Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JADRANSKA ENERGETIKA

Talijani ne žele dalekovod iz Crne Gore

Enel
Enel
07.06.2010.
u 15:47

Tvrtka Terna, koja bi trebala postaviti kabel od Crne Gore do Italije (415 km dnom Jadrana, te 10 km pod kopnom Crne Gore i 15 km pod kopnom Italije), uvjerava mještane Abruzza kako ne postoji nikakva opasnost od dalekovoda.

RIM – Stanovnici regije Abruzzo, posebno mjesta u okolici nacionalnog parka Majella, u pozadini Pescare, protive se dolasku elektrodalekovoda iz Crne Gore. Naime, od Tivta do Pescare dalekovod bi trebao biti postavljen na jadransko dno, a zatim i ukopan u zemlju u dužini od oko 15 km od mjesta Villanova do mjesta Gissi prema unutrašnjosti.

Kabel bi trebao proći dijelom kroz nacionalni park Majellu, pa bi prema tome dio šume bio uništen, a drugo, ni mještani nisu zadovoljni što će pod njihovim nogama ići visokovoltažni kabel. Tvrtka Terna, koja bi trebala postaviti kabel od Crne Gore do Italije (415 km dnom Jadrana te 10 km pod kopnom Crne Gore i 15 km pod kopnom Italije), uvjerava mještane Abruzza kako ne postoji nikakva opasnost od dalekovoda, ali ekolozi odgovaraju kako nije ni potrebno uvoziti struju iz prekojadranske zemlje.

Italija je s Crnom Gorom potpisala sporazum o postavljanju podmorskog dalekovoda. Ministri ekonomije dviju zemalja, Claudio Scajola i Branko Vujović, potpisali su ugovor ove godine u Rimu. Podmorski kabel od 1000 MW bit će širok 18 cm i njime bi se od 2016. trebalo u Italiju uvoziti oko šest Twh/godišnje struje iz obnovljivih izvora. Radovi na postavljanju kabela povjereni su crnogorskoj tvrtki Prenos i talijanskoj tvrtki Terna te će koštati 750 milijuna eura.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi i njegov crnogorski kolega Milo Đukanović potpisali su u veljači sporazum o zajedničkom energetskom projektu. Italija, odnosno tvrtka A2A, kupila je 43 posto crnogorske elektroenergetske tvrtke EPCG. Predviđeno je da će Italija, zajedno s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, sagraditi novu hidroelektranu na Drini.

Nadalje, dogovorena je gradnja elektrane na čisti ugljen od 800 MW u Crnoj Gori i talijanska energetska tvrtka Enel će je projektirati zajedno s tvrtkom Duferco. Berlusconi cilja na kupovinu luke Bar i obnovu željezničke pruge do Beograda. Predviđeno je postavljanje još jednog podmorskog kabla između Italije i Albanije.

Berlusconi i hrvatska premijerka Jadranka Kosor u veljači su razgovarali o energetskim projektima dviju zemalja, ali se, zasad, nije otišlo mnogo dalje od namjera.

Ključne riječi

Komentara 4

EU
eugen
16:24 07.06.2010.

ko te pita....

Avatar Časna seka
Časna seka
18:08 07.06.2010.

Crnogorci povisili ambicije, tko bi rekao za njih...

SI
Slo_Istran
21:01 07.06.2010.

Enel L\'energia che ti costa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije