane u narednim mjesecima, jer se državni dug do konca 2013. treba poravnati s bruto nacionalnim prihodom (BNP). Sada državni dug iznoisi 120 posto BNP-a. Od 2015. odlazit će se u mirovinu s navršenih 65 godina. Svi državni praznici (1. svibanj, Dan Republike, Dan oslobođena) obilježavat će se nedjeljama, dakle ukidaju se neradni dani kako bi se više radilo. Ostaju na snazi jedino vjerski praznici. Država će dati 10 milijardi eura manje lokalnim ustanovama. Predviđene su privatizacije i liberalizacije tržišta rada.

Financijski proraćun s kojim Italija želi poravnati svoje račune bio je neophodan zbog spekulacija na burzama gdje su talijanske tvrtke, a prije svega obveznice talijanske države gubile na vrijednosti. Pošto se pretpostavljalo da će vlada donijeti drastične mjere štednje i rezova, burze su današnji dan zaključile u pozitivi. Pošto se pretpostavljalo da će vlada donijeti drastične mjere štednje i rezova, burze su današnji dan zaključile u plusu za ključne talijanske tvrtke i banke, a i poboljšano je stanje državnih obveznica.

Ključne riječi

Komentara 6

HR
hr76
23:17 12.08.2011.

Čita li premijerka ovo? Kod nas hitno ukinuti sve općine i županije, i podijeliti državu na povijesne regije! Previše ljudi je na državnoj sisi...

OB
-obrisani-
22:56 12.08.2011.

ha,ha ,ha natovarili su sve na grbacu radnog covjeka a ne onih koji su uzrokovali krizu. Samo je pitanje vremena kad ce im se dogoditi Grcka.....U iducih 5 gdina Italiji pristize na naplati $2 TRILIJUNA

OB
-obrisani-
22:57 12.08.2011.

nastavak....... .pristize na naplatu $2 trilijuna a to Italija nikakvim stezanjem opasaca ne moze nametnuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije