Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inflacija stvara novi jaz

Talijani: ''Dosta! Bojkotirat ćemo tjesteninu, pa da vidimo hoće li cijene pasti''

Proizvodnja tjestenine u Italiji
Foto: Reuters
1/3
14.06.2023.
u 09:44

Cijene hrane u Europi porasle su značajnije od drugih razvijenih gospodarstava, od SAD-a do Japana. Dobrim dijelom je to rezultat visokih troškova energije, te rata u Ukrajini. No troškovi proizvodnje prehrambenih proizvoda mjesecima već padaju, između ostalog i pšenice, koja je osnova za proizvodnju tjestenine. Zbog toga su trgovine i dobavljači optuženi za "inflaciju pohlepe", ali ekonomisti tvrde da su maloprodajni profiti stabilni i da se problem svodi na veće troškove proizvodnje hrane.

Vrtoglavi rast cijena tjestenine u Italiji natjerao je Talijane da kažu: ''Dosta''. Cijene jedne od omiljenih namirnica u Italiji skočila je dvostruko više od stope inflacije. Zbog toga je jedna od udruga za zaštitu potrošača pozvala na jednotjedni bojkot s početkom 22. lipnja. Odluci je presudio sastanak vlade prošlog mjeseca na kojem je donesena odluka da neće intervenirati u cijene. "Bojkot tjestenine trebao bi ih natjerati da snize cijene, jer cijena joj je u velikom nesrazmjeru s troškovima proizvodnje. Pa da vidimo hoće li i dalje biti toliko skupa ako ju nitko ne bude kupovao'', kaže Furio Truzzi, predsjednik grupe Assoutenti.

Pod sve većim pritiskom neke su vlade u Europi ograničile cijene osnovnih namirnica ili pogurale sporazume s trgovinama mješovitom robom kako bi smanjile troškove. Ta je mjera popularna u javnosti, ali zapravo dugoročno može loše utjecati na cijene hrane. Francuska vlada postigla je tromjesečni sporazum s lancima supermarketa kako bi snizili cijene stotine osnovnih namirnica i druge hrane, a očekuje se da će se taj dogovor produžiti do ljeta. U Velikoj Britaniji gdje je inflacija dosegla najvišu razinu u  proteklih 45 godina raspravlja se o sličnom potezu, piše AP. Zemlje poput Mađarske i Hrvatske, koje su među zemljama s najvišom stopom inflacije u Europi naložile su kontrolu cijena za neke osnovne prehrambene proizvode. Talijanska vlada najavila je jačanje kontrole cijena te suradnju na tom području između 20 regija, ali ne planira nametati ograničenja cijena. Španjolska je izbjegla kontrolu cijena, ali je ukinula sav porez na dodanu vrijednost na osnovne proizvode i prepolovila porez na ulje za kuhanje i tjesteninu na 5%.

VEZANI ČLANCI 

"Stvari se ne poboljšavaju, postaju sve gore", rekla je Helen Barnard iz Trussell Trusta, dobrotvorne organizacije koja upravlja s više od polovice banaka hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu. Očekuje se da će Europska središnja banka ovog tjedna ponovno povećati kamatne stope kako bi se suzbila inflacija, dok bi američka središnja banka trebala preskočiti povećanje.

Iako je tjestenina i dalje jedan od najpristupačnijih artikala njezin simbolizam snažno pogađa talijansku psihu, posebno u vrijeme kada obitelji nailaze na više cijene posvuda, od šećera do riže, maslinovog ulja i krumpira. Talijanske četveročlane obitelji troše u prosjeku 915 eura više na godinu na namirnice, što je povećanje od gotovo 12%. Čak jedna trećina Talijana smanjila je potrošnju u trgovinama, a gotovo polovica njih kupuje u diskontima. No ni popusti nisu što su bili, a najteže je umirovljenicima. “Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za 1 euro”, kaže Carlo Compellini, umirovljenik iz Rima. “Sada su tri paketa 2 eura'', priča. Inflacija stvara novi jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju

VIDEO Majka snimila čišćenje prljave sobe svoje kćeri pa potaknula raspravu: 'Što je ovo?!''

Komentara 2

OB
Oblacni
10:13 14.06.2023.

Nama mogu staviti cijenu koju zele i na sto god zele, sve dok nam ne diraju ustase i partizane, sve dotle su nam cijene nebitne!

XA
xaron
01:37 15.06.2023.

Cijene su svida otißle gore, ali Njemačka je najzanimljivija. Imaju več 2 kvartala negativni rast BND, što je po definiciji recesija. Ovo im je vrijeme da realno procijene efikasnost i prodiktivnost svoje ekonomije u poredjenju sa Japanom i Korejom kojii cijelo vrijeme uvoze skupi LNG. Njemci su do sada imali prednost korištenja jeftinog Ruskog plina koji im je sada uskračen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije